Sporák

Opilý ušák

Králík na smetaně je klasika, ale jestli nemáte rádi ruce od omáčky a smetanu i za ušima, zkuste králíka na švestkách a červeném víně. Je to snadné, jen musíte začít den předem. Podávat ho můžete s bramborovou kaší, bramborovým knedlíkem nebo opečenými brambory.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete
králíka


sůl a pepř


2–3 plné hrsti vypeckovaných švestek


2 dcl červeného vína


velkého panáka portského


3 lžíce šípkového džemu


čerstvý tymián


6 stroužků česneku


slaninu nakrájenou na plátky


máslo na vymazání pekáče


1–2 cibule

 
2013_10-gymnazistka-sporak-opily_usakMichael Kratochvíl

Bouráme

Králíka rozbouráme. Tedy naporcujeme. Stačí trochu cviku a uvidíte, že to jde hladce. Nohy odříznete tak, že ani nenarazíte na kost, a hřbet přesekněte sekáčkem. Pokud ho nemáte, stačí ostrý nůž a palička. Nůž položte na páteř a paličkou do něj majzněte. Z králíka použijeme nohy a hřbet, zbytek dáme třeba do polévky. Maso osolíme a opepříme a dáme stranou.

2013_10-gymnazistka-sporak-opily_usakMichael Kratochvíl

Marinujeme 

Připravíme marinádu: Do většího rendlíku nebo kastrolu dáme švestky, červené víno, portské a šípkový džem. Postavíme na sporák a prohřejeme, aby se víno a džem spojily. Nemusí se to ani vařit. Dáme vystydnout, přidáme pár snítek tymiánu a česnek a králíka vložíme do marinády. Necháme přes noc naložené v chladu.

2013_10-gymnazistka-sporak-opily_usakMichael Kratochvíl

Balíme

Maso vyndáme z marinády a každý kousek obalíme velkým plátkem slaniny. Vymažeme si pekáč máslem (a až se přestaneme smát dvojsmyslu, pokračujeme v receptu). Vložíme maso a přidáme zbytek slaniny nakrájený na kostičky a všechnu marinádu, která nám zbyla. Na každý kousek králíka dáme ještě oříšek másla. Nakonec přihodíme cibule nakrájené na silné plátky. Zakryjeme druhým pekáčem nebo zatáhneme alobalem a dáme péct tak na hodinu na 180 °C. Během pečení poléváme šťávou nebo vínem.


*TIP

Jestli budete takto připravovat menší porci, třeba jenom přední a zadní nohy, pak vám skvěle poslouží remoska.​ 

AddThis
0 comments

Letem světem

Jak se mlaská v Goa

„Držte se kousek zpátky, ať nikdo nevidí, že jdeme spolu!“ Nechci se urážet, ale ze strany hostitele si dovedu představit i lepší úvod společně stráveného večera. Jelikož už jsme ale poučeni, že místní vědí dobře co a proč, zpomalíme a necháme naši hostitelku Sheetu hopsat po pláži kousek před námi.

Remix

Dvoumetrový vajgl a soví tribunál

Nová řada netopejra, skřítci v Lucerně a mrtvý výtvarníci na srazu ve Vídni. Tak nějak jsme vám tu kulturu na říjen zmixovali.

Podobné články: Sporák

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.

2017 | 4 | Soumrak missek

Někdo to rád špenát

Většina z nás by vsadila svoje polobotky na to, že nejlepší karbanátky umí jeho máma. Až na nás. My se sázíme, že ty nejlepší dělá máma Iva a že si je zamilují žravci všeho druhu, i když jsou to špenátové karboše bez masa.

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.
COOKIES
Google+