Sporák

Opilý ušák

Králík na smetaně je klasika, ale jestli nemáte rádi ruce od omáčky a smetanu i za ušima, zkuste králíka na švestkách a červeném víně. Je to snadné, jen musíte začít den předem. Podávat ho můžete s bramborovou kaší, bramborovým knedlíkem nebo opečenými brambory.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete
králíka


sůl a pepř


2–3 plné hrsti vypeckovaných švestek


2 dcl červeného vína


velkého panáka portského


3 lžíce šípkového džemu


čerstvý tymián


6 stroužků česneku


slaninu nakrájenou na plátky


máslo na vymazání pekáče


1–2 cibule

 
2013_10-gymnazistka-sporak-opily_usakMichael Kratochvíl

Bouráme

Králíka rozbouráme. Tedy naporcujeme. Stačí trochu cviku a uvidíte, že to jde hladce. Nohy odříznete tak, že ani nenarazíte na kost, a hřbet přesekněte sekáčkem. Pokud ho nemáte, stačí ostrý nůž a palička. Nůž položte na páteř a paličkou do něj majzněte. Z králíka použijeme nohy a hřbet, zbytek dáme třeba do polévky. Maso osolíme a opepříme a dáme stranou.

2013_10-gymnazistka-sporak-opily_usakMichael Kratochvíl

Marinujeme 

Připravíme marinádu: Do většího rendlíku nebo kastrolu dáme švestky, červené víno, portské a šípkový džem. Postavíme na sporák a prohřejeme, aby se víno a džem spojily. Nemusí se to ani vařit. Dáme vystydnout, přidáme pár snítek tymiánu a česnek a králíka vložíme do marinády. Necháme přes noc naložené v chladu.

2013_10-gymnazistka-sporak-opily_usakMichael Kratochvíl

Balíme

Maso vyndáme z marinády a každý kousek obalíme velkým plátkem slaniny. Vymažeme si pekáč máslem (a až se přestaneme smát dvojsmyslu, pokračujeme v receptu). Vložíme maso a přidáme zbytek slaniny nakrájený na kostičky a všechnu marinádu, která nám zbyla. Na každý kousek králíka dáme ještě oříšek másla. Nakonec přihodíme cibule nakrájené na silné plátky. Zakryjeme druhým pekáčem nebo zatáhneme alobalem a dáme péct tak na hodinu na 180 °C. Během pečení poléváme šťávou nebo vínem.


*TIP

Jestli budete takto připravovat menší porci, třeba jenom přední a zadní nohy, pak vám skvěle poslouží remoska.​ 

AddThis
0 comments

Letem světem

Jak se mlaská v Goa

„Držte se kousek zpátky, ať nikdo nevidí, že jdeme spolu!“ Nechci se urážet, ale ze strany hostitele si dovedu představit i lepší úvod společně stráveného večera. Jelikož už jsme ale poučeni, že místní vědí dobře co a proč, zpomalíme a necháme naši hostitelku Sheetu hopsat po pláži kousek před námi.

Remix

Dvoumetrový vajgl a soví tribunál

Nová řada netopejra, skřítci v Lucerně a mrtvý výtvarníci na srazu ve Vídni. Tak nějak jsme vám tu kulturu na říjen zmixovali.

Podobné články: Sporák

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.

2017 | 7 | Strach má velká křídla

Dokonalý broskvost!

Je léto. Takže po většinu času i vedro, že by se dalo dezertní vidličkou krájet. Když už ji máte po ruce, je dobré se s ní zabořit i do něčeho jiného, nejlépe sladkého, osvěžujícího a hlavně ne moc složitého na přípravu. Kdo by se s tím v tomhle počasí taky pekl. Jednoduchým řešením je tenhle skvostný nepečený broskvový dezert, na který budete každou chvíli chodit do lednice.

2017 | 6 | Atlas braků

Blesková roláda bez chyby a lepku

Recept na tuhle roládu pamatuje hodně, ale zároveň je přísně trendy. Je totiž bezlepková. A taky rychlá, nadýchaná, ukrývá všechno dobré, zdravé i nezdravé. A pro jahody teď navíc nemusíte běhat daleko, rostou snad i v parku.
COOKIES
Google+