Sporák

Rohlíčky pro svatého Martina

Za poslední roky se ty svatomartinské hody pěkně rozjely. Svatomartinské víno, husy a kdo ví co ještě. My pro vás máme svatomartinské rohlíčky. Až budete ze všeho toho husího hodování sotva funět, věřte, že tyhle rohlíčky tam ještě vtlačíte. Jsou prudce návykové.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete
200 g hladké mouky


125 g másla


95 g zakysané smetany


Na makovou náplň
20 dkg mletého máku


teplé mléko


rum


1 vanilkový cukr


2 lžíce moučkového cukru


Na makovou náplň
20 dkg mletých ořechů


teplé mléko


rum


1 vanilkový cukr


2 lžíce moučkového cukru

2013_11-horecka-sporak-rohlicky_pro_svateho_MartinaMichael Kratochvíl

Těsto

Smíchejte mouku, máslo a zakysanou smetanu, vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 2 až 4 hodiny do lednice. Když si těsto pěkně odpočine, lépe se s ním pracuje, nelepí se.

2013_11-horecka-sporak-rohlicky_pro_svateho_MartinaMichael Kratochvíl

Náplně 

Ingredience na náplně smíchejte. Měli byste mít makovou a ořechovou náplň a množství mléka a rumu volte jednak podle chuti, ale taky podle toho, aby směs nebyla moc řídká a z rohlíčků nevytékala.

2013_11-horecka-sporak-rohlicky_pro_svateho_MartinaMichael Kratochvíl

Válečka

Těsto rozdělte na poloviny a každou rozválejte na tenký plát. Rádýlkem rozdělte placku na čtverečky tak 4 na 4 cm. A na každý čtvereček položte lžičku náplně. Plech vyložte pečicím papírem, klidně ho ještě trochu potřete olejem, aby se rohlíčky nepřilepily. Zarolujte rohlíčky na koso, tedy aby vám vznikla delší kapsa. Potřete rozšlehaným vajíčkem a šup s nimi na plech a do trouby. Pečte 15 až 20 minut na 170–180 °C. Nakonec je pocukrujte. A svatý Martin může přijet.


*Tip

Stejně jako makovou nebo ořechovou si můžete připravit i tvarohovou náplň. Jenom se vyhněte tvarohu ve vaničce, ale sáhněte po klasickém, baleném ve staniolu. Je poctivější.

AddThis
0 comments

Fenomén

Exhumace teen popových idolků

Miley Cyrusové se v poslední době podařilo leccos. A kromě jiného i vyrůst z Hanny Montany. A jak se dařilo nebo nedařilo růst jiným dětským hvězdám? Čtete v Čilichili.

Remix

Dokud mu neupadne ruka

Co hází Peter Doherty z pódia, kteří Kelti potáhnou Prahou a westen bez klaďasu? Čtěte v kuturních doporučeních Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 7 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+