Sporák

Rohlíčky pro svatého Martina

Za poslední roky se ty svatomartinské hody pěkně rozjely. Svatomartinské víno, husy a kdo ví co ještě. My pro vás máme svatomartinské rohlíčky. Až budete ze všeho toho husího hodování sotva funět, věřte, že tyhle rohlíčky tam ještě vtlačíte. Jsou prudce návykové.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete
200 g hladké mouky


125 g másla


95 g zakysané smetany


Na makovou náplň
20 dkg mletého máku


teplé mléko


rum


1 vanilkový cukr


2 lžíce moučkového cukru


Na makovou náplň
20 dkg mletých ořechů


teplé mléko


rum


1 vanilkový cukr


2 lžíce moučkového cukru

2013_11-horecka-sporak-rohlicky_pro_svateho_MartinaMichael Kratochvíl

Těsto

Smíchejte mouku, máslo a zakysanou smetanu, vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 2 až 4 hodiny do lednice. Když si těsto pěkně odpočine, lépe se s ním pracuje, nelepí se.

2013_11-horecka-sporak-rohlicky_pro_svateho_MartinaMichael Kratochvíl

Náplně 

Ingredience na náplně smíchejte. Měli byste mít makovou a ořechovou náplň a množství mléka a rumu volte jednak podle chuti, ale taky podle toho, aby směs nebyla moc řídká a z rohlíčků nevytékala.

2013_11-horecka-sporak-rohlicky_pro_svateho_MartinaMichael Kratochvíl

Válečka

Těsto rozdělte na poloviny a každou rozválejte na tenký plát. Rádýlkem rozdělte placku na čtverečky tak 4 na 4 cm. A na každý čtvereček položte lžičku náplně. Plech vyložte pečicím papírem, klidně ho ještě trochu potřete olejem, aby se rohlíčky nepřilepily. Zarolujte rohlíčky na koso, tedy aby vám vznikla delší kapsa. Potřete rozšlehaným vajíčkem a šup s nimi na plech a do trouby. Pečte 15 až 20 minut na 170–180 °C. Nakonec je pocukrujte. A svatý Martin může přijet.


*Tip

Stejně jako makovou nebo ořechovou si můžete připravit i tvarohovou náplň. Jenom se vyhněte tvarohu ve vaničce, ale sáhněte po klasickém, baleném ve staniolu. Je poctivější.

AddThis
0 comments

Fenomén

Exhumace teen popových idolků

Miley Cyrusové se v poslední době podařilo leccos. A kromě jiného i vyrůst z Hanny Montany. A jak se dařilo nebo nedařilo růst jiným dětským hvězdám? Čtete v Čilichili.

Remix

Dokud mu neupadne ruka

Co hází Peter Doherty z pódia, kteří Kelti potáhnou Prahou a westen bez klaďasu? Čtěte v kuturních doporučeních Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 4 | Soumrak missek

Někdo to rád špenát

Většina z nás by vsadila svoje polobotky na to, že nejlepší karbanátky umí jeho máma. Až na nás. My se sázíme, že ty nejlepší dělá máma Iva a že si je zamilují žravci všeho druhu, i když jsou to špenátové karboše bez masa.

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.
COOKIES
Google+