Sporák

Jahodová sezóna

Jahodové knedlíky. Řekne se klasika. My pro vás ale máme verzi, pro kterou se k vám budou lidi vracet. Dokud jim nedáte recept. Jak myslíte, že jsme je z mámy Ivy vydyndali my? Když nám je musela vařit poosmé za sebou, radši nás je naučila dělat. A má pokoj. A my máme knedle.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

Pro ČILICHILI vaří máma Iva z Penzionu v polích 

www.penzionvpolich.cz

Co potřebujete


Na knedle: 


250 g tvarohu


200 g hrubé mouky


1 vejce


50 g másla


30 g cukru krupice


špetka soli, lžíce oleje


jahody


Na omáčku:


jahody


5 lžic cukru krupice


velký panák koňaku nebo portského


smetana ke šlehání


máslo, cukr, zakysanou smetanu na dochucení

 

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

knedle

Začneme samotnými knedlíky. Utřeme vejce s cukrem a změklým máslem, přidáme tvaroh, hrubou mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Potom z něj uděláme váleček a nakrájíme ho na dílky tak, aby to bylo co dílek to knedlík velikosti zhruba golfového míčku. Naplníme dílky jahodami a zabalíme. Do vroucí vody dáme špetku soli a trochu oleje, aby knedlíky byly vláčné, a vaříme 10 minut. Měly by do té doby vyplavat.

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

majda

A teď to, co z obyčejných knedlíků udělá top dezert. Do rendlíku dáme pořádnou porci jahod a zasypte je cukrem. Postupně je rozvaříme, až začne cukr karamelizovat. Pak rendlík odstavíme a jahody s cukrem rozmixujeme. Znovu trochu povaříme, přidáme smetanu a alkohol.

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

finále

Na talíře dejte porci omáčky a do ní knedlíky. Pak už jenom dochutit zakysanou smetanou, máslem a posypat cukrem. Stačí jedno sousto a je vám zase deset a jsou prázdniny. Vsaďte se.

*Tip

Když knedlíky balíte, posypte jahody vanilkovým cukrem. Bude to super vonět a ještě líp chutnat.

AddThis
0 comments

Fenomén

Bestiálně brutální béčkové bijáky

Zeptáte-li se filmového fandy na definici béčkového filmu, pravděpodobně vyplodí něco ve smyslu: „Biják, co je tak špatnej, až je dobrej.“ V podstatě bude mít pravdu, ale ne úplnou. Mezi obyčejným nepovedeným filmem a čistokrevným béčkem je totiž tenká, ale přece jen znatelná hranice. Její kořeny sahají až do zlaté éry Hollywoodu.

Remix

Šlachovitý stařík a chundelatý mladík

Starej dobrej Iggy, vysoké podpatky, zlaté kalhotky, ještěrčí ocásky i chundelatý písničkář. To jsou červnové hudební, knižní, komixové a fotografické pecky.

Podobné články: Sporák

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.

2016 | 11 | Řemeslník – nová šlechta

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
COOKIES
Google+