Sporák

Jahodová sezóna

Jahodové knedlíky. Řekne se klasika. My pro vás ale máme verzi, pro kterou se k vám budou lidi vracet. Dokud jim nedáte recept. Jak myslíte, že jsme je z mámy Ivy vydyndali my? Když nám je musela vařit poosmé za sebou, radši nás je naučila dělat. A má pokoj. A my máme knedle.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

Pro ČILICHILI vaří máma Iva z Penzionu v polích 

www.penzionvpolich.cz

Co potřebujete


Na knedle: 


250 g tvarohu


200 g hrubé mouky


1 vejce


50 g másla


30 g cukru krupice


špetka soli, lžíce oleje


jahody


Na omáčku:


jahody


5 lžic cukru krupice


velký panák koňaku nebo portského


smetana ke šlehání


máslo, cukr, zakysanou smetanu na dochucení

 

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

knedle

Začneme samotnými knedlíky. Utřeme vejce s cukrem a změklým máslem, přidáme tvaroh, hrubou mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Potom z něj uděláme váleček a nakrájíme ho na dílky tak, aby to bylo co dílek to knedlík velikosti zhruba golfového míčku. Naplníme dílky jahodami a zabalíme. Do vroucí vody dáme špetku soli a trochu oleje, aby knedlíky byly vláčné, a vaříme 10 minut. Měly by do té doby vyplavat.

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

majda

A teď to, co z obyčejných knedlíků udělá top dezert. Do rendlíku dáme pořádnou porci jahod a zasypte je cukrem. Postupně je rozvaříme, až začne cukr karamelizovat. Pak rendlík odstavíme a jahody s cukrem rozmixujeme. Znovu trochu povaříme, přidáme smetanu a alkohol.

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

finále

Na talíře dejte porci omáčky a do ní knedlíky. Pak už jenom dochutit zakysanou smetanou, máslem a posypat cukrem. Stačí jedno sousto a je vám zase deset a jsou prázdniny. Vsaďte se.

*Tip

Když knedlíky balíte, posypte jahody vanilkovým cukrem. Bude to super vonět a ještě líp chutnat.

AddThis
0 comments

Fenomén

Bestiálně brutální béčkové bijáky

Zeptáte-li se filmového fandy na definici béčkového filmu, pravděpodobně vyplodí něco ve smyslu: „Biják, co je tak špatnej, až je dobrej.“ V podstatě bude mít pravdu, ale ne úplnou. Mezi obyčejným nepovedeným filmem a čistokrevným béčkem je totiž tenká, ale přece jen znatelná hranice. Její kořeny sahají až do zlaté éry Hollywoodu.

Remix

Šlachovitý stařík a chundelatý mladík

Starej dobrej Iggy, vysoké podpatky, zlaté kalhotky, ještěrčí ocásky i chundelatý písničkář. To jsou červnové hudební, knižní, komixové a fotografické pecky.

Podobné články: Sporák

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.
Google+