Sporák

Jahodová sezóna

Jahodové knedlíky. Řekne se klasika. My pro vás ale máme verzi, pro kterou se k vám budou lidi vracet. Dokud jim nedáte recept. Jak myslíte, že jsme je z mámy Ivy vydyndali my? Když nám je musela vařit poosmé za sebou, radši nás je naučila dělat. A má pokoj. A my máme knedle.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

Pro ČILICHILI vaří máma Iva z Penzionu v polích 

www.penzionvpolich.cz

Co potřebujete


Na knedle: 


250 g tvarohu


200 g hrubé mouky


1 vejce


50 g másla


30 g cukru krupice


špetka soli, lžíce oleje


jahody


Na omáčku:


jahody


5 lžic cukru krupice


velký panák koňaku nebo portského


smetana ke šlehání


máslo, cukr, zakysanou smetanu na dochucení

 

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

knedle

Začneme samotnými knedlíky. Utřeme vejce s cukrem a změklým máslem, přidáme tvaroh, hrubou mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Potom z něj uděláme váleček a nakrájíme ho na dílky tak, aby to bylo co dílek to knedlík velikosti zhruba golfového míčku. Naplníme dílky jahodami a zabalíme. Do vroucí vody dáme špetku soli a trochu oleje, aby knedlíky byly vláčné, a vaříme 10 minut. Měly by do té doby vyplavat.

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

majda

A teď to, co z obyčejných knedlíků udělá top dezert. Do rendlíku dáme pořádnou porci jahod a zasypte je cukrem. Postupně je rozvaříme, až začne cukr karamelizovat. Pak rendlík odstavíme a jahody s cukrem rozmixujeme. Znovu trochu povaříme, přidáme smetanu a alkohol.

2013_06-nekonecno-sporak-jahodova_sezona

finále

Na talíře dejte porci omáčky a do ní knedlíky. Pak už jenom dochutit zakysanou smetanou, máslem a posypat cukrem. Stačí jedno sousto a je vám zase deset a jsou prázdniny. Vsaďte se.

*Tip

Když knedlíky balíte, posypte jahody vanilkovým cukrem. Bude to super vonět a ještě líp chutnat.

AddThis
0 comments

Fenomén

Bestiálně brutální béčkové bijáky

Zeptáte-li se filmového fandy na definici béčkového filmu, pravděpodobně vyplodí něco ve smyslu: „Biják, co je tak špatnej, až je dobrej.“ V podstatě bude mít pravdu, ale ne úplnou. Mezi obyčejným nepovedeným filmem a čistokrevným béčkem je totiž tenká, ale přece jen znatelná hranice. Její kořeny sahají až do zlaté éry Hollywoodu.

Remix

Šlachovitý stařík a chundelatý mladík

Starej dobrej Iggy, vysoké podpatky, zlaté kalhotky, ještěrčí ocásky i chundelatý písničkář. To jsou červnové hudební, knižní, komixové a fotografické pecky.

Podobné články: Sporák

2018 | 2 | Mohykáni silnic

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.

2018 | 1 | Spolubydlící

Turek chytá lilky

Spousta lidí si pod pojmem turecké speciality představí akorát kebab a turecký med. Přitom je kuchyně z Blízkého východu pestřejší než anatolský koberec. S Turkem Bedirem jsme se chvíli vyžívali v lilku. A co nám z toho vyšlo? Turecká kuchyně je jednoduchá, lahodná a dobře stravitelná – vyzkoušejte sami.

2017 | 11 | Hééérci, lidé mnoha tváří

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!
COOKIES
Google+