Sporák

Zelená játra

Slovo salát se kdysi používalo jako nadávka. Třeba ve filmu Škola základ života se říká, že „slávisti jsou saláti“. Taky odrbaná knížka bývá označovaná jako salát. Přitom by to měla být pochvala. V létě není nad salát. Když můžete koupit čestvý salát nebo si urvete na vlastním záhonku, je to paráda. Poslouží jako lehký oběd nebo jako prima večeře, po které nepadnete přežráním na stůl. Můžete ho využít i jako sexy předkrm. My jsme zkusili salát s kuřecími játry.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

Pro čilichili vaří máma iva z penzionu v polích

www.penzionvpolich.cz

Co potřebujete
1 kg kuřecích jater


hrst vlašských ořechů


olej na smažení


10–20 dkg slaniny


2 dcl vývaru


2 lžičky dijonské hořčice


lžíci rajčatového protlaku


vinný ocet


provensálské koření


saláty – zelené listy, jaké máte rádi (římský, hlávkový, ledový)


rukolu


červenou cibuli


sůl a pepř

2013_07-experti_na_stesti-sporak-zelena_jatra-04

PÁNVE

Ze všeho nejdřív očistíme a nakrájíme játra na větší kousky. Orestujeme je na pánvi se lžící oleje. Na druhé pánvi zatím nasucho orestujeme vlašské ořechy do zlatova. Slaninu nakrájíme na kostičky a také orestujeme.

 

2013_07-experti_na_stesti-sporak-zelena_jatra-03

SOSÍK

Jakmile máme všechno na pánvích připravené, smícháme v misce vývar, dijonskou hořčici, protlak, trochu vinného octa a špetku provensálského koření. Zamícháme tak, aby se vše spojilo, a nalijeme to na už orestovaná, ale stále se ještě pražící játra. Chvilku vaříme, aby směs zhoustla na prima omáčku.

 

2013_07-experti_na_stesti-sporák-zelena_jatra

SALÁT

Listy salátu natrháme na sousta. Salát nekrájejte, ale umyjte a natrhejte rukou na dílky, které se pohodlně vejdou do pusy. Není větší opruz, než si soukat do chřtánu celé listy polité omáčkou. Přidejte omytou rukolu a rozdělte na talíře. Na to nalijte obsah pánve s játry, omáčka by měla protéct přes listy. Přidejte opražené ořechy a navrch dejte na silnější plátky nakrájená kolečka cibule. Teď už jenom pepř a sůl podle chuti a je to.

*Tip

Víte, jak poznáte čerstvý salát? Neměl by mít suchý a hnědý stvol. A už vůbec ne nahnilé listy. Jestli má spodek bílý a šťavnatý, máte jistotu, že se se záhonkem rozloučil doslova před chvílí. A játra – ta zkuste v bio kvalitě. Na kuřecích je ten rozdíl hodně znát.

AddThis
0 comments

Fenomén

Bijáky, co šly na vejškrab

Myslíte si, že se natočení dočkají jenom ty nejlepší scénáře a ve fázi přípravy skončí ty slabší? Omyl, o bytí či nebytí filmu často rozhoduje spousta různých okolností a kvalita nebývá zrovna to hlavní. Na jeden dobrý existující film existují nejméně dva ještě lepší, které studia zařízla už ve fázi scénáře.

Remix

Záchranná mise

Zachraňte Leoše Cohena před bankrotem, včelu před atomovým útokem, kapitána Spocka před emocionálními výlevy a k tomu si užijte pimprlové divadlo pro děcka i dospěláky. Kultůra v červenci stojí za to.

Podobné články: Sporák

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+