Sporák

Zelená játra

Slovo salát se kdysi používalo jako nadávka. Třeba ve filmu Škola základ života se říká, že „slávisti jsou saláti“. Taky odrbaná knížka bývá označovaná jako salát. Přitom by to měla být pochvala. V létě není nad salát. Když můžete koupit čestvý salát nebo si urvete na vlastním záhonku, je to paráda. Poslouží jako lehký oběd nebo jako prima večeře, po které nepadnete přežráním na stůl. Můžete ho využít i jako sexy předkrm. My jsme zkusili salát s kuřecími játry.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

Pro čilichili vaří máma iva z penzionu v polích

www.penzionvpolich.cz

Co potřebujete
1 kg kuřecích jater


hrst vlašských ořechů


olej na smažení


10–20 dkg slaniny


2 dcl vývaru


2 lžičky dijonské hořčice


lžíci rajčatového protlaku


vinný ocet


provensálské koření


saláty – zelené listy, jaké máte rádi (římský, hlávkový, ledový)


rukolu


červenou cibuli


sůl a pepř

2013_07-experti_na_stesti-sporak-zelena_jatra-04

PÁNVE

Ze všeho nejdřív očistíme a nakrájíme játra na větší kousky. Orestujeme je na pánvi se lžící oleje. Na druhé pánvi zatím nasucho orestujeme vlašské ořechy do zlatova. Slaninu nakrájíme na kostičky a také orestujeme.

 

2013_07-experti_na_stesti-sporak-zelena_jatra-03

SOSÍK

Jakmile máme všechno na pánvích připravené, smícháme v misce vývar, dijonskou hořčici, protlak, trochu vinného octa a špetku provensálského koření. Zamícháme tak, aby se vše spojilo, a nalijeme to na už orestovaná, ale stále se ještě pražící játra. Chvilku vaříme, aby směs zhoustla na prima omáčku.

 

2013_07-experti_na_stesti-sporák-zelena_jatra

SALÁT

Listy salátu natrháme na sousta. Salát nekrájejte, ale umyjte a natrhejte rukou na dílky, které se pohodlně vejdou do pusy. Není větší opruz, než si soukat do chřtánu celé listy polité omáčkou. Přidejte omytou rukolu a rozdělte na talíře. Na to nalijte obsah pánve s játry, omáčka by měla protéct přes listy. Přidejte opražené ořechy a navrch dejte na silnější plátky nakrájená kolečka cibule. Teď už jenom pepř a sůl podle chuti a je to.

*Tip

Víte, jak poznáte čerstvý salát? Neměl by mít suchý a hnědý stvol. A už vůbec ne nahnilé listy. Jestli má spodek bílý a šťavnatý, máte jistotu, že se se záhonkem rozloučil doslova před chvílí. A játra – ta zkuste v bio kvalitě. Na kuřecích je ten rozdíl hodně znát.

AddThis
0 comments

Fenomén

Bijáky, co šly na vejškrab

Myslíte si, že se natočení dočkají jenom ty nejlepší scénáře a ve fázi přípravy skončí ty slabší? Omyl, o bytí či nebytí filmu často rozhoduje spousta různých okolností a kvalita nebývá zrovna to hlavní. Na jeden dobrý existující film existují nejméně dva ještě lepší, které studia zařízla už ve fázi scénáře.

Remix

Záchranná mise

Zachraňte Leoše Cohena před bankrotem, včelu před atomovým útokem, kapitána Spocka před emocionálními výlevy a k tomu si užijte pimprlové divadlo pro děcka i dospěláky. Kultůra v červenci stojí za to.

Podobné články: Sporák

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.

2016 | 11 | Řemeslník – nová šlechta

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
COOKIES
Google+