Sporák

Hruška na sýrovo

Že salát patří k létu? Nebuďte konzervy. Čerstvé saláty dnes koupíte po celý rok, a když přidáte sezonní suroviny jako jsou hrušky nebo hroznové víno, máte super lehký salátový podzimní oběd nebo večeři. Tady máte hruškový salát s gorgonzolou.
AddThis
Máma Iva Máma Iva

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete
různé čerstvé saláty (lollo rosso, lollo bianco, dubáček, frisée, rukolu, polníček)


půl salátové okurky


dvě čerstvé hrušky máslovky (případně kompotované)


sýr gorgonzola


opražené piniové oříšky (případně vlašské nebo slunečnicová semínka)


modré hroznové víno


2–3 jahody

2013_09_Co bude po nas_Sporak_largeA

Zčerstva

Saláty musí být čerstvé. Takže při jejich nákupu postupujte hodně opatrně, žádné zaschlé konečky, žádné zhnědlé lisy, žádné utahané zvadlotiny. Na jednu porci dejte na velký talíř hrst od každého druhu salátu tak, abyste měli talíř pokrytý celý. Přidejte okurku nakrájenou na velmi tenká kolečka a také hrušku oloupanou, zbavenou jádřince a rozkrájenou na čtvrtky. Můžete použít i hrušku kompotovanou.

SYROVÉ 

A teď přijde na řadu gorgonzola. Na každou hrušku dejte hrudku sýra. Gorgonzola je mimochodem jemnější než česká niva, takže se k hruškám hodí líp. Rozhodně ji nivou nenahrazujte, nejste přece Jirka Babica. Nezapomeňte salát na talíři rukama provzdušnit, trochu ho zvedněte a nechejte volně dopadnout. Salát nesmí být nuda a nesmí ležet na talíři jako mrtvola. 

2013_09_Co bude po nas_Sporak_largeB

Doladěné

Salát pak posypte opraženými piniovými oříšky, přidejte pár kuliček modrého hroznového vína, a jestli máte za oknem nebo na zahradě jahody, které plodí celý rok, můžete přihodit dvě tři pokrájené jahody. Uvidíte, že ovoce salátu dodá další chutě a čerstvost.


*Tip

Oříšky, ať už piniové nebo jiné, opražte na pánvi nasucho. Budou křupavější. 

AddThis
0 comments

Fenomén

Zní to jako banda irskejch retardů aneb láska mezi hudebníky

Averze ke kolegům patří k hudbě odpradávna. Salieri prý uštval Mozarta, Čajkovskij označoval Brahmse za bastarda a Miles Davis nadával rovnou na všechny. Když hodnotil společnou nahrávku jazzových gigantů Duka Ellingtona, Maxe Roache a Charlese Minguse, málem si odplivl: „Co na to mám říct? Je to směšný. Copak neslyšíte, jak tu muziku mrví?“

Remix

Hipsterský orgasmus

Mix ultramoderních stylů na náckovském letišti v Berlíně, budoucnost domácího rock'n'rollu a taky zlomyslné opice, na které ze zdi čumí Andy Warhol. To všechno čeká vaše kulturní čidla v září.

Podobné články: Sporák

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.

2016 | 11 | Řemeslník – nová šlechta

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
COOKIES
Google+