Sporák

Paprikové tele

Slepici na paprice zná skoro každý. Jestli vám ale vadí tahat z omáčky maso na kosti a zacintat celý stůl, zkuste na paprice telecí. Kosti nemá, jí se pohodlně a chutná skvěle. Kdo jednou zkusil, ke slepici se už nevrátí. My se teda už nevrátíme určitě.
AddThis

Máma Iva Máma Iva

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

1 kg telecí plece


lžíci oleje


20 dkg másla


dvě cibule


30 dkg slaniny


dvě lžíce sladké papriky


sůl, pepř


litr a půl vývaru


nové koření, pepř, bobkový list


250 ml smetany


jíšku

2014_01-Německo_Sporák_Paprikove-tele

JE TO MASO

Telecí očistíme od blan a nakrájíme na kostky. Na pánvi si z jedné cibule, másla a mouky připravíme jíšku. Kolik másla, tolik mouky. Do hrnce dáme olej a máslo a orestujeme na něm cibuli a slaninu. Slanina by měla být trochu do křupava a cibule musí zesklovatět. Přidáme maso a restujeme.

2014_01-Německo_Sporák_Paprikove-tele

BACHA NA PAPRIKU

Jakmile maso pustí šťávu a ta se trochu odpaří, přidáme sladkou, nejlépe maďarskou papriku. Krátce orestujeme, ale jenom chvíli, aby paprika nezhořkla. Musí zůstat červená. Zalijeme vývarem, přidáme deset kuliček nového koření, o něco víc kuliček černého pepře a tři bobkové listy a dusíme, dokud maso nezměkne.

2014_01-Německo_Sporák_Paprikove-tele

Smetana

Jakmile je maso OK, přidáme smetanu a jíšku (můžeme taky zaprášit hladkou moukou, ale jíška je voňavější). Asi patnáct minut ještě povaříme, aby omáčka zhoustla a mouka se celá rozpustila. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s knedlíkem, rýží nebo noky.


*TIP

Chuť jídla hodně ovlivní slanina. Měla by být dobře vyuzená, měla by vonět a neměla by být plná vody. Ideální je rovnou od dobrého řezníka. 

AddThis
0 comments

Fenomén

Češi chodí na kapely, které už znají...

Jsou tři věci, které se v České republice musí stát každý rok – zvýší se státní dluh, Lucie Bílá vyhraje Slavíka a s velkou slávou přijedou koncertovat Kosheen.

Remix

Kdyby ti tak pámbů roztrh...

Doporučujeme, co jsme sami prubli a dostalo nás do kolen. Anebo čemu věříme, že se povede a dostane do kolen vás. Kašleme na novinky z posledního týdne, tohle prostě bude stát za to pořád.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+