Přílohy

Kohoutek vykoupaný ve víně

Francouzská kuchyně je základ gastronomie a je neuvěřitelně rozmanitá. V každém regionu se specializují na něco jiného. Odkud s ní tedy začít? Od kohoutka. Ten na víně je prostě základ. Král české gastronomie, šéfkuchař Jiří Král, si na nás udělal čas a teoreticky s námi jednoho kohoutka rozporcoval.
AddThis
  • Text: Dominika Vrkotová, Pavel Maurer
  • Foto: Shutterstock, Archiv

Archivní článek

Recept na kohoutka vyšel v Čilichili č. 10/2008

Ingredience 

  • 1 střední kuře – kohoutek
  • 1 litr oleje nebo 200 g uzené slaniny
  • 1 litr červeného polosuchého vína, alespoň za 150 Kč/ 0,7 l
  • 250 g  šalotky
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 150 g rybízové marmelády
  • (ostřejší chuť)
  • 250 g silného kuřecího vývaru (ve studeném stavu jako želé)
  • sůl, bílý pepř, cukr

Museli jsme do gala. Jinak to nešlo. Navštívili jsme totiž jednu z nejkrásnějších secesních restaurací na světě. Historie tady bydlí a potěší vás, že s každým mrknutím spatříte něco, co je starší než vy. Francouzská restaurace v pražském Obecním domě funguje už od roku 1905. Dělají tu mezinárodní kuchyni s prvky francouzské gastronomie. Počítejte s tím, že tady nenarazíte na žádné uvolněné hi-tech prostředí a z reproduktorů nebude bušit techno. Panuje tu takřka slavnostní atmosféra s patinou starých dobrých časů. Když k tomu přidáme francouzský styl obsluhy, což je naprostá špička, tak si chvílemi připadáme jako majitelé pestré škály šlechtických i jiných titulů. V tomto luxusním prostředí jsme si s Jiřím Králem povídali skoro hodinu, a tak se teď kohoutka na víně můžete naučit i vy.

Kdo chce investovat, může si objednat kohoutka přímo z Francie. 


Nejluxusnějšího kohoutka prodávají Francouzi ve speciálním balení. Je to klasická červená krabice s prosklením, do které se dávají třeba luxusní modely autíček. V tomto případě uvnitř není malé ferrari, ale kohoutek v plátěné košilce, který je připraven na pekáč.


Francouzi omáčku nezahušťují a nesladí!

V hlavní roli omáčka

Vezmeme to po kouskách. Tedy asi po osmi, na které je třeba kuře nebo kohoutka rozdělit. Pak je lehce osolte a opepřete. Na rozehřátém oleji (dietáři), lépe na slanině (labužníci), zpěňte nakrájenou kořenovou zeleninu a po chvilce přidejte jemně krájenou šalotku. Opečte do růžova a začněte čarovat. Přidejte marmeládu a asi 3 minuty restujte. A teď přijde to hlavní. Zalijte vše vínem a vývarem a přiveďte k varu. Vroucí lázeň pro kuřátko máme připravenou, takže šup tam s ním. 

Jiří Král 

Je šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě. Sbírá jedno ocenění za druhým. Na jaře vyhrál s národním týmem kuchařský šampionát na Kypru – něco jako grandslam v tenise. Nejvíc si ale váží ocenění Kuchař roku 96. Vařil pro spoustu státníků, byznysmenů, ale třeba i členů královských rodin. V září rozjel v České televizi pořad Kuchařská pohotovost. Jiří Král je kromě výtečného kuchaře také motorkář a možná budoucí český Jamie Oliver. 

Jaké jídlo milujete?
Jím skoro všechno, když je to dobře upravené. Můj problém je, že vím, co má jak chutnat. Mám rád asijskou kuchyni, ale taky třeba svíčkovou, rajskou a knedlíky. 


Co naopak nemáte rád?
Nemusím rýžový nákyp.


Nejexotičtější jídlo?
Naposledy v čínské restauraci v Dubaji přímo od vyhlášeného čínského šéfa zvláštní silný slepičí vývar s pařátky… V Číně jsou nejlacinější kuřecí prsíčka a nejdražší je pařátek a zobáček! 


Líbí se vám kuchařské pořady Jamieho Olivera a Gordona Ramsaye?
Jsou super. Je to akční moderní kuchařina, která pozvedá gastronomii. Angličané mají většinou dobré suroviny, ale jsou příšerně upravené.

Důležité je nešetřit na víně, omáčka tady není nějaký statista, ale hraje hlavní roli. „V žádnem případě nedávejte krabicové! Je lepší trochu zainvestovat. Já dávám například těžké červené víno – Merlot. Jde o to, aby chuť byla výrazná,“ důrazně nás upozorňuje Jiří Král. Po chvilce varu ochutnejte a lehce osolte a opepřete (opravdu lehce – budete ještě vařit). Vše pozvolna duste přikryté pokličkou do změknutí. Jak to poznáte? Když zatáhnete jemně za některou z hlavních kostí a ona jako by šla snadno vyndat, tak je to ono.  
Maso už to má za sebou, můžete ho tedy přendat do jiného kastrůlku a přikrýt. S omáčkou si ale ještě pohrajte. Přiveďte ji do prudkého varu a svařte asi na množství 0,7 až 0,5 litru. Teď ji můžete ještě dochutit, spíš to ale nebude potřeba. „Snížením množství chuť zesílí,“ upozorňuje Jiří Král. Můžete ji také zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Pak dejte maso na talíř a přelijte ho omáčkou, po které se mu už jistě stýská. Vše posypte na nudličky nakrájenou zelenou cibulkou, slaninou, žampiony a také vypeckovanými vinnými hrozny. K tomu můžete podávat šťouchané brambory. „Francouz si dá ale bílou bagetu,“ zakončuje naše povídání Jiří Král.

AddThis
0 comments

Přílohy

Vinní podvodníci

Říká se, že ve víně je pravda. Co když je ale samotné víno lež a podvod? Pokud máte v domácí vinotéce dražší kousky, měli byste číst pozorně.

Přílohy

Orgie pro jazýček

V naleštěné sklence se temně třpytí víno. Jemnými pohyby zakroužíte, nasajete vůni a teprve pak dovolíte prvnímu doušku, aby zaplavil vaše chuťové pohárky. Skvělé. Slastně poválíte na jazyku nejlepší víno sezony, pak se otočíte k decentnímu stříbrnému kbelíku a celou tu lahodu do něj vyflusnete. Nepřišli jste se sem namazat. Jste profík, degustátor.

Podobné články: Přílohy

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Externí mozek

Máme v něm uložené všechno. Kontakty na lidi, fotky, co si chceme pamatovat, i hudbu, kterou posloucháme. Mobil se stal naším záložním mozkem. Navíc si díky němu tuníme vlastní schopnosti třeba pro školu.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Škola appkou

Po sociálních sítích v posledních dnech běhá hezké video z jedné čínské školy, která vyhlásila absolutní zákaz mobilních telefonů. Každý školák, který je s ním ve třídě přistižen, musí napochodovat na stupínek a před zraky spolužáků ho vhodit do kyblíku s vodou. Jsou u toho emoce, slzy, skřípění zubů a spousta škodolibého přitakávání v diskusích. Mobily jsou přece zlo, ze kterého děti hloupnou, zapomínají, jak skákat panáka, počítat velkou násobilku, a ve škole nemají co dělat. Nebo že by měly?

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Ty nejlepší appky, co jsme pro vás našli

Budete v hospodě za chytráky, až vytáhnete tyhle appky. Můžete je vzít i na rande. Rozhodně zabodujete.
COOKIES
Google+