Pavlač Emila Hakla

AddThis

Spiknutí lahůdkářů

Už delší čas sleduju aktivity potravních snobů. Je třeba říct, že se jim daří. Ti, kdo si libují v tzv. pozitivních změnách, mají na pražských Vinohradech (určitě i jinde, ale tam bych nebyl s to konkrétně dokladovat) zlaté časy. Farmářské trhy hýří exotickými produkty. Pancettu arrotolatu by možná bylo snazší ve vteřině nákupu nazvat prostě špekem, ale tady ne – na farmářském jedině pancetta! Prodavač, klasický Středočech, chce slyšet to slovo. Jinak dělá, že neví, co chcete. Mimochodem, ani po tříhodinovém dušení v rámci přípravy perkeltu nezměkla, spíš naopak.

Druhá věc – pekárny. Nebyla tu ani jedna, najednou jsou čtyři a všechny dělají nevídaně dobrý chleba, housky etc. Je to jako nějaký nezasloužený ráj.

K dovršení všeho mi před pár dny lokální Vietnamka během každotýdenní koupě tullamorky (dávám si po ránu do čaje) se solidárním leskem v oku přidala zadarmo litrovku božkovské zelené. Přinesl jsem ji domů a přemýšlel, co s ní. Zalíbil se mi nápad ponořit dovnitř drátek s diodou vsunutý do průsvitné trubičky. Už jsem se těšil na dekadentní stolní lampu, když se mě po týdnu ptala stejná Vietnamka, jestli ten Božkov tedy beru, nebo ne. Dala mi ho na zkoušku – že je to teď móda. Což mě dojalo, protože mládí strávené pitím magického oka má každý jenom jedno. Božkov jsem vrátil a šel si koupit do cheese shopu půl kila gorgonzoly dolce. Mají mě tam za otce široce rozplemeněné rodiny, neb na jejich bodrý hudr: „A zas máte na pár dní co jíst!“ odpovídám: „To zmizí ještě dneska!“

A to jsme úplně zapomněli na invazi lahůdkářství galského typu. Ta jsou tu ale čistě pro okrasu, protože jakmile zkouknete utahané mortadely, fanfarónské ceny a spícího cool prodavače za pultem, raději se vydáte domů vrhnout se na tu gorgonzolu.

AddThis
3 comments
Yan Previt Bukvoj
Yan Previt Bukvoj

lol....pancettu do perkeltu?...no proc ne, ale tri hodiny?

S takovou muzes prudit i u vajec. Varil jsem je tri hodiny a ani hovno...

HazimTalir
HazimTalir

ale slanina a panceta jsou fakt ruzne uzenarske vyrobky. spolecne maji to, ze jsou z prasete, uzene a solene.
pancetta se dela z pupku, slanina ze sadla (vetsinou hrbetniho), pripadne prorostleho bucku.

pak je teda este slanina tzv anglicka, ktera je z bucku, tim padem masitejsi, a je taky jen solena.

slanina (spek) je jen solena. pancetta je navic peprena.

hlavni rozdil je ale v tom, ze kdyz koupite pancettu, tak je uzena. v kouri. kdyz koupite slaninu, tak je namrdana nakejma chemickejma srackama a kour nikdy nevidela (cest vyjimkam).

PepinieMuresNoble
PepinieMuresNoble

na špek už člověk prostě nenarazí - dneska už je to minimálně uzená slanina...a přitom mě se slovo špek tuze líbí :(

Rozjezd

Rozjezd

Hora Říp se rozemele na štěrk, kyslík je jenom pro slabý a vedle kaiserek se začaly prodávat lábusky. Tyhle a ještě mnohem víc novinek můžete zjistit z pravého ČILI Rozjezdu.

Téma

Léta dřiny a ohrnování nosu

V podmínkách naší společnosti je takřka nemožné aspoň občas nebýt snobem. To napsal W. M. Thackeray, odborník na slovo vzatý, do své Knihy o snobech.

Podobné články: Pavlač

2016 | 10 | Instantní strach

Dospívající

Emil Hakl si zavzpomínal na to, jak se žilo bez mobilů a neustálého připojení k internetu. V té době ještě chtěl mít porscháka a žít jako vandrák.

2016 | 9 | Teenageři 2.0

Dospívající

Emil Hakl si zavzpomínal na to, jak se žilo bez mobilů a neustálého připojení k internetu. V té době ještě chtěl mít porscháka a žít jako vandrák.

2016 | 7 | Dovolená na kanapi

Pro většinu lidí je domov

Emil Hakl se má. Na dovolené je totiž pořád...
COOKIES
Google+