Sporák

Tele na houby

Při vaření je vždycky prima kombinovat suroviny, které k sobě tak trochu, ale klidně i více patří. Takže dneska popadneme houby a telecí plec. Tele je ostatně kráva, která ještě nedávno sama byla na houbách, takže nám to jde krásně k sobě.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

1 kg telecí plece


½ kg lesních hub


1 l vývaru z hovězího masa a kostí


2 cibule


15 dkg špeku na špikování


4 lžíce oleje na smažení


10 dkg másla na smažení


5 dcl zakysané smetany


sůl, pepř

2014_10-At_zijou_snobove-Sporak-Tele–na–houby

Čistíme

Ze všeho nejdřív si upravíme maso. Zbavíme ho blan a přebytečného tuku, zformujeme ho do válečku, prošpikujeme asi tak půlkou špeku nakrájeného na kostičky, osolíme, opepříme. Očistíme a nakrájíme si houby. Nakrájíme cibuli najemno. V hrnci rozpálíme olej a máslo a orestujeme na nich cibuli.

2014_10-At_zijou_snobove-Sporak-Tele–na–houby2014_10-At_zijou_snobove-Sporak-Tele–na–houby

Pečeme 

Jakmile začne cibule pěnit, ještě než se začne barvit dozlatova, přidáme zbytek špeku nakrájeného na kostičky. Opečeme ho. Pak přidáme maso a to opečeme ze všech stran. Přidáme nakrájené houby a všechno zalijeme domácím vývarem a zhruba hodinu dusíme. Záleží na stáří masa, ale telecí je mladé, takže to nebude trvat tak dlouho jako u nějaké životem protřelé krávy.

2014_10-At_zijou_snobove-Sporak-Tele–na–houby

Zahustíme

Jakmile je maso jako dort, vyndáme ho a omáčku zahustíme zakysanou smetanou. Pak už jenom dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Ideálně s knedlíkem. Klidně ale i s rýží nebo pečivem.


*TIP

Jestli máte v lese štígro a hub jste našli plné koše, nakrájejte menší pevné hříbky na čtvrtky, dejte do igeliťáku po půlkilových porcích a šup s tím do mrazáku. Budeme mít pěkně čerstvé svoje hříbky k telecímu i v době, kdy v lese bude zaváto.

AddThis
0 comments

Fenomén

Skryté fóry ve filmech

Filmaři jsou bestie. Jak můžou, vrznou do snímku blbinu a čekají, kdo na to přijde. Nejradši ze všeho prozrazují pointy vlastních příběhů.

Remix

Fichtl kros a Hanba

Motokros fichtlů, Haškova putyka, v Caveově posteli a další kulturní i nekulturní návrhy z Konzumu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.
Google+