Sporák

Vánoční rybovka

Vánoce jsou za bukem, takže je načase naučit se tu rybí polívku už konečně pořádně. Klidně si ji zkuste před svátky dvakrát třikrát nanečisto. Uvidíte, že si na ní s chutí pošmáknou i ti, co říkají, že oni teda rybí asi raději neeee. Uděláme ji z té nejlepší české sladkovodní ryby, což kupodivu není tradiční kapr, ale candát. Kapr se jenom válí v bahně, candát je dravec. Ten se mrská.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

2–4 filety z candáta


10 kuliček černého pepře


5 kuliček nového koření


2 bobkové listy


1 cibuli


2 stroužky česneku


sůl, pepř


2 větší mrkve


1 petržel


kousek celeru


máslo


3 lžíce smetany


2 lžíce hladké mouky


2 lžíce rybí omáčky


bílý pepř


muškátový ořech


bílý chleba na krutony

2014_11-Sporak_Vanocni_rybofka-Rodina_na_dobu_urcitou-2A

 Ryba ve vodě 

Do hrnce nalijte litr a půl až dva vody, vložte ryby, celý pepř, nové koření, bobkové listy, celou umytou, ale neoloupanou cibuli, česnek a špetku soli. Přiveďte k varu a vařte tak 40 minut. Mrkev, petržel a kousek celeru očistěte a nastrouhejte nahrubo. V hrnci rozehřejte máslo a zeleninu na něm orestujte.   

 

2014_11-Sporak_Vanocni_rybofka-Rodina_na_dobu_urcitou-3A

 Ryba na zelenině 

Z vývaru vyndejte maso a všechno ho oberte od kůže a kostí a roztrhejte na menší kousky. Půjde to samo. Osmahnutou zeleninu přelijte vývarem – raději to vezměte přes sítko, abyste v polívce neměli kosti, koření a kdejaké cucky. Zeleninu s vývarem nechte chvíli bublat, dokud zelenina nezměkne.  

2014_11-Sporak_Vanocni_rybofka-Rodina_na_dobu_urcitou-4A
Ryba na smetaně 

Nakonec přidejte maso, dochuťte smetanou, rybí omáčkou, dosolte podle chuti, přidejte čerstvě mletý bílý pepř, mletý muškátový oříšek a na talíři ozdobte nasekanou petrželkou a krutony z bílého chleba pečenými na másle. A pak už jenom svolávejte strávníky: Hej, mistře, pojď bystře…

2014_11-Sporak_Vanocni_rybofka-Rodina_na_dobu_urcitou-5A  


*Tip

Rybí omáčka dodá polívce chuť, takže se jí nebojte a klidně jí dejte o lžičku víc, podle chuti. Kupujte ale kvalitní, aby to bylo co k čemu. 

AddThis

Fenomén

Hudební čórky

V populární hudbě se krade odjakživa a vlastně na tom není nic divného. Vezměte si, že máte k dispozici plus minus patnáct not a jejich kombinací máte vytvořit něco, co ještě nikdo neslyšel. Když si to uvědomíte, je vlastně divné, že někomu stojí za to vymýšlet aspoň trochu originální muziku. A jiným že stojí za to na kolegy žalovat.

Remix

Kam se schovat před Vánocemi

Bílej Jack, vietnamské bagety, skalpy, Tvrdý Havelka a mnoho dalšího. To vše najdete smíchané v Čilichili remixu na listopad a prosinec.

Podobné články: Sporák

2017 | 11 | Hééérci, lidé mnoha tváří

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!

2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

Nachmelená jablka

Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.
COOKIES
Google+