Sporák

Borščí dopuštění

V Rusku co kuchař, to jiný boršč. Asi jako u nás svíčková nebo zelí. Takže jsme byli zvědaví, jak si s ruskou klasikou poradí máma Iva. Poradila.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

20 dkg vepřové plece


20 dkg hovězího předního
(případně další masa podle
chuti – kuřecí, jehněčí, skopové)


2 cibule


mrkev, petržel, celer
celkem tak půl kila, nastrouhané


jeden rajský protlak


sůl, pepř, nové koření, tymián, bobkový list


litr a půl vývaru


4 brambory nakrájené na kostičky


3–4 vařené řepy 


půl hlávky zelí


ocet, citron


250 ml smetany ke šlehání


jíšku


zakysanou smetanu do talíře

 
2014_02-jak_prorazit_na_webu-sporak

Základ

Všechna masa dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme. Mělo by stačit tak 30 minut až hodina a vývar z masa pak použijeme do polévky. V jiném hrnci orestujeme na másle cibuli. Přidáme k ní kořenovou zeleninu, kterou jsme si nastrouhali. Orestujeme dozlata (dejte si záležet, základ dá polívce chuť) a přidáme rajský protlak. Zase orestujeme, osolíme, opepříme, vhodíme pár kuliček nového koření, snítku tymiánu, dva bobkové listy a zalijeme vývarem (pokud toho z masa máte málo, přidejte jiný, třeba hovězí). Vaříme.

2014_02-jak_prorazit_na_webu-sporak

Řepa

Po asi dvaceti minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory. Za dalších deset minut dáme nakrájenou řepu (buď si ji uvařte předem nebo si kupte už vařenou, vakuovanou). Nakonec přidáme půl menší hlávky zelí – to si nakrájejte na nudličky, které se vám budou dobře jíst. A znovu vaříme.

2014_02-jak_prorazit_na_webu-sporak

Rvačka

Maso krájet nemusíte, stačí natrhat na kousky. Vraťte do polévky. Dochuťte octem, citronem a zalijte smetanou. Někdo přidává i trošku červeného vína. Nakonec zahustěte jíškou, kterou si připravíte klasicky z jedné cibule, másla a hladké mouky (kolik másla, tolik mouky). Deset minut povařte a můžete se o boršč začít rvát. Na talíři ho dozdobte kopečkem zakysané smetany.


*TIP

Nejlepší řepa je čerstvá, kterou si oloupete a uvaříte. Akorát pozor, hrozně barví, takže s ní pracujte na plastovém prkénku, dřevěné byste pak zbytečně drhli. Kdo nemá rád červené ruce ještě dva dny, může pracovat v gumových rukavicích

AddThis

Fenomén

Každý film potřebuje svého černocha

Machři od filmu a od televize to nemají vůbec jednoduché. Musí podkuřovat homogenní většině, zároveň ale dávat bacha, aby nenaštvali ostražité strážce multikulturní spravedlnosti.

Remix

Folkař, co ztratil práci i kočku

Folkařský průšvihář podle Coenů, metalák folkáčem a další parádní kousky v kulturním přehledu Čilichili na únor.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+