Sporák

A je z něj tvaroháč

Sušenky BeBe má někdo rád a jinému přijdou bez chuti a bez zápachu. Vsadím ale boty, že tohle dortové pojetí BeBeček dostane do transu každého. Dole křupe, nahoře je krémové, chutě jdou od sladka přes kyselo do skořice. Prostě pecka, kterou uděláte raz dva a budete mistři přes dorty.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

1 a půl balení sušenek BeBe


70 g másla


250 g tvarohu


150 g lučiny


200 g cukru krystal


4 vajíčka


skořici


600 g zakysané smetany


60 g cukru


kůru a šťávu z jedné limetky

2014_03-brno_je_zlata_lod-sporak

Drobení

Sušenky dáme do sáčku a pořádně jim natlučeme. Popadněte paličku na maso a nadrťte je na prášek. Vysypte do mísy, přidejte změklé máslo a pěkně rukama zpracujte na drobenku. Do dortové formy dejte pečicí papír a těsto ze sušenek do něj rozprostřete na ani ne centimetr vysokou vrstvu. Pěkně hutně napěchujte.

2014_03-brno_je_zlata_lod-sporak

První vrstva 

Smíchejte tvaroh, lučinu, cukr a vajíčka. Nalijte na korpus a dejte péct na 170 °C na dvacet minut. Jakmile je upečeno, posypte tuto první vrstvu skořicí a nechejte vychladnout.

2014_03-brno_je_zlata_lod-sporak

Druhá vrstva 

Smíchejte zakysanou smetanu, cukr a kůru a šťávu z limetky. Nalijte na vychladlou první vrstvu a pečte na 200 °C šest minut. Vytáhněte z trouby a nechejte vystydnout. Ideální je dát dortu pokoj přes noc, chutě se krásně rozleží.


*TIP

Parádní dezert z tvarohového dortu uděláte tak, že si z granátového jablíčka vyloupete jádra a těmi na talíři dort ozdobíte. Můžete ale použít i jahody, maliny nebo jiné podobné sezónní ovoce. Snítka máty a budete cukrářští bohové.

 

AddThis
2 comments
sKopheK
sKopheK

Co je prosím v ingrediencích myšleno "cukrem", když ještě nad tím je uveden "cukr krystal"? Taky mi horní vrstva pořádně neztuhla ani po celonočním odležení.

Redakce Cilichili
Redakce Cilichili

@sKopheK @Dobrý den, ten první cukr patří do těsta, druhý do tvarohové hmoty. Ingredience píšeme tak, jak jdou pak v receptu za sebou. A k tomu tuhnutí: buď moc řídká smetana nebo hodně šťávy z limetky. Nám to šlo jako po másle. Zkoušejte dál, jistě to klapne. Díky. @sKopheK

Ža Čarou

Máme šanci přežít v interiérech budoucnosti?

V čem budeme bydlet za dvacet třicet let? Dokážeme přežít v éře panovačných kyberbaráků a mikrobytů naplněných zmutovaným nábytkem? Sežere nás jednoho dne naše lednička?

Remix

Jen ty dobré, prosím

Holčičí zbraně Anny Calvi, milostný vztah s operačním systémém a další březnové kulturní pecky v přehledu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 7 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+