Sporák

Los ptachkos español

Navzdory názvu česká klasika. Hovězí závitek s rýží. My jsme pro vás ale připravili recept, se kterým tenhle španělský ptáček bude jako od babičky. Základem je masová omáčka demi-glace. Tu když budete používat, budete za skutečné mistry kuchyně.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

6 plátků hovězí kýty


3 vařená vajíčka


3 lžíce plnotučné hořčice


6 malých sterilizovaných okurek


6 plátků šunky nebo slaniny


jednu cibuli a kousek slaniny nakrájené na kostky


litr a půl hovězího vývaru nebo litr demi-glace


kuchyňský provázek

2014_04-Donchuani-Sporak_Los-ptatchkos-español_A2

KLEPEC

Plátky masa přes igelit naklepeme, aby se nepotrhalo. Jestli nemáte kýtu, můžete použít roštěnou nebo pěkné přední hovězí, ale kýta je klasika. Plátky osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a na každý dáme plátek šunky, okurku a půlku vajíčka. Můžete dát i kousek cibule, ale není to nutné.

2014_04-Donchuani-Sporak_Los-ptatchkos-español_A3

zavinovačka 

Ptáčky zavineme a stáhneme je kuchyňským provázkem. Na jednom konci provázek otočte kolem ptáčka, udělejte uzlík a delší konec provázku postupně omotejte kolem závitku. Nakonec zase udělejte uzlík na opačném konci. Nebo se koukněte přes Layar na video, kde uvidíte, jak takového ptáčka sbalit.

2014_04-Donchuani-Sporak_Los-ptatchkos-español_A3

těžká volba 

V kastrolu na troše oleje zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli a trochu slaniny, stačí do růžova. Pak na tomto základu opečte ptáčky. A teď máte na vybranou. Buď ptáčky zalijete hovězím vývarem, nebo demi-glace. Jak se tenhle kuchařský zázrak dělá, to najdete v boxu, nebo si ho můžete hotový koupit. S touto masovou omáčkou je výsledek samozřejmě výraznější a navíc nemusíte omáčku nakonec zahustit jíškou. Dolijte ptáčky vodou tak, aby byly potopené, a strčte na dvě hodiny do trouby. Ptáčky vyndáme, zbavíme provázku a případně omáčku zajistíme trochou jíšky. Podáváme s rýží.


*TIP

Hustá masová omáčka, která se dělá z telecích kloubových kostí, kořenové zeleniny, rajského protlaku, červeného vína, bobkového listu, černého pepře a nového koření. Kosti opečeme se zeleninou a protlakem dohněda, přidáme koření a zalijeme studenou vodou. Na mírném ohni vaříme alespoň 24 hodin. Přecedíme přes utěrku, abychom odstranili všechny nečistoty. Přidáme červené víno a redukujeme na třetinu objemu. Po vychlazení musí tzv. želírovat a ztuhnout. Případně zalistujte nějakou lepší kuchařkou, podrobný recept byste měli najít bez problémů.

AddThis
1 comments
Kaja Slaninova Vlckova
Kaja Slaninova Vlckova

Ptáčky je lepší opéct samotné na tuku, vyndat, a pak teprve přidat nakrájenou cibuli a tu restovat dotmava. V opačném případě budete mít světlou cibuli a tím pádem světlou omáčku, kterou budete muset dobarvovat. Nebo pokud cbuli uděláte dotmava a pak na to hodíte ptáčky, tak než se vám opečou, cibule bude černá a omáčka potom hořká. A to nezachráníte.

Osobnost

Miluju a demoluju

"My na Slovensku se taky hádáme o hipstry. Hipster je každý, kdo nemá nadváhu," říká Katarzia – punková písničkářka z Blavy, která hraje folk. A taky písňový objev česko-slovenského území posledních měsíců. Rozhodně vám doporučujeme, ať ji objevíte dřív než hlavní vysílací časy.

Remix

Panny v domácím vězení

Vraždící krasavice Violet a Daisy, psychadelický Pontiac i vzdorující panenky v kulturním přehledu Čilichili na duben.

Podobné články: Sporák

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.

2016 | 11 | Řemeslník – nová šlechta

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
COOKIES
Google+