Sporák

Když salát, tak ze svíčkové

Jasně, můžete si udělat salát z pár listů něčeho nebo z rajčete a okurky, ale to nebude žádná paráda. Jestli má být salát co k čemu, musí v něm být něco navrch. Třeba steak. Nejste přece králíci.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

15 dkg pravé svíčkové


sůl, pepř


směs koření dle libosti (my použili rozmarýn)


2 hrsti směsi natrhaných salátů (lollo rosso, lollo bianco, rukola, ledový, římský, polníček atd.)


olivový olej


parmezán


citron

2014_05-Matky-Sporak_Kdyz-salat-tak-ze-svickove_A2

Kvalita

Základem salátu je kvalita. Používáte tu jen pár ingrediencí, tak nešetřete. Svíčková musí být pravá, salát by měl být dokonale čerstvý, parmezán si kupte originální a olivový olej ten nejlepší (skočte si do nějaké té italské prodejny, už jich je v Česku celkem hojně). Vyberte si i kvalitní sůl a pepř použijte jen čerstvě mletý (jestli nemáte mlýnek, roztlučte kuličky pepře v utěrce nebo hmoždíři). Pak teprve propadnete kouzlu salátu. Kdo by ostatně chtěl chroupat blátivý nahnilý salát postrouhaný eidamem a zalitý olejem ze zbytků olivových pecek.

2014_05-Matky-Sporak_Kdyz-salat-tak-ze-svickove_A4

Grilovačka

Ale dost kázání, teď už to půjde rychle. Náš salát je hotový opravdu za chvilku. Vemte steak svíčkové, potřete ho lehce olejem a dejte na gril nebo grilovací pánev. A grilujte tak, jak máte steak rádi. My si ho udělali na medium. Jakmile je maso hotové, obalte ho v koření, my jsme si nasekali trochu rozmarýnu. A nakrájejte na tenké plátky. 

2014_05-Matky-Sporak_Kdyz-salat-tak-ze-svickove_A3

Aranžování

Salát mezitím zakápněte olejem, promíchejte, nejlépe rukama. Každý lístek salátu musí být v oleji obalený, stačí lehce, ale přece. Pamatujte, že byste si lístky měli natrhat na sousta, která pohodlně sníte. Jinak budete mít olej až za ušima. Salát dejte na talíř. Pak na něj navršte maso, postrouhejte parmezánem, trochu zakápněte citronem. Nakonec použijte kvalitní sůl a čerstvě mletý pepř. Salát budiž pochválen. 

AddThis
1 comments
RobertSalat
RobertSalat

"Salát budiž pochválen" - to se mi líbí

Fenomén

Konec dobrý, všechno špatně

Důvodů, proč se do kin často dostane jiná verze filmu než zamýšlel režisér, je spousta. Může jít o vystřižení mládeži nevhodných scén, cenzorské zásahy, změny navržené testovacím publikem nebo si producent prostě postaví hlavu a řekne, že jeho vize bijáku je prostě hezčí.

Remix

Barcelonské jaro

Auto se skvělým zvukem, fesťák u moře i Australan, co dělá kravál na Islandu. To vše najdete v kulturním věstníku Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+