Sporák

Když salát, tak ze svíčkové

Jasně, můžete si udělat salát z pár listů něčeho nebo z rajčete a okurky, ale to nebude žádná paráda. Jestli má být salát co k čemu, musí v něm být něco navrch. Třeba steak. Nejste přece králíci.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

15 dkg pravé svíčkové


sůl, pepř


směs koření dle libosti (my použili rozmarýn)


2 hrsti směsi natrhaných salátů (lollo rosso, lollo bianco, rukola, ledový, římský, polníček atd.)


olivový olej


parmezán


citron

2014_05-Matky-Sporak_Kdyz-salat-tak-ze-svickove_A2

Kvalita

Základem salátu je kvalita. Používáte tu jen pár ingrediencí, tak nešetřete. Svíčková musí být pravá, salát by měl být dokonale čerstvý, parmezán si kupte originální a olivový olej ten nejlepší (skočte si do nějaké té italské prodejny, už jich je v Česku celkem hojně). Vyberte si i kvalitní sůl a pepř použijte jen čerstvě mletý (jestli nemáte mlýnek, roztlučte kuličky pepře v utěrce nebo hmoždíři). Pak teprve propadnete kouzlu salátu. Kdo by ostatně chtěl chroupat blátivý nahnilý salát postrouhaný eidamem a zalitý olejem ze zbytků olivových pecek.

2014_05-Matky-Sporak_Kdyz-salat-tak-ze-svickove_A4

Grilovačka

Ale dost kázání, teď už to půjde rychle. Náš salát je hotový opravdu za chvilku. Vemte steak svíčkové, potřete ho lehce olejem a dejte na gril nebo grilovací pánev. A grilujte tak, jak máte steak rádi. My si ho udělali na medium. Jakmile je maso hotové, obalte ho v koření, my jsme si nasekali trochu rozmarýnu. A nakrájejte na tenké plátky. 

2014_05-Matky-Sporak_Kdyz-salat-tak-ze-svickove_A3

Aranžování

Salát mezitím zakápněte olejem, promíchejte, nejlépe rukama. Každý lístek salátu musí být v oleji obalený, stačí lehce, ale přece. Pamatujte, že byste si lístky měli natrhat na sousta, která pohodlně sníte. Jinak budete mít olej až za ušima. Salát dejte na talíř. Pak na něj navršte maso, postrouhejte parmezánem, trochu zakápněte citronem. Nakonec použijte kvalitní sůl a čerstvě mletý pepř. Salát budiž pochválen. 

AddThis
1 comments
RobertSalat
RobertSalat

"Salát budiž pochválen" - to se mi líbí

Fenomén

Konec dobrý, všechno špatně

Důvodů, proč se do kin často dostane jiná verze filmu než zamýšlel režisér, je spousta. Může jít o vystřižení mládeži nevhodných scén, cenzorské zásahy, změny navržené testovacím publikem nebo si producent prostě postaví hlavu a řekne, že jeho vize bijáku je prostě hezčí.

Remix

Barcelonské jaro

Auto se skvělým zvukem, fesťák u moře i Australan, co dělá kravál na Islandu. To vše najdete v kulturním věstníku Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 11 | Hééérci, lidé mnoha tváří

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!

2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

Nachmelená jablka

Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.
COOKIES
Google+