Sporák

Když nemáte limety…tak nic

Většina z nás zná limetky leda z mojita. Nebo ze slavného Babicova: „Když nemáte limety, tak tam dejte citron.“ Na to zapomeňte. Z limetek se dá udělat super dezert, který je lehký, osvěžující a ne moc sladký. Hotový je za pár minut. Akorát ho od vás už budou všichni chtít zas a znova. Naštěstí je tak snadný, že jim to klidně splníte.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

5 limetek


500 g zakysané smetany


2 lžíce šlehačky


2 lžíce cukru moučka


2 balení cukrářských piškotů


jablečný džus

2014_06-Latinos-Sporak-Kdyz-nemate-limety-tak-nic

LIMETKY

Kůru z jedné limetky nastrouhejte. Dejte stranou. Z ostatních 4 limetek vymačkejte šťávu. Nalijte ji do mísy a přidejte zakysanou smetanu, šlehačku a cukr. Vzniklou směs pořádně zamíchejte, klidně metličkou vyšlehejte.

2014_06-Latinos-Sporak-Kdyz-nemate-limety-tak-nic

PIŠKOTY

Cukrářské piškoty namáčejte z obou stran v jablečném džusu. Do formy, třeba na biskupský chlebíček, je pokládejte těsně vedle sebe. Jakmile máte dole ve formě jednu celou vrstvu, pokryjte ji částí limetkové směsi. A tak pořád dokola – piškoty, směs, piškoty, směs. Vyjde vám to tak na tři patra a končit musíte směsí, ne piškoty. Na poslední vrstvu směsi nasypte kůru z limetky.

2014_06-Latinos-Sporak-Kdyz-nemate-limety-tak-nic

CHLAZENÍ 

Hotový dezert strčte přes noc do lednice. Chutě se krásně propojí a piškoty změknou. Pak už jen stačí každou porci na talířku ozdobit kolečkem limetky, hodně tenkým, a lístkem máty. Na letní neděli ideál.

AddThis
0 comments

Fenomén

Když nechcete furt to samý

Máte pocit, že dramaturgové letních hudebních festivalů sází jen na osvědčená jména a málokdy nás opravdu překvapí? Prošli jsme zveřejněné programy a objevili pro vás osm neokoukaných kapel a interpretů, kteří letos v létě stojí za objevení.

Remix

Bez dud

Nová deska od Black Keys, Vobezdud, Aj Wej-Wej v Berlíně i festival huzdby ze všech koutů světa od ledového severu až po africký cirkus. To vše v červnovém přehledu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+