Sporák

Když nemáte limety…tak nic

Většina z nás zná limetky leda z mojita. Nebo ze slavného Babicova: „Když nemáte limety, tak tam dejte citron.“ Na to zapomeňte. Z limetek se dá udělat super dezert, který je lehký, osvěžující a ne moc sladký. Hotový je za pár minut. Akorát ho od vás už budou všichni chtít zas a znova. Naštěstí je tak snadný, že jim to klidně splníte.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

5 limetek


500 g zakysané smetany


2 lžíce šlehačky


2 lžíce cukru moučka


2 balení cukrářských piškotů


jablečný džus

2014_06-Latinos-Sporak-Kdyz-nemate-limety-tak-nic

LIMETKY

Kůru z jedné limetky nastrouhejte. Dejte stranou. Z ostatních 4 limetek vymačkejte šťávu. Nalijte ji do mísy a přidejte zakysanou smetanu, šlehačku a cukr. Vzniklou směs pořádně zamíchejte, klidně metličkou vyšlehejte.

2014_06-Latinos-Sporak-Kdyz-nemate-limety-tak-nic

PIŠKOTY

Cukrářské piškoty namáčejte z obou stran v jablečném džusu. Do formy, třeba na biskupský chlebíček, je pokládejte těsně vedle sebe. Jakmile máte dole ve formě jednu celou vrstvu, pokryjte ji částí limetkové směsi. A tak pořád dokola – piškoty, směs, piškoty, směs. Vyjde vám to tak na tři patra a končit musíte směsí, ne piškoty. Na poslední vrstvu směsi nasypte kůru z limetky.

2014_06-Latinos-Sporak-Kdyz-nemate-limety-tak-nic

CHLAZENÍ 

Hotový dezert strčte přes noc do lednice. Chutě se krásně propojí a piškoty změknou. Pak už jen stačí každou porci na talířku ozdobit kolečkem limetky, hodně tenkým, a lístkem máty. Na letní neděli ideál.

AddThis
0 comments

Fenomén

Když nechcete furt to samý

Máte pocit, že dramaturgové letních hudebních festivalů sází jen na osvědčená jména a málokdy nás opravdu překvapí? Prošli jsme zveřejněné programy a objevili pro vás osm neokoukaných kapel a interpretů, kteří letos v létě stojí za objevení.

Remix

Bez dud

Nová deska od Black Keys, Vobezdud, Aj Wej-Wej v Berlíně i festival huzdby ze všech koutů světa od ledového severu až po africký cirkus. To vše v červnovém přehledu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.

2018 | 2 | Mohykáni silnic

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.
COOKIES
Google+