Téma

Čtení pro silné žaludky aneb Co všechno jedí Latinos

Kdepak chilli con carne a steaky. To je jen špička ledovce. Jídlo v zemích, kde národní kuchyně stojí na směsi jídelníčků otroků, osadníků a indiánů, vás nejspíš překvapí. Nejsou tu zvyklí plýtvat. Pokud právě obědváte, rozmyslete si, jestli budete číst dál.

AddThis

Červíček hlodá...

V Amazonii se setkáte s „kokosovou baštou“, což je krycí název pro gigantické larvy brouka živícího se dřevem kokosových palem. Pro lepší zážitek je sníte vykuchané, aby vám dřevo v jejich bříšku nekazilo chuť. V Mexiku si zase jistě  pochutnáte na mravenčích vajíčcích.

Šestinohé oříšky

V mexickém státě Oaxaca plní funkci popcornu na jídelníčku smažené kobylky neboli chapulines. Připravují se na česneku, citrónové šťávě a soli. Pokud se přenesete přes to, že se vám hmyzí nožičky zaseknou mezi zuby, chutnají prý výborně. V Kolumbii, zejména v oblasti Santander, zase můžete místo arašídů ochutnat velké mravence, přesněji hormigas culonas. Ti se konzumují bez nožiček a křídel poté, co se jejich tělíčka ponoří do solného nálevu a následně smaží v keramických pánvích. Jsou tak skvělí, že stojí desetkrát víc než nejlepší kolumbijská káva.

Vnitřnosti

Nejen v Portoriku vás uctí polévkou mondongo z hovězích a vepřových žaludků.  V Bolívii vás potěší lamím mozečkem a jazykem. Pod názvem caldo de cardan tam narazíte i na polévku z býčích genitálií, penisu i varlat. Jo a ubre asada je oblíbené v Chile a jedná se o kravské vemeno pečené na ohni.

AddThis

Téma

To se bude řešit, až to přijde

Michal je Čech a vzal si Mary, která je z Kostariky. Když jsme se ptali proč, řekl, že nám to vysvětlí při osobním setkání s nimi oběma. Ve chvíli, kdy Mary přišla, už nic vysvětlovat nemusel. Ptali jsme se Mary.

Téma

El Muzika

V Latinské Americe žije kolem půl miliardy lidí a doslova každý z nich má hudbu na velmi vysoké šprušli svého hodnotového žebříčku.

Podobné články: Téma

2017 | 3 | e-Bitka

Nafoťte si babiččin oběd

Když fotil venkovský fotbálek, dostal málem nafackováno. Zahradní verzi Karlštejna, která zdobila kdejakou českou zahrádku, mu skoro nacpali do auta, a ve středním věku zjistil, že vepřo knedlo zelo naaranžované na kostkovaném ubrusu může mít i jinou než kulinářskou hodnotu. Tomáš Pospěch se jako fotograf snaží zachytit prchavý fenomén češství.

2017 | 3 | e-Bitka

Jak e-vyhrát v e-bitce

Na příštích stránkách si řekneme, jak v internetové diskusi roznést soupeře na kopytech, rozšlapat ho na kaši a zadupat do země. Předtím ale musíme zjistit, proč do facebookových a komentářových válek vůbec vstupujeme. Co nás na tom tak láká?

2017 | 3 | e-Bitka

How to vyhrát na internetu

Kdo se pohybuje v prostředí opravdových webových diskusí, ten ví, že lidi, co se drží argumentů a logiky, by v nich nevydrželi ani tři příspěvky. Pravidla virtuální džungle zní úplně jinak.
COOKIES
Google+