Sporák

Salát jako fík

Saláty jsou bolavé místo české kuchyně. Buď jsou těžké jako blázen a plné majonézy, nebo je děláme tak, jak se nemají. Málokdo třeba chápe, že Caesar není s kuřetem. Prostě není. Ale my tohle hodíme za hlavu a ukážeme vám elegantní, lehký, svěží salát, kterým oslníte i zapřisáhlé masožravce.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

směs salátů


lžíci fíkové marmelády


lžičku medu


lžíci olivového oleje


špetku soli


1 citrón


1 zralý fík


kopeček gorgonzoly (případně niva nebo lučina)


hrst drcených ořechů

Salát 

Lístky salátů, jaké máte rádi, natrhejte, umyjte, osušte, jemně posolte a nechejte na talíři načechrané čekat, až přijde jejich chvíle. Salát bude hotový pekelně rychle, takže salát si připravte nejdřív, abyste pak neměli plné ruce práce.

2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik
2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik

Fíkový zázrak 

Do misky dejte marmeládu, med, olivový olej, sůl, trochu šťávy z citrónu a všechno smíchejte do dresinku. Fík křížem nakrojte, aby se rozevřel do jednoduché hvězdy. Dejte ho na plech nebo pánev, která může do trouby, polijte dresinkem a doprostřed fíku dejte kopeček sýra. Zapečte v troubě 5 až 10 minut. Sýr musí povolit, ale ne se roztéct docela.

2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik
2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik

Šup na salát 

A je to hotové. Teď už jenom rozpečený fík položte doprostřed salátu na talíři a zalijte dresinkem z pekáčku. K tomu přisypte hrst drcených ořechů podle libosti. Na stole máte důkaz, že salát na léto nemusí být jenom šupák. Teda šopák.


*TIP

Jak poznáte správně zralý fík? Měl by být měkký a u stopky mít slzu, měl by trochu plakat.

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Věci, co se nedělají

Komerční kinematografie je tu něco přes sto let. A od začátku v ní platí, že některé věci se na plátně neukazují. Když už je někdo ukáže, dostane pořádně přes pazoury.

Remix

Off? On!

Parádní fesťák kousek od hranic, hudba v rozestavěném metru i deska roku. V kulturním přehledu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 7 | Strach má velká křídla

Dokonalý broskvost!

Je léto. Takže po většinu času i vedro, že by se dalo dezertní vidličkou krájet. Když už ji máte po ruce, je dobré se s ní zabořit i do něčeho jiného, nejlépe sladkého, osvěžujícího a hlavně ne moc složitého na přípravu. Kdo by se s tím v tomhle počasí taky pekl. Jednoduchým řešením je tenhle skvostný nepečený broskvový dezert, na který budete každou chvíli chodit do lednice.

2017 | 6 | Atlas braků

Blesková roláda bez chyby a lepku

Recept na tuhle roládu pamatuje hodně, ale zároveň je přísně trendy. Je totiž bezlepková. A taky rychlá, nadýchaná, ukrývá všechno dobré, zdravé i nezdravé. A pro jahody teď navíc nemusíte běhat daleko, rostou snad i v parku.

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.
COOKIES
Google+