Sporák

Salát jako fík

Saláty jsou bolavé místo české kuchyně. Buď jsou těžké jako blázen a plné majonézy, nebo je děláme tak, jak se nemají. Málokdo třeba chápe, že Caesar není s kuřetem. Prostě není. Ale my tohle hodíme za hlavu a ukážeme vám elegantní, lehký, svěží salát, kterým oslníte i zapřisáhlé masožravce.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

směs salátů


lžíci fíkové marmelády


lžičku medu


lžíci olivového oleje


špetku soli


1 citrón


1 zralý fík


kopeček gorgonzoly (případně niva nebo lučina)


hrst drcených ořechů

Salát 

Lístky salátů, jaké máte rádi, natrhejte, umyjte, osušte, jemně posolte a nechejte na talíři načechrané čekat, až přijde jejich chvíle. Salát bude hotový pekelně rychle, takže salát si připravte nejdřív, abyste pak neměli plné ruce práce.

2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik
2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik

Fíkový zázrak 

Do misky dejte marmeládu, med, olivový olej, sůl, trochu šťávy z citrónu a všechno smíchejte do dresinku. Fík křížem nakrojte, aby se rozevřel do jednoduché hvězdy. Dejte ho na plech nebo pánev, která může do trouby, polijte dresinkem a doprostřed fíku dejte kopeček sýra. Zapečte v troubě 5 až 10 minut. Sýr musí povolit, ale ne se roztéct docela.

2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik
2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik

Šup na salát 

A je to hotové. Teď už jenom rozpečený fík položte doprostřed salátu na talíři a zalijte dresinkem z pekáčku. K tomu přisypte hrst drcených ořechů podle libosti. Na stole máte důkaz, že salát na léto nemusí být jenom šupák. Teda šopák.


*TIP

Jak poznáte správně zralý fík? Měl by být měkký a u stopky mít slzu, měl by trochu plakat.

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Věci, co se nedělají

Komerční kinematografie je tu něco přes sto let. A od začátku v ní platí, že některé věci se na plátně neukazují. Když už je někdo ukáže, dostane pořádně přes pazoury.

Remix

Off? On!

Parádní fesťák kousek od hranic, hudba v rozestavěném metru i deska roku. V kulturním přehledu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 11 | Hééérci, lidé mnoha tváří

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!

2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

Nachmelená jablka

Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.
COOKIES
Google+