Sporák

Salát jako fík

Saláty jsou bolavé místo české kuchyně. Buď jsou těžké jako blázen a plné majonézy, nebo je děláme tak, jak se nemají. Málokdo třeba chápe, že Caesar není s kuřetem. Prostě není. Ale my tohle hodíme za hlavu a ukážeme vám elegantní, lehký, svěží salát, kterým oslníte i zapřisáhlé masožravce.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

směs salátů


lžíci fíkové marmelády


lžičku medu


lžíci olivového oleje


špetku soli


1 citrón


1 zralý fík


kopeček gorgonzoly (případně niva nebo lučina)


hrst drcených ořechů

Salát 

Lístky salátů, jaké máte rádi, natrhejte, umyjte, osušte, jemně posolte a nechejte na talíři načechrané čekat, až přijde jejich chvíle. Salát bude hotový pekelně rychle, takže salát si připravte nejdřív, abyste pak neměli plné ruce práce.

2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik
2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik

Fíkový zázrak 

Do misky dejte marmeládu, med, olivový olej, sůl, trochu šťávy z citrónu a všechno smíchejte do dresinku. Fík křížem nakrojte, aby se rozevřel do jednoduché hvězdy. Dejte ho na plech nebo pánev, která může do trouby, polijte dresinkem a doprostřed fíku dejte kopeček sýra. Zapečte v troubě 5 až 10 minut. Sýr musí povolit, ale ne se roztéct docela.

2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik
2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik

Šup na salát 

A je to hotové. Teď už jenom rozpečený fík položte doprostřed salátu na talíři a zalijte dresinkem z pekáčku. K tomu přisypte hrst drcených ořechů podle libosti. Na stole máte důkaz, že salát na léto nemusí být jenom šupák. Teda šopák.


*TIP

Jak poznáte správně zralý fík? Měl by být měkký a u stopky mít slzu, měl by trochu plakat.

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Věci, co se nedělají

Komerční kinematografie je tu něco přes sto let. A od začátku v ní platí, že některé věci se na plátně neukazují. Když už je někdo ukáže, dostane pořádně přes pazoury.

Remix

Off? On!

Parádní fesťák kousek od hranic, hudba v rozestavěném metru i deska roku. V kulturním přehledu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.
Google+