Sporák

Salát jako fík

Saláty jsou bolavé místo české kuchyně. Buď jsou těžké jako blázen a plné majonézy, nebo je děláme tak, jak se nemají. Málokdo třeba chápe, že Caesar není s kuřetem. Prostě není. Ale my tohle hodíme za hlavu a ukážeme vám elegantní, lehký, svěží salát, kterým oslníte i zapřisáhlé masožravce.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

směs salátů


lžíci fíkové marmelády


lžičku medu


lžíci olivového oleje


špetku soli


1 citrón


1 zralý fík


kopeček gorgonzoly (případně niva nebo lučina)


hrst drcených ořechů

Salát 

Lístky salátů, jaké máte rádi, natrhejte, umyjte, osušte, jemně posolte a nechejte na talíři načechrané čekat, až přijde jejich chvíle. Salát bude hotový pekelně rychle, takže salát si připravte nejdřív, abyste pak neměli plné ruce práce.

2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik
2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik

Fíkový zázrak 

Do misky dejte marmeládu, med, olivový olej, sůl, trochu šťávy z citrónu a všechno smíchejte do dresinku. Fík křížem nakrojte, aby se rozevřel do jednoduché hvězdy. Dejte ho na plech nebo pánev, která může do trouby, polijte dresinkem a doprostřed fíku dejte kopeček sýra. Zapečte v troubě 5 až 10 minut. Sýr musí povolit, ale ne se roztéct docela.

2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik
2014_07-Tabor-Sporak-Salat-jako-fik

Šup na salát 

A je to hotové. Teď už jenom rozpečený fík položte doprostřed salátu na talíři a zalijte dresinkem z pekáčku. K tomu přisypte hrst drcených ořechů podle libosti. Na stole máte důkaz, že salát na léto nemusí být jenom šupák. Teda šopák.


*TIP

Jak poznáte správně zralý fík? Měl by být měkký a u stopky mít slzu, měl by trochu plakat.

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Věci, co se nedělají

Komerční kinematografie je tu něco přes sto let. A od začátku v ní platí, že některé věci se na plátně neukazují. Když už je někdo ukáže, dostane pořádně přes pazoury.

Remix

Off? On!

Parádní fesťák kousek od hranic, hudba v rozestavěném metru i deska roku. V kulturním přehledu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
COOKIES
Google+