Sporák

Koláč naruby

Jabka jsou super. V kuchyni se s nimi dá užít spousta zábavy. Můžete je péct, dusit, smažit, dělat je v županu, naslano s játry nebo s vepřovým, upéct štrúdl nebo prostě jen tak chroupat, případně je pojmout jako pyré. My vás naučíme dělat parádní francouzský koláč. A jestli chcete být za machry, říkejte mu Tarte Tatin [tartatén].
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

170 g hladké mouky


170 g másla


45 g moučkového cukru


1 vajíčko


150 g cukru krupice


4–5 jablek

2014_09-Z_pole_do_metropole-Sporak-Kolac_naruby-A2

TĚSTO POPRVÉ

Sice ho budete potřebovat až na samý konec, ale stejně začněte tím, že si připravíte těsto. Jestli máte  robota, tak mu nechejte smíchat hladkou mouku, 70g másla, vajíčko a 45g moučkového cukru. Musí vzniknout pěkné vláčné těsto. Jestli robota nemáte, nezbývá než ruční práce. Pak dejte těsto na dvě hodiny odležet do lednice. 

2014_09-Z_pole_do_metropole-Sporak-Kolac_naruby-A3

Jabka

Jablka oloupeme a nakrájíme na silnější půlměsíčky. Popadneme pánev, která se dá strčit do trouby (takže by neměla mít plastový nebo dřevěný držák), rozpustíme na ní 150g cukru a uděláme z něj tmavší karamel. Stačí vydržet chvilku míchat, až je cukr tekutý a vláčný. Přidáme 100g másla. Počkáme, až se spojí s karamelem, a přidáme jabka. Naskládáme je do horkého karamelu a necháme dvě minuty prohřát. 

2014_09-Z_pole_do_metropole-Sporak-Kolac_naruby-C1

Těsto podruhé

Těsto vyválíme nejlépe přes igelitový pytlík. Položíme ho na ohřátá jablka, propícháme vidličkou a dáme na 25 minut péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Okraje těsta můžete, pokud přečuhují, buď odkrojit, nebo opatrně podsunout kolem stěn pánve, když těsta nepřebývá moc. Jakmile máte upečeno, položte na pánev talíř a prudce otočte. Koláč máte na talíři a jabka jsou nahoře.


*TIP

Jestli se chcete před někým blýsknout, tak mu řekněte, že prvně tenhle koláč upekly sestry Tatinovy. Zrovna takhle jeden den v roce  1880 měly ve svém hotelu frmol a při pečení koláče zapomněly dát dospod těsto. Tak ho mrskly nahoru a bylo.

AddThis
0 comments

Zoom

Po kom se jmenuje Václavák

Pražská informační služba dostane měsíčně víc než 50 000 otázek od turistů i Pražanů samotných. Odpovědět na některé z nich je fakt oříšek. Posuďte sami.

Remix

Punková dračice mezi pejzy a další pecky

V menu toho, co můžete zkonzumovat příští měsíc, nechybí festival v Berlíně, jihoamerický Čechomor, komiks ani výlet do útrob Sněžky. Užijte si!

Podobné články: Sporák

2017 | 7 | Strach má velká křídla

Dokonalý broskvost!

Je léto. Takže po většinu času i vedro, že by se dalo dezertní vidličkou krájet. Když už ji máte po ruce, je dobré se s ní zabořit i do něčeho jiného, nejlépe sladkého, osvěžujícího a hlavně ne moc složitého na přípravu. Kdo by se s tím v tomhle počasí taky pekl. Jednoduchým řešením je tenhle skvostný nepečený broskvový dezert, na který budete každou chvíli chodit do lednice.

2017 | 6 | Atlas braků

Blesková roláda bez chyby a lepku

Recept na tuhle roládu pamatuje hodně, ale zároveň je přísně trendy. Je totiž bezlepková. A taky rychlá, nadýchaná, ukrývá všechno dobré, zdravé i nezdravé. A pro jahody teď navíc nemusíte běhat daleko, rostou snad i v parku.

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.
COOKIES
Google+