Sporák

To je ale kanec

Co vznikne, když se spojí lišky a kanec? Divočina. Neskutečně dobrá a hlavně parádně podzimní. Akorát ty lišky musí být houby, a ne lišky jako lišky. Aby bylo jasno. Tak či tak, jestli tenhle recept zkusíte, pochopíte, v čem je kouzlo sezónní kuchyně. V jednom hrnci se zrodí podzim v kostce. A když to zbaštíte, budete mít jedinou touhu – zalézt si spokojeně do brlohu a přečkat zimu.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

½ kila kančí kýty nebo plece nakrájené na větší kostky


½ kila lišek, klidně nakrájených na drobno


2 cibule nakrájené na měsíčky


300 g slaniny nakrájené na kostičky


dvě lžíce sádla


worchestrovou omáčku nebo sójovku dle chuti


vývar (ideálně domácí hovězí, ale klidně i dobrý masox)


sůl, pepř, směs koření na divočinu


3 stroužky česneku


smetanu ke šlehání


zakysanou smetanu

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

RESTY RESTY

V hrnci na rozpáleném sádle orestujeme cibuli lehce dozlatova, přidáme slaninu a vesele restujeme dál. Po chvíli přihodíme lišky a nakonec maso. Necháme ho rychle zatáhnout, aby nepustilo šťávu a udělala se na něm lehce hnědá kůrka. Přidáme prolisovaný česnek. 

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

DO MĚKKA

Jakmile je maso zatažené a z hrnce se prima kouří, osolíme, opepříme, posypeme kořením na divočinu a podle chuti přidáme worchestrovou nebo sójovou omáčku, zalijeme vývarem, aby maso bylo skoro potopené, a vaříme do měkka. 

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

FÍGL

*A teď přijde fígl. V téhle chvíli by většina z nás asi měla jídlo za hotové a vrhla by se na něj. Ne tak máma Iva, ta přidá půl na půl zakysanou smetanu a šlehačku a ještě krátce povaří. Krásně se tak spojí výrazná chuť divočáka, podzimní houby a jemná smetana. Přidáte brambory v jakékoliv podobě (ideálně šťouchané s cibulí, slaninou a trochou smetany) a máte vymalováno.

AddThis
0 comments

Kácíme modly

Ach jo, zase humr?

Jestli udržujete prst na tepu doby, nemohlo vám uniknout, že se v hardcore hipster komunitách množí restaurace servírující párek v rohlíku za kilčo třicet. Když se mrknete na historii některých snobských pochoutek, možná vám to nebude připadat tak divné.

Remix

Řekni vlkům, že jsem doma - Jakože cože?

Křupaví červi na sušence, filmový festival o duševně nemocných, rapové gangy z Kalifornie a další věci z našeho Konzumu, co se vám v říjnu vpijou pod kůži.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+