Sporák

To je ale kanec

Co vznikne, když se spojí lišky a kanec? Divočina. Neskutečně dobrá a hlavně parádně podzimní. Akorát ty lišky musí být houby, a ne lišky jako lišky. Aby bylo jasno. Tak či tak, jestli tenhle recept zkusíte, pochopíte, v čem je kouzlo sezónní kuchyně. V jednom hrnci se zrodí podzim v kostce. A když to zbaštíte, budete mít jedinou touhu – zalézt si spokojeně do brlohu a přečkat zimu.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

½ kila kančí kýty nebo plece nakrájené na větší kostky


½ kila lišek, klidně nakrájených na drobno


2 cibule nakrájené na měsíčky


300 g slaniny nakrájené na kostičky


dvě lžíce sádla


worchestrovou omáčku nebo sójovku dle chuti


vývar (ideálně domácí hovězí, ale klidně i dobrý masox)


sůl, pepř, směs koření na divočinu


3 stroužky česneku


smetanu ke šlehání


zakysanou smetanu

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

RESTY RESTY

V hrnci na rozpáleném sádle orestujeme cibuli lehce dozlatova, přidáme slaninu a vesele restujeme dál. Po chvíli přihodíme lišky a nakonec maso. Necháme ho rychle zatáhnout, aby nepustilo šťávu a udělala se na něm lehce hnědá kůrka. Přidáme prolisovaný česnek. 

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

DO MĚKKA

Jakmile je maso zatažené a z hrnce se prima kouří, osolíme, opepříme, posypeme kořením na divočinu a podle chuti přidáme worchestrovou nebo sójovou omáčku, zalijeme vývarem, aby maso bylo skoro potopené, a vaříme do měkka. 

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

FÍGL

*A teď přijde fígl. V téhle chvíli by většina z nás asi měla jídlo za hotové a vrhla by se na něj. Ne tak máma Iva, ta přidá půl na půl zakysanou smetanu a šlehačku a ještě krátce povaří. Krásně se tak spojí výrazná chuť divočáka, podzimní houby a jemná smetana. Přidáte brambory v jakékoliv podobě (ideálně šťouchané s cibulí, slaninou a trochou smetany) a máte vymalováno.

AddThis
0 comments

Kácíme modly

Ach jo, zase humr?

Jestli udržujete prst na tepu doby, nemohlo vám uniknout, že se v hardcore hipster komunitách množí restaurace servírující párek v rohlíku za kilčo třicet. Když se mrknete na historii některých snobských pochoutek, možná vám to nebude připadat tak divné.

Remix

Řekni vlkům, že jsem doma - Jakože cože?

Křupaví červi na sušence, filmový festival o duševně nemocných, rapové gangy z Kalifornie a další věci z našeho Konzumu, co se vám v říjnu vpijou pod kůži.

Podobné články: Sporák

2018 | 7 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+