Sporák

To je ale kanec

Co vznikne, když se spojí lišky a kanec? Divočina. Neskutečně dobrá a hlavně parádně podzimní. Akorát ty lišky musí být houby, a ne lišky jako lišky. Aby bylo jasno. Tak či tak, jestli tenhle recept zkusíte, pochopíte, v čem je kouzlo sezónní kuchyně. V jednom hrnci se zrodí podzim v kostce. A když to zbaštíte, budete mít jedinou touhu – zalézt si spokojeně do brlohu a přečkat zimu.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

½ kila kančí kýty nebo plece nakrájené na větší kostky


½ kila lišek, klidně nakrájených na drobno


2 cibule nakrájené na měsíčky


300 g slaniny nakrájené na kostičky


dvě lžíce sádla


worchestrovou omáčku nebo sójovku dle chuti


vývar (ideálně domácí hovězí, ale klidně i dobrý masox)


sůl, pepř, směs koření na divočinu


3 stroužky česneku


smetanu ke šlehání


zakysanou smetanu

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

RESTY RESTY

V hrnci na rozpáleném sádle orestujeme cibuli lehce dozlatova, přidáme slaninu a vesele restujeme dál. Po chvíli přihodíme lišky a nakonec maso. Necháme ho rychle zatáhnout, aby nepustilo šťávu a udělala se na něm lehce hnědá kůrka. Přidáme prolisovaný česnek. 

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

DO MĚKKA

Jakmile je maso zatažené a z hrnce se prima kouří, osolíme, opepříme, posypeme kořením na divočinu a podle chuti přidáme worchestrovou nebo sójovou omáčku, zalijeme vývarem, aby maso bylo skoro potopené, a vaříme do měkka. 

2015-10-Vsichni-jsme-trochu-hrabli-sporat-1A

FÍGL

*A teď přijde fígl. V téhle chvíli by většina z nás asi měla jídlo za hotové a vrhla by se na něj. Ne tak máma Iva, ta přidá půl na půl zakysanou smetanu a šlehačku a ještě krátce povaří. Krásně se tak spojí výrazná chuť divočáka, podzimní houby a jemná smetana. Přidáte brambory v jakékoliv podobě (ideálně šťouchané s cibulí, slaninou a trochou smetany) a máte vymalováno.

AddThis
0 comments

Kácíme modly

Ach jo, zase humr?

Jestli udržujete prst na tepu doby, nemohlo vám uniknout, že se v hardcore hipster komunitách množí restaurace servírující párek v rohlíku za kilčo třicet. Když se mrknete na historii některých snobských pochoutek, možná vám to nebude připadat tak divné.

Remix

Řekni vlkům, že jsem doma - Jakože cože?

Křupaví červi na sušence, filmový festival o duševně nemocných, rapové gangy z Kalifornie a další věci z našeho Konzumu, co se vám v říjnu vpijou pod kůži.

Podobné články: Sporák

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
COOKIES
Google+