Sporák

Dlabejte na dlabání

Takových dýní, co se zbůhdarma zničí kvůli nějakému podzimnímu strašení. Dlabejte na to a dýně si užijte na talíři, tam jsou totiž nejlepší. Takže jestli vám po Halloweenu zbyla ještě nějaká ta dýně, ze které jste neudělali smějící se bestii, udělejte polívku. Uvidíte, že ji budete vařit znova a znova, až do jara. Dýně totiž vydrží dlouho.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

800 g telecího plecka


1 dýni hokkaido


1 dýni muškátovou nebo máslovou


olivový olej


2–3 šalotky


2 lžíce másla


litr zeleninového nebo jiného vývaru


smetanu ke šlehání


zakysanou smetanu


sůl, pepř


dýňový olej a dýňová semínka na zdobení

2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-2A

• PEČEME 

Obě dýně rozkrájejte na měsíčky, vložte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a pečte na 170 °C asi dvacet minut. Nechejte vychladnout, a pak z dýně sloupněte slupku a vydlabejte pecky. Ty si dejte stranou a opražte je a osolte. Upečenou dužinu rozmixujte.
 
2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-3A

•• VAŘÍME

Na másle v hrnci zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte dýni a zalijte vývarem. Teď už jenom 15 minut vařit a jdeme do finále.
 
2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-4A

••• ZDOBÍME

Jakmile je polévka uvařená, můžete ji zahustit smetanou ke šlehání podle libosti, ale nemusíte to s ní přehánět. Osolíte, opepříte a je to. Na talíři můžete ještě ozdobit lžící zakysané smetany, pár kapkami dýňového oleje a opraženými dýňovými semínky. 

 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Jak z tohohle mohl vzniknout hit?

Většina hitů vzniká jak na běžícím pásu podle předem narýsovaných mustrů. Občas se ale prosadí výjimka v podobě songu, který naopak vznikne náhodou. Třeba Yesterday, jehož melodie prý McCartneymu zněla v hlavě, když se probouzel s kocovinou a chutí na míchaná vajíčka (provizorní jméno nesmrtelného cajdáku bylo opravdu Scrambled Eggs).

Remix

Slepá bába v mobilu

Plastici obalení v krautrocku, psychedelický ohňostroj v Akropoli, vytuněná hra na slepou bábu do mobilu a koncert s Frigem na mašině. Kultura ke konzumu na konec roku.

Podobné články: Sporák

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.
Google+