Sporák

Dlabejte na dlabání

Takových dýní, co se zbůhdarma zničí kvůli nějakému podzimnímu strašení. Dlabejte na to a dýně si užijte na talíři, tam jsou totiž nejlepší. Takže jestli vám po Halloweenu zbyla ještě nějaká ta dýně, ze které jste neudělali smějící se bestii, udělejte polívku. Uvidíte, že ji budete vařit znova a znova, až do jara. Dýně totiž vydrží dlouho.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

800 g telecího plecka


1 dýni hokkaido


1 dýni muškátovou nebo máslovou


olivový olej


2–3 šalotky


2 lžíce másla


litr zeleninového nebo jiného vývaru


smetanu ke šlehání


zakysanou smetanu


sůl, pepř


dýňový olej a dýňová semínka na zdobení

2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-2A

• PEČEME 

Obě dýně rozkrájejte na měsíčky, vložte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a pečte na 170 °C asi dvacet minut. Nechejte vychladnout, a pak z dýně sloupněte slupku a vydlabejte pecky. Ty si dejte stranou a opražte je a osolte. Upečenou dužinu rozmixujte.
 
2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-3A

•• VAŘÍME

Na másle v hrnci zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte dýni a zalijte vývarem. Teď už jenom 15 minut vařit a jdeme do finále.
 
2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-4A

••• ZDOBÍME

Jakmile je polévka uvařená, můžete ji zahustit smetanou ke šlehání podle libosti, ale nemusíte to s ní přehánět. Osolíte, opepříte a je to. Na talíři můžete ještě ozdobit lžící zakysané smetany, pár kapkami dýňového oleje a opraženými dýňovými semínky. 

 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Jak z tohohle mohl vzniknout hit?

Většina hitů vzniká jak na běžícím pásu podle předem narýsovaných mustrů. Občas se ale prosadí výjimka v podobě songu, který naopak vznikne náhodou. Třeba Yesterday, jehož melodie prý McCartneymu zněla v hlavě, když se probouzel s kocovinou a chutí na míchaná vajíčka (provizorní jméno nesmrtelného cajdáku bylo opravdu Scrambled Eggs).

Remix

Slepá bába v mobilu

Plastici obalení v krautrocku, psychedelický ohňostroj v Akropoli, vytuněná hra na slepou bábu do mobilu a koncert s Frigem na mašině. Kultura ke konzumu na konec roku.

Podobné články: Sporák

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.

2016 | 11 | Řemeslník – nová šlechta

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
COOKIES
Google+