Sporák

Dlabejte na dlabání

Takových dýní, co se zbůhdarma zničí kvůli nějakému podzimnímu strašení. Dlabejte na to a dýně si užijte na talíři, tam jsou totiž nejlepší. Takže jestli vám po Halloweenu zbyla ještě nějaká ta dýně, ze které jste neudělali smějící se bestii, udělejte polívku. Uvidíte, že ji budete vařit znova a znova, až do jara. Dýně totiž vydrží dlouho.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

800 g telecího plecka


1 dýni hokkaido


1 dýni muškátovou nebo máslovou


olivový olej


2–3 šalotky


2 lžíce másla


litr zeleninového nebo jiného vývaru


smetanu ke šlehání


zakysanou smetanu


sůl, pepř


dýňový olej a dýňová semínka na zdobení

2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-2A

• PEČEME 

Obě dýně rozkrájejte na měsíčky, vložte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a pečte na 170 °C asi dvacet minut. Nechejte vychladnout, a pak z dýně sloupněte slupku a vydlabejte pecky. Ty si dejte stranou a opražte je a osolte. Upečenou dužinu rozmixujte.
 
2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-3A

•• VAŘÍME

Na másle v hrnci zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte dýni a zalijte vývarem. Teď už jenom 15 minut vařit a jdeme do finále.
 
2015-11-Byznys_s_dudlikem-Sporak-Dlabejte_na_dlabani-4A

••• ZDOBÍME

Jakmile je polévka uvařená, můžete ji zahustit smetanou ke šlehání podle libosti, ale nemusíte to s ní přehánět. Osolíte, opepříte a je to. Na talíři můžete ještě ozdobit lžící zakysané smetany, pár kapkami dýňového oleje a opraženými dýňovými semínky. 

 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Jak z tohohle mohl vzniknout hit?

Většina hitů vzniká jak na běžícím pásu podle předem narýsovaných mustrů. Občas se ale prosadí výjimka v podobě songu, který naopak vznikne náhodou. Třeba Yesterday, jehož melodie prý McCartneymu zněla v hlavě, když se probouzel s kocovinou a chutí na míchaná vajíčka (provizorní jméno nesmrtelného cajdáku bylo opravdu Scrambled Eggs).

Remix

Slepá bába v mobilu

Plastici obalení v krautrocku, psychedelický ohňostroj v Akropoli, vytuněná hra na slepou bábu do mobilu a koncert s Frigem na mašině. Kultura ke konzumu na konec roku.

Podobné články: Sporák

2018 | 2 | Mohykáni silnic

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.

2018 | 1 | Spolubydlící

Turek chytá lilky

Spousta lidí si pod pojmem turecké speciality představí akorát kebab a turecký med. Přitom je kuchyně z Blízkého východu pestřejší než anatolský koberec. S Turkem Bedirem jsme se chvíli vyžívali v lilku. A co nám z toho vyšlo? Turecká kuchyně je jednoduchá, lahodná a dobře stravitelná – vyzkoušejte sami.

2017 | 11 | Hééérci, lidé mnoha tváří

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!
COOKIES
Google+