Sporák

Buďte bábovky

„Bábo, bábo, bábovičko, vyklop se mi na sluníčko.“ Říkánek z pískoviště o bábovičkách známe spoustu, ale kdy jste si naposled upekli na neděli solidní bábovku? Tak to zkuste s námi. A nebojte, ta naše není žádná suchá dusivka, ale poctivé vraž tam do toho…
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

4 vejce


250 ml smetany


1 vanilkový cukr


1 kypřicí prášek do pečiva


špetku soli


2 hrnky mletých ořechů


1 hrnek polohrubé mouky


1 hrnek cukru krystal

2015_02-Mazlicci-Sporak-Budte_babovky

 

Práce s vejci

Začneme vajíčky. Oddělte žloutek a bílek, žloutky dejte do mísy, ve které budete míchat těsto, z bílků ušlehejte pevný sníh. Bacha, jakmile se vám do bílků dostane jenom kousek žloutků, sníh neušleháte, ani kdybyste se na hlavu stavěli.

2015_02-Mazlicci-Sporak-Budte_babovky

 

Práce s těstem 

Bábovka je vlastně hrozně jednoduchá – smíchejte žloutky a vanilkový cukr. Přidejte mleté ořechy. V jiné míse smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a pak je přidejte ke žloutkům do mísy. Ještě smetana a nakonec opatrně vmíchejte bílkový sníh a těsto máte hotové.

2015_02-Mazlicci-Sporak-Budte_babovky

 

Práce s formou 

Teď už jenom vymazat formu na bábovku a je to. Můžete ji vymazat máslem, ale klidně i sádlem a posypat strouhankou, pak se vám bábovka k formě nepřilepí ani za nic. Nalijte těsto a 40 minut pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů.


*Tip

Víte, jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem? Schválně se podívejte v obchodě, že skutečně mají obojí. Vanilkový cukr vznikne tak, že do cukru dáte vanilkový lusk, zatřepete a necháte být. Ve vanilinovém cukru je látka etylvanilin, která se uměle získává ze dřeva nebo z ropy. Dobrou chuť.

AddThis
0 comments

Ža Čarou

Film versus život

Spousta svateb ve filmech končí roztržkou a útěkem ženicha nebo nevěsty. A ve skutečnosti? Pche, skoro každý pár je nudně oddán a neodradí ho od toho ani pád tchýně do dortu. Našli jsme pro vás i další příklady, kde filmy lžou.

Remix

Hip hop bez řetězů a depka disko

Kyklos Galaktikos, Mark Lanegan, Prodavač, Escher, Szidi Tobias, Eliphant, usmívací budík a mnoho dalšího na jedné hromadě v Čilichili Konzumu.

Podobné články: Sporák

2017 | 7 | Strach má velká křídla

Dokonalý broskvost!

Je léto. Takže po většinu času i vedro, že by se dalo dezertní vidličkou krájet. Když už ji máte po ruce, je dobré se s ní zabořit i do něčeho jiného, nejlépe sladkého, osvěžujícího a hlavně ne moc složitého na přípravu. Kdo by se s tím v tomhle počasí taky pekl. Jednoduchým řešením je tenhle skvostný nepečený broskvový dezert, na který budete každou chvíli chodit do lednice.

2017 | 6 | Atlas braků

Blesková roláda bez chyby a lepku

Recept na tuhle roládu pamatuje hodně, ale zároveň je přísně trendy. Je totiž bezlepková. A taky rychlá, nadýchaná, ukrývá všechno dobré, zdravé i nezdravé. A pro jahody teď navíc nemusíte běhat daleko, rostou snad i v parku.

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.
COOKIES
Google+