Sporák

Buďte bábovky

„Bábo, bábo, bábovičko, vyklop se mi na sluníčko.“ Říkánek z pískoviště o bábovičkách známe spoustu, ale kdy jste si naposled upekli na neděli solidní bábovku? Tak to zkuste s námi. A nebojte, ta naše není žádná suchá dusivka, ale poctivé vraž tam do toho…
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

4 vejce


250 ml smetany


1 vanilkový cukr


1 kypřicí prášek do pečiva


špetku soli


2 hrnky mletých ořechů


1 hrnek polohrubé mouky


1 hrnek cukru krystal

2015_02-Mazlicci-Sporak-Budte_babovky

 

Práce s vejci

Začneme vajíčky. Oddělte žloutek a bílek, žloutky dejte do mísy, ve které budete míchat těsto, z bílků ušlehejte pevný sníh. Bacha, jakmile se vám do bílků dostane jenom kousek žloutků, sníh neušleháte, ani kdybyste se na hlavu stavěli.

2015_02-Mazlicci-Sporak-Budte_babovky

 

Práce s těstem 

Bábovka je vlastně hrozně jednoduchá – smíchejte žloutky a vanilkový cukr. Přidejte mleté ořechy. V jiné míse smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a pak je přidejte ke žloutkům do mísy. Ještě smetana a nakonec opatrně vmíchejte bílkový sníh a těsto máte hotové.

2015_02-Mazlicci-Sporak-Budte_babovky

 

Práce s formou 

Teď už jenom vymazat formu na bábovku a je to. Můžete ji vymazat máslem, ale klidně i sádlem a posypat strouhankou, pak se vám bábovka k formě nepřilepí ani za nic. Nalijte těsto a 40 minut pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů.


*Tip

Víte, jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem? Schválně se podívejte v obchodě, že skutečně mají obojí. Vanilkový cukr vznikne tak, že do cukru dáte vanilkový lusk, zatřepete a necháte být. Ve vanilinovém cukru je látka etylvanilin, která se uměle získává ze dřeva nebo z ropy. Dobrou chuť.

AddThis
0 comments

Ža Čarou

Film versus život

Spousta svateb ve filmech končí roztržkou a útěkem ženicha nebo nevěsty. A ve skutečnosti? Pche, skoro každý pár je nudně oddán a neodradí ho od toho ani pád tchýně do dortu. Našli jsme pro vás i další příklady, kde filmy lžou.

Remix

Hip hop bez řetězů a depka disko

Kyklos Galaktikos, Mark Lanegan, Prodavač, Escher, Szidi Tobias, Eliphant, usmívací budík a mnoho dalšího na jedné hromadě v Čilichili Konzumu.

Podobné články: Sporák

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.
Google+