Sporák

Čí só tvargle?

Byli jste někdy v Lošticích na Hané? Ano, to je to místo, odkud jsou „olomoucké“ syrečky. V místní hospodě a cukrárně si můžete dát tvargle, tvarůžky, syrečky na všechny způsoby. Klidně i jako dezert s borůvkami. My jsme je klasicky osmažili. Bašta.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

pravé olomoucké syrečky
(3 ks pro každého strávníka)


několik plátků slaniny
(na každý tvarůžek dva plátky)


hladkou mouku


vajíčka


strouhanku


olej na smažení

2015_03-Magie_funguje-Sporak_Ci_so_tvargle_Nase_tvargle-02a

zabalte je  

Tvarůžky obalte ve dvou plátcích slaniny. Můžete i v šunce, jestli nechcete výsledek tak prorostlý. Tento obal udrží výsledek pěkně pohromadě a syrečky vám při smažení nevytečou. Ony by tedy možná nevytekly ani tak, ale sichr je sichr. 

2015_03-Magie_funguje-Sporak_Ci_so_tvargle_Nase_tvargle-03a

Obalte je

Teď syrečky klasicky obalte jako řízek v trojobalu – mouka, vajíčko, strouhanka. A šup s nimi na pánev a smažit. Nebo do friťáku. Není to dieta, ale pamatujte, že syreček sám o sobě žádné kalorie nemá. Slanina a to smažení už teda ano. 

 

2015_03-Magie_funguje-Sporak_Ci_so_tvargle_Nase_tvargle-04c

Vybalte je 

A teď to na své strávníky pěkně vybalte. Na talíř naložte dejme tomu nějaký jednoduchý salát – třeba pár listů ledového salátu, rukoly, nějaké rajče, lehká zálivka, pár kapek citronu a nahoru tři smažené tvargle. Budou zírat a hlavně si budou libovat. Můžete je ale podávat klidně s bramborem nebo s kaší. 


*TIP

Kupujte originální české, respektive hanácké tvargle. Jsou z netučného tvarohu, který zraje se solí. Pak se semele a vytvaruje do koleček a zase zraje. A zraje a zraje, až uzraje.

AddThis

Zoom

Velký test pro všechny kecky

Kecky jsou nejoblíbenější obuv na světě, jistě doma taky nějaké máte. Tak mrkněte na náš test a schválně, jestli jste keckový guru. Nebo kecková guru.

Remix

Staňte se fotonem a zvolte skřehotala roku

V březnu se nudit nebudete. Vložte kočku do přehrávače, přečtěte paměti Bruna z Hypnosu a zajděte na výstavu Rogera Ballena. A nebo zkuste naše další tipy!

Podobné články: Sporák

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+