Sporák

Čí só tvargle?

Byli jste někdy v Lošticích na Hané? Ano, to je to místo, odkud jsou „olomoucké“ syrečky. V místní hospodě a cukrárně si můžete dát tvargle, tvarůžky, syrečky na všechny způsoby. Klidně i jako dezert s borůvkami. My jsme je klasicky osmažili. Bašta.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

pravé olomoucké syrečky
(3 ks pro každého strávníka)


několik plátků slaniny
(na každý tvarůžek dva plátky)


hladkou mouku


vajíčka


strouhanku


olej na smažení

2015_03-Magie_funguje-Sporak_Ci_so_tvargle_Nase_tvargle-02a

zabalte je  

Tvarůžky obalte ve dvou plátcích slaniny. Můžete i v šunce, jestli nechcete výsledek tak prorostlý. Tento obal udrží výsledek pěkně pohromadě a syrečky vám při smažení nevytečou. Ony by tedy možná nevytekly ani tak, ale sichr je sichr. 

2015_03-Magie_funguje-Sporak_Ci_so_tvargle_Nase_tvargle-03a

Obalte je

Teď syrečky klasicky obalte jako řízek v trojobalu – mouka, vajíčko, strouhanka. A šup s nimi na pánev a smažit. Nebo do friťáku. Není to dieta, ale pamatujte, že syreček sám o sobě žádné kalorie nemá. Slanina a to smažení už teda ano. 

 

2015_03-Magie_funguje-Sporak_Ci_so_tvargle_Nase_tvargle-04c

Vybalte je 

A teď to na své strávníky pěkně vybalte. Na talíř naložte dejme tomu nějaký jednoduchý salát – třeba pár listů ledového salátu, rukoly, nějaké rajče, lehká zálivka, pár kapek citronu a nahoru tři smažené tvargle. Budou zírat a hlavně si budou libovat. Můžete je ale podávat klidně s bramborem nebo s kaší. 


*TIP

Kupujte originální české, respektive hanácké tvargle. Jsou z netučného tvarohu, který zraje se solí. Pak se semele a vytvaruje do koleček a zase zraje. A zraje a zraje, až uzraje.

AddThis

Zoom

Velký test pro všechny kecky

Kecky jsou nejoblíbenější obuv na světě, jistě doma taky nějaké máte. Tak mrkněte na náš test a schválně, jestli jste keckový guru. Nebo kecková guru.

Remix

Staňte se fotonem a zvolte skřehotala roku

V březnu se nudit nebudete. Vložte kočku do přehrávače, přečtěte paměti Bruna z Hypnosu a zajděte na výstavu Rogera Ballena. A nebo zkuste naše další tipy!

Podobné články: Sporák

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.

2018 | 2 | Mohykáni silnic

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.
COOKIES
Google+