Zoom

Velký test pro všechny kecky

Kecky jsou nejoblíbenější obuv na světě, jistě doma taky nějaké máte. Tak mrkněte na náš test a schválně, jestli jste keckový guru. Nebo kecková guru.

  • Foto: Adidas ČR
AddThis

1. Proč se říká keckám kecky? 

a) Podle slavné prvorepublikové reklamy firmy Baťa „Žádný kec, žádný hec – Baťovy pláťáky jsou velká věc, lehounké a pevné přec!“

b) Podle první značky tenisek Keds

c) Podle skutečnosti, že první gumové podrážky klouzaly a jejich nositel si snadno „kecnul“.

2. Označte všechna slova, která se v angličtině (v různých zemích) používají pro označení sportovních bot s gumovou či plastovou podrážkou. 

a) Sneakers

b) Trainers

c) Kicks

d) Runners

e) Tackies

3. Který film výrazně přispěl k tomu, že mladí lidé začali nosit kecky i mimo sport?

a) Bezstarostná jízda s Peterem Fondou a Dennisem Hopperem (1969)

b) Radši si tu nohu usekni se Seanem Connerym (1961)

c) Rebel bez příčiny s Jamesem Deanem (1950)

4. Tři pruhy ve znaku firmy Adidas symbolizují

a) Olympijské heslo „rychleji, výše, silněji“

b) Tři děti zakladatele firmy Adi Dasslera

c) Rostoucí výkonnost běžce v botách Adidas

5. Tenisky začala jako první vyrábět firma specializující se na

a) Pneumatiky

b) Basketbalové míče

c) Tuhé ponožky do mrazu

6. Lidem, kteří sbírají tenisky, se v angličtině říká

a) Sneakerheads

b) Kickstarters

c) Footfashionists

7. V roce 1984 podepsal basketbalista Michael Jordan smlouvu s firmou Nike a vznikly nejslavnější kecky na světě nazvané Air Jordan. Sám Jordan byl ale do té doby fanouškem jiné velké značky. Které?

a) Puma

b) Adidas

c) Vans

8. V jakých botách umřel Kurt Cobain?

a) Converse

b) Reebook

c) Asics

9. Jak se kecky dostaly do Československa? 

a) S navrátilci z americké emigrace na konci 19. století

b) Během tzv. „amerického šílenství“ při návštěvě prezidenta USA Woodrowa Wilsona v Praze v květnu 1920

c) S humanitární pomocí, kterou nad naším územím shazovali američtí letci na konci 2. světové války

10. V roce 2005 vznikl o fenoménu kecek film. Jmenuje se:

a) Sneak’n’Sneak

b) One Foot Ahead

c) Just for Kicks

11. Maďarské město Kecskmét se podle kecek

a) Jmenuje

b) Nejmenuje

12. Značka Nike se původně jmenovala Blue Ribbon Sports. Když se přejmenovávala, místo Nike byl málem zvolen název

a) Dimension 6

b) Mizuno

c) Styx ATB

13. V květnu 1990 se v Tichém oceánu potopil trajekt s 80 000 páry tenisek. Kterou firmu tato ztráta postihla?   

a) Skechers

b) Nike

c) New Balance

14. Dvě velké keckové značky založili bratři. Které to jsou? 

a) Reebok a Converse

b) Keds a Tread-turd

c) Adidas a Puma

15. Jak se jmenují nejprodávanější tenisky všech dob, kterých se prodalo přes 600 milionů párů?

a) Chuck Taylor All Stars (od 1917)

b) Spectra Line (od 1961)

c) Hotch-Potch Geoff Petrie (od 1974)

KECKY OD VODAFONU

Už to víte, pro kecky my máme slabost. Mrkněte na speciální nabídku pro všechny kecky s předplacenou kartou, co kromě povídání taky rády smskují, chatují, checkují, lajkují, tweetují…

vyhodnocení

Za každou správnou odpověď si započítejte bod. Máte-li

0–9 bodů

Nedá se říct, že byste byli specialisté, ale aspoň je co zlepšovat. Už to, že jste si tenhle test udělali, znamená, že jste na dobré cestě!

10–15 bodů

O keckách toho víte dost. Nejpíš se vám i líbí a sami je nosíte. Vaše vzdělání v nožní módě je obdivuhodné a klidně byste mohli dělat v prodejně bot!

16–20 bodů

Neuvěřitelné. Kecky máte zmáknuté jako málokdo a mohli byste o nich přednášet na obuvní univerzitě. Jestli vás ještě nepřetáhly obuvní firmy, nebude to trvat dlouho. Jste znalci první třídy, gratulujeme!


ŘEŠENÍ

1 – b / 2 – abcde / 3  –  c  / 4 – b / 5 – a / 6 – a / 7 – b / 8 – a / 9 –c / 10 – c / 11 – b / 12 – a / 13 – b / 14 – c  / 15 – a

AddThis
0 comments

Kácíme modly

Savo tvé tě zachrání

Nápady alternativních léčitelů jsou často tak bizarní, že by mohly sloužit jako námět nějaké absurdní komedie. Na něco takového se ovšem mastičkáři berou příliš vážně a jejich nejnovější vynález už ani moc legrační není.

Sporák

Čí só tvargle?

Byli jste někdy v Lošticích na Hané? Ano, to je to místo, odkud jsou „olomoucké“ syrečky. V místní hospodě a cukrárně si můžete dát tvargle, tvarůžky, syrečky na všechny způsoby. Klidně i jako dezert s borůvkami. My jsme je klasicky osmažili. Bašta.

Podobné články: Zoom

2018 | 7 | Chodiči

Už víme, co na tom upíři mají

Hraběnka Bathoryová se podle pověstí koupávala v krvi mladých panen s nadějí na obnovení mládí a krásy. Na první pohled je to projev psychopatie. Na ten druhý to začíná vypadat, že Čachtická paní předběhla dobu a mladá krev může opravdu prodlužovat mládí.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Hitparáda magorů

Ne, nebudeme si tu posté dělat legraci ze skupiny Kryštof. Našli jsme totiž skupiny, které hrají mnohem lepší hudbu. V jedné hrajou dinosauři a ve druhé plyšoví medvědi. A ani to nejsou nejšílenější kapely na světě.

2018 | 5 | Ti druzí

Křtím tě jménem Ďábel

Novopečení rodiče v poporodní euforii nepatří k nejracionálnějším tvorům. Občas proto zapomenou, že jméno, které potomkovi uštědří, je na celý život. Naštěstí u nás máme slovutnou jazykozpytku Miloslavu Knappovou, která z pozice soudního znalce obzvlášť ujetá jména eliminuje. Na diskusních fórech jí za to nadávají, ale když se porozhlédnete po světě, zjistíte, že je to celkem běžná praxe.
Google+