Sporák

Pěkně naditá stehna

Velikonoce v kuchyni se za poslední roky dost proměnily. Dřív to byl jenom suchý beránek nebo mazanec, ale teď jim vládnou nádivky, mladá masa jako jehňata, kuřata, kůzlata a podobně. Rozhodně jsou poslední dobou Velikonoce víc masité. Takže jsme to spojili. Proč péct extra maso a extra nádivku, když to jde dohromady.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

3 větší kuřecí stehna


3 housky


trochu mléka


3 vajíčka


citrónovou kůru


hrst nakrájené šunky nebo slaniny


muškátový oříšek


hrst nakrájených mandlí


hrst nakrájené zelené petrželky nebo kopřiv


sůl a pepř


3 lžíce másla


2015-04-Zklidni_hormon-Sporak_Pekne_nadita_stehna-02A
• Vykostit 

Kuřecí stehna ze všeho nejdřív vykostíme. Nebojte se, pokud jste nikdy nic takového nedělali, je to v zásadě hračka. Ostrým nožem se dostaňte co nejblíže kosti a opatrně ji z masa vykrojte. Pozor, abyste neprožílzi maso skrz, blbě by se vám pak do něj balila nádivka. Vykostěná stehna jemně naklepejte, stačí hřbetem ruky, a osolte a opepřete.


 

2015-04-Zklidni_hormon-Sporak_Pekne_nadita_stehna-03A
•• Smíchat 

Housky nakrájejte na malé kostičky a pokropte trochou mléka. Z bílků ušlehejte sníh. Na housky vyklepněte žloutky a přidejte ostatní ingredience. Tedy nastrouhanou citrónovou kůru, hrst šunky nebo slaniny, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, hrst nasekaných mandlí a petržele nebo kopřiv. Promíchejte a pak opatrně vmíchejte bílkový sníh. Osolte a opepřete.


 

2015-04-Zklidni_hormon-Sporak_Pekne_nadita_stehna-04A
••• Nacpat 

Teď už jenom rozdělte nádivku na stehna a zabalte je do úhledných balíčků. Stačí v zásadě stehna přeložit, aby nádivka nepadala ven. Položte stehna na plech spojem dolů a polijte je rozpuštěným máslem. Pečte hodinu v troubě rozehřáté na 170 ºC. Ideální s bramborovou kaší.

AddThis
0 comments

Ža Čarou

54 názvů pražského krtka in ingliš

Mluvit anglicky v Praze, to může být setsakra zatrápená bolest. A jelikož je transkripce nejednotná mrcha, máme pro expaty zastávky krtka plné známých slovíček. Aby jim to šlo alespoň trochu přes pysky, když už budou po té naší matičce stověžaté bloumat. Anglisti, překladatelé a jiní angličtí experti ať nás berou s res-ehr-woe, díky.

Remix

E. T. Blues na krásném modrém elektru

Fésťák ve městě hořčice, bluesový mimozemšťan, divadlo s šatnou na odkládání dětí nebo zachránci jazzu v Čilichili dubnovém Konzumu.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+