Sporák

Pořádné chřestění

Za poslední léta se toho o chřestu už napsalo dost. Takže už všichni asi víme, že to není zelenina exotická, ale česká. Že se pěstuje, a tedy i dá čerstvá koupit, na Mělnicku a Hodonínsku. Že se jí většinou přelitá holandskou omáčkou, posypaná strouhankou a s máslem nebo jako polévka. My si ale uděláme luxusní verzi – s italským prosciuttem a šafránovou majonézou. Sezona chřestu je jednou za rok, tak co.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete

3 bílé a 2 zelené chřesty


5 plátků prosciutta


2 snítky šafránu


3 lžíce majonézy


šťávu z půlky citronu


sůl, pepř


lžička chilli oleje

2015_05-Mistri-Sporak-Poradne_chresteni

• OLOUPAT, ZLOMIT, UVAŘIT

Stonky chřestu oloupejte, ulomte jim případné dřevnaté konce (u čerstvého chřestu by být ani neměly) a dejte vařit. Pokud nemáte hrnec na vaření chřestu (taková věc opravdu existuje), stačí hodit chřest na pařák nebo dát přes hrnec utěrku a vařit v páře takto. Pamatujte, že bílý chřest je silnější, takže se vaří 10 minut. Zelenému stačí šest až sedm.


2015_05-Mistri-Sporak-Poradne_chresteni

•• ZCHLAĎTE STONKY

Jakmile je chřest uvařený, hoďte ho do mísy s ledovou vodou a kostkami ledu. A hned zase vyndejte. Zastavíte tak var a zelenina zůstane krásně barevná, nezešedne. Každý chřest zabalte do plátku prosciutta a vyrovnejte na talíř.


2015_05-Mistri-Sporak-Poradne_chresteni

••• OMÁČKY JAKO ŠAFRÁNU

Snítky šafránu, stačí dvě tři, namočte do pár lžic vody na 2 až 3 hodiny. Voda se krásně obarví. Vemte majonézu a zřeďte ji obarvenou šafránovou vodou. Zakápněte šťávou z půlky citronu, podle chuti osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a přidejte lžičku chilli oleje. Rozmíchejte. Omáčkou přelijte chřest na talíři. 


*TIP

Jestli nemáte chilli olej, udělejte si vlastní. Prostě do láhve olivového oleje vhoďte jednu až dvě chilli papričky a nechejte několik dní louhovat.

AddThis
0 comments

Zoom

Nejhorší šéfové na světě

Možná si myslíte, že váš nadřízený je psychopat. Nebo aspoň magor. Možná na vás s řevem vyjíždí kvůli nesmyslům, nebo naopak s medovým hlasem kvůli minisukni. Nenechte si to líbit. Ale věřte, že na tom jistě nejste nejhůř.

Remix

Proboxovat se z koncentráku

Knížku o boxerovi, který musel zabíjet, aby přežil, ale i vesmírný rock a pozvánku na Primavera Sound v Barceloně najdete v naší kuturní nabídce.

Podobné články: Sporák

2017 | 11 | Hééérci, lidé mnoha tváří

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!

2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

Nachmelená jablka

Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.
COOKIES
Google+