Sporák

Jahodový ráj v puse

Přinesli jsme mámě Ivě košík jahod a řekli, aby s nimi něco provedla. Vzpomněla si na své moravské kořeny a během chvíle vystřihla koláč, jaký jsme ještě nejedli. Žádná bublanina, žádné knedlíky, žádná marmeláda. Moravský koláč, kde těsto jenom drží tvar, ale jinak je to jahodovo-drobenkové blaho.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

½ kg hladké mouky


1 droždí


¼ rozehřátého másla


¼ litru vlažného mléka


3 žloutky


1 vanilkový cukr


špetka soli


2 lžíce cukru

 

Co potřebujete na nádivku

 

jahody, aspoň tak ½ kila


1 vanilkový cukr


2 lžíce cukru krystal


1 vanilkový pudink

 

Co potřebujete na drobenku

 

200 g polohrubé mouky


200 g změklého másla


1 vanilkový cukr


2 lžíce cukru krystal


2 lžíce nadrcených ořechů

 

Co potřebujete nakonec

 

1 celé vajíčko

 

 

2016_03-Banik_cico-Sporak-Jahodovy_raj_v_puse-2A

Těsto

Mouku, máslo, oba cukry, droždí a vlažné mléko dejte do mísy a nechte chvíli vzejít kvásek. Pak v míse umíchejte hladké těsto a nechte půl hodiny odležet. Jakmile těsto vzejde, rozválejte ho na plech. Těsto by mělo být vysoké maximálně půl centimetru. Pokud vám to vyjde na dva plechy, nevadí, bude koláčů aspoň víc. 

2016_03-Banik_cico-Sporak-Jahodovy_raj_v_puse-3A

JAHODY 

Jahody umyjte a nakrájejte na měsíčky. V míse je smíchejte s vanilkovým cukrem, cukrem krystal a pudinkem. Tedy s práškem pudinku, ne že ho uvaříte, jak jste zvyklí. Prostě vemte pytlík pudinku a přisypte ho k jahodám. Postará se o to, že se jahody při pečení úplně neroztečou.

2016_03-Banik_cico-Sporak-Jahodovy_raj_v_puse-4A

Drobenka

Jahody položte doprostřed koláče a překlopte těsto tak, aby jahody byly uvnitř. Vznikne takový široký a nízký jakoby štrúdl, jahody budou uvnitř. Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte drobenkou z polohrubé mouky, cukru, másla a ořechů. A nešetřete jí. Pečte půl hodiny na 170 ºC.

AddThis
0 comments

Zoom

Hitler žral Mickey Mouse

Možná někdy litujete, že nejste geniální, mocní, nebo aspoň slavní. Nelitujte. Většina světových velikánů byla něčím švihlá, a to pořádně.

Remix

Servírujeme chody syrové

Smrt v muzeu, rituální vražda v divadle a další kulturní pecky podle červnového výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.
Google+