Sporák

Tele na grilu

Češi v posledních letech grilují skoro víc než Australani. Grily se vylouply na zahradách, terasách, balkónech, v ulicích a my třeba máme jeden raději i v práci. Tak jsme si řekli, že je čas udělat si něco nového, aby to pořád dokola nebyly jenom ty krkovice nebo kuřecí stehna. Zkusili jsme telecí špízy s letním bramborovým salátem. A od grilu už nás nikdo do zimy neodtrhne.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

800 g telecího plecka


pár snítek tymiánu


pár snítek šalvěje


4 lžíce olivového oleje


1 citrón


půl kila brambor, ideální je odrůda Grenaille


150 ml zakysané smetany


1 pórek


1 menší salátová okurka


pár ředkviček podle chuti


sůl, pepř

2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-4B

Nálož

Maso nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, pokapejte šťávou z půlky citrónu, přidejte nasekanou šalvěj a tymián, posolte a popepřete, přilijte olivový olej a nechejte půl dne odležet. Nebo aspoň 2 hodiny, aby maso zkřehlo a natáhlo vůni bylinek.
 
2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-2A

salát 

Zatímco maso odpočívá, připravte si letní salát. Brambory uvařte ve slupce a ještě vlažné je oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte zakysanou smetanu, najemno na půlkolečka nakrájený pórek, posolte a opepřete a promíchejte. Dejte vychladit a před podáváním do salátu vmíchejte na kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky. Zakápněte šťávou z druhé půlky citrónu.

 

 

2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-3A

gril

Salát je hotov, tak teď už jenom dokončit maso. Napíchejte ho na špejle a takto vzniklé špízy pěkně ugrilujte. Můžete samozřejmě na zahradním grilu, na grilovací pánvi nebo v troubě s grilem. Stačí vždy čtyři minuty z každé strany. Na talíři špízy ještě mírně posolte a popepřete, přidejte salát a letní oběd je tu. 
 

*TIP

Brambory na letní salát by měly být mladé, čerstvé, nové. Ideální je odrůda Grenaille, protože jsou pěkně lojovité a dobře nasajou zakysanou smetanu a chuť dalších ingrediencí. 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Sestry v triku

Máte rádi nezávislé animované filmy? Aha, žádné neznáte. Nejste sami. AniPromítačka, tedy konkrétně Sylva Poláková, Anna Hejmová a Eliška Děcká z FAMU, je tu od toho, aby to změnila. Ptali jsme se Elišky Decké.

Remix

Bůh je horký

Co všechno objevíte na Colours, muzeum diletantů, 130 gayů, blbina léta nebo třeba židle ve filmech. To vše najdete v Konzumu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 7 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+