Sporák

Tele na grilu

Češi v posledních letech grilují skoro víc než Australani. Grily se vylouply na zahradách, terasách, balkónech, v ulicích a my třeba máme jeden raději i v práci. Tak jsme si řekli, že je čas udělat si něco nového, aby to pořád dokola nebyly jenom ty krkovice nebo kuřecí stehna. Zkusili jsme telecí špízy s letním bramborovým salátem. A od grilu už nás nikdo do zimy neodtrhne.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

800 g telecího plecka


pár snítek tymiánu


pár snítek šalvěje


4 lžíce olivového oleje


1 citrón


půl kila brambor, ideální je odrůda Grenaille


150 ml zakysané smetany


1 pórek


1 menší salátová okurka


pár ředkviček podle chuti


sůl, pepř

2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-4B

Nálož

Maso nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, pokapejte šťávou z půlky citrónu, přidejte nasekanou šalvěj a tymián, posolte a popepřete, přilijte olivový olej a nechejte půl dne odležet. Nebo aspoň 2 hodiny, aby maso zkřehlo a natáhlo vůni bylinek.
 
2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-2A

salát 

Zatímco maso odpočívá, připravte si letní salát. Brambory uvařte ve slupce a ještě vlažné je oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte zakysanou smetanu, najemno na půlkolečka nakrájený pórek, posolte a opepřete a promíchejte. Dejte vychladit a před podáváním do salátu vmíchejte na kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky. Zakápněte šťávou z druhé půlky citrónu.

 

 

2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-3A

gril

Salát je hotov, tak teď už jenom dokončit maso. Napíchejte ho na špejle a takto vzniklé špízy pěkně ugrilujte. Můžete samozřejmě na zahradním grilu, na grilovací pánvi nebo v troubě s grilem. Stačí vždy čtyři minuty z každé strany. Na talíři špízy ještě mírně posolte a popepřete, přidejte salát a letní oběd je tu. 
 

*TIP

Brambory na letní salát by měly být mladé, čerstvé, nové. Ideální je odrůda Grenaille, protože jsou pěkně lojovité a dobře nasajou zakysanou smetanu a chuť dalších ingrediencí. 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Sestry v triku

Máte rádi nezávislé animované filmy? Aha, žádné neznáte. Nejste sami. AniPromítačka, tedy konkrétně Sylva Poláková, Anna Hejmová a Eliška Děcká z FAMU, je tu od toho, aby to změnila. Ptali jsme se Elišky Decké.

Remix

Bůh je horký

Co všechno objevíte na Colours, muzeum diletantů, 130 gayů, blbina léta nebo třeba židle ve filmech. To vše najdete v Konzumu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.

2018 | 2 | Mohykáni silnic

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.
COOKIES
Google+