Sporák

Tele na grilu

Češi v posledních letech grilují skoro víc než Australani. Grily se vylouply na zahradách, terasách, balkónech, v ulicích a my třeba máme jeden raději i v práci. Tak jsme si řekli, že je čas udělat si něco nového, aby to pořád dokola nebyly jenom ty krkovice nebo kuřecí stehna. Zkusili jsme telecí špízy s letním bramborovým salátem. A od grilu už nás nikdo do zimy neodtrhne.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

800 g telecího plecka


pár snítek tymiánu


pár snítek šalvěje


4 lžíce olivového oleje


1 citrón


půl kila brambor, ideální je odrůda Grenaille


150 ml zakysané smetany


1 pórek


1 menší salátová okurka


pár ředkviček podle chuti


sůl, pepř

2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-4B

Nálož

Maso nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, pokapejte šťávou z půlky citrónu, přidejte nasekanou šalvěj a tymián, posolte a popepřete, přilijte olivový olej a nechejte půl dne odležet. Nebo aspoň 2 hodiny, aby maso zkřehlo a natáhlo vůni bylinek.
 
2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-2A

salát 

Zatímco maso odpočívá, připravte si letní salát. Brambory uvařte ve slupce a ještě vlažné je oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte zakysanou smetanu, najemno na půlkolečka nakrájený pórek, posolte a opepřete a promíchejte. Dejte vychladit a před podáváním do salátu vmíchejte na kolečka nakrájenou okurku a ředkvičky. Zakápněte šťávou z druhé půlky citrónu.

 

 

2015-07_Cteni_je_v_kurzu-Sporak-Tele_na_grilu-3A

gril

Salát je hotov, tak teď už jenom dokončit maso. Napíchejte ho na špejle a takto vzniklé špízy pěkně ugrilujte. Můžete samozřejmě na zahradním grilu, na grilovací pánvi nebo v troubě s grilem. Stačí vždy čtyři minuty z každé strany. Na talíři špízy ještě mírně posolte a popepřete, přidejte salát a letní oběd je tu. 
 

*TIP

Brambory na letní salát by měly být mladé, čerstvé, nové. Ideální je odrůda Grenaille, protože jsou pěkně lojovité a dobře nasajou zakysanou smetanu a chuť dalších ingrediencí. 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Sestry v triku

Máte rádi nezávislé animované filmy? Aha, žádné neznáte. Nejste sami. AniPromítačka, tedy konkrétně Sylva Poláková, Anna Hejmová a Eliška Děcká z FAMU, je tu od toho, aby to změnila. Ptali jsme se Elišky Decké.

Remix

Bůh je horký

Co všechno objevíte na Colours, muzeum diletantů, 130 gayů, blbina léta nebo třeba židle ve filmech. To vše najdete v Konzumu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

Nachmelená jablka

Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.

2017 | 7 | Strach má velká křídla

Dokonalý broskvost!

Je léto. Takže po většinu času i vedro, že by se dalo dezertní vidličkou krájet. Když už ji máte po ruce, je dobré se s ní zabořit i do něčeho jiného, nejlépe sladkého, osvěžujícího a hlavně ne moc složitého na přípravu. Kdo by se s tím v tomhle počasí taky pekl. Jednoduchým řešením je tenhle skvostný nepečený broskvový dezert, na který budete každou chvíli chodit do lednice.
COOKIES
Google+