Sporák

Lišácká polívka

Houbová polívka je klasika babího léta. Jestli z lesa donesete košík lišek, tak rozhodně zkuste tuhle verzi klasického houbového krému. Zkusili jsme ho udělat trochu vychytaný a povedlo se to na jedničku. Prostě lišácká houbovka.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

800 g telecího plecka


1 červenou cibuli


1 lžíci másla


1 lžíci olivového oleje


30 dkg lišek


3 kuličky nového koření


10 kuliček černého pepře


špetku soli


1,5 l drůbežího vývaru


hrnek mléka 


hrnek smetany


1 lžíci slavného sicilského vína marsala


případně trochu jíšky

2015-09-Superzeny-Sporak_Lisacka_polivka-2A

Základ

Ze všeho nejdřív si nadrobno nakrájejte cibuli. V hrnci rozpalte máslo s olejem a zpěňte na tom cibuli. Přidejte nakrájené lišky a restujte je. Stačí pár minut, měly by chytnout jen barvu a trochu kůrku. Do čajového sítka nebo látkového pytlíčku si zatím dejte nové koření a černý pepř, přidejte do hrnce a na polívku máte založeno.

 

2015-09-Superzeny-Sporak_Lisacka_polivka-4A

Vaříme

Teď přidejte litr a půl vývaru a vařte. Po asi dvaceti minutách sundejte ze sporáku a ještě zatepla rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte na sporák a přidejte mléko a smetanu. Ještě pár kapek marsaly, která polévku zjemní a dodá jí další chuťovou linku. Prohřejte, aby se všechno pěkně spojilo.

 

2015-09-Superzeny-Sporak_Lisacka_polivka-5A

Servírujeme 

Jestli se vám polévka zdá řídká, přidejte lžičku dvě světlé jíšky a provařte, záleží, kolik jste měli hub a jak vám polévku zahustily. Jakmile jste spokojení, dosolte a můžete servírovat. Nahoru na talíř položte trochu nasekané petrželky a třeba jednu dvě na másle opečené lišky. Bude to paráda.

 

 

 

 

 


*TIP

Marsala vzniká z vinných odrůd Catarratto, Grillo a Inzolia a dolihovává se vinným destilátem. Můžete si ji pořídit ve verzi Fine (ideální právě na vaření), Superiore a Vergine. Právě typ Vergine se nesmí doslazovat a starší exempláře zvané Riserva nebo Stravecchio zrají v dubových sudech podobně jako sherry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AddThis
0 comments

Trendbox

Ten pravý top 10 muchlovací muziky

Když se hudba ještě pouštěla z kazet, byly tyhle mixy schované v šuplících nočních stolků hned vedle kondomů a červeného přehozu na lampičku. V éře internetu se z nich staly žebříčky mazlicích songů a soundtracků k sexu, které najdete na bezpočtu serverů světa.

Remix

Luciferův efekt

Umělci a proroci, ilustrátoři utržení ze řetězu, postižení pankáči a další věci, co nám přelítly přes monitor a donutily nás zastavit se v čase. Čtěte náš Konzum.

Podobné články: Sporák

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.

2017 | 4 | Soumrak missek

Někdo to rád špenát

Většina z nás by vsadila svoje polobotky na to, že nejlepší karbanátky umí jeho máma. Až na nás. My se sázíme, že ty nejlepší dělá máma Iva a že si je zamilují žravci všeho druhu, i když jsou to špenátové karboše bez masa.

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.
COOKIES
Google+