Sporák

Jabko knedlo posypko

Jaké ovocné knedlíky normálně baštíte? Švestkové, jahodové, meruňkové... Ale co když touhle dobou už máte ve sklepě leda tak pár jablek? Tak si udělejte knedlíky jablkové. Zimní dezert jako dělaný a kdo by se furt ládoval štrúdlem.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

350 g vařených brambor


200 g tvarohu


1 vajíčko


350 g hrubé mouky


sůl


1 vanilkový cukr


½ kila jablek


200 g másla


100 g cukru krystal


1 lžíce vody


1 lžička skořice


3 lžíce strouhanky


2 lžíce cukru krystal


oříšky

2016_01-Narod_v_akci-Sporak-Jabko_knedle_posypko-2A

VAŘTE TĚSTO

Uvařené brambory nastrouhejte, prolisujte a přidejte k nim tvaroh, vajíčko, špetku soli a půl vanilkového cukru. Zpracujte a přidejte hrubou mouku. Umíchejte těsto, vyválejte a vykrojte kolečka na knedlíky, například hrnečkem.

2016_01-Narod_v_akci-Sporak-Jabko_knedle_posypko-3A

NAPLŇTE

Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte stranou. V pánvi si připravte karamel. Společně rozpusťte 100 gramů másla a 100 gramů cukru, do karamelu přidejte jablka a poduste. Pak malinko podlijte vodou, přidejte ještě kousek másla a posypte skořicí. Směs nechejte chvíli vydechnout. Mezitím dejte vařit hrnec vody a osolte ji.

POSYPTE

Naplňte knedlíky jablečnou náplní a vařte v osolené vodě 10–12 minut. Připravte si posypku – smíchejte do zlatova opraženou strouhanku, druhou půlku vanilkového cukru, cukr krystal a nadrcené oříšky. Touto posypkou pak knedlíky posypte. Od toho je to ostatně posypka, že. 


* TIP

Těsto nechejte před válením 15 minut odležet a při válení ho poprašte hladkou moukou.

AddThis
0 comments

Zoom

Městské legendy, které se opravdu staly

Urban legends jsou takové ty příběhy, které se stávají kamarádovi bratrance vašeho kamaráda. Jezdí v nich černé sanitky a v tobogánech jsou nastražené žiletky. Problém je, že některé ty věci se skutečně staly…

Remix

Jak zachránit svět, verze milión

Nejoriginálnější bar v Česku, erotické svazování provazy, koncert Slipknotů a další kulturní pecky podle lednového výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.
Google+