Sporák

Jabko knedlo posypko

Jaké ovocné knedlíky normálně baštíte? Švestkové, jahodové, meruňkové... Ale co když touhle dobou už máte ve sklepě leda tak pár jablek? Tak si udělejte knedlíky jablkové. Zimní dezert jako dělaný a kdo by se furt ládoval štrúdlem.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

350 g vařených brambor


200 g tvarohu


1 vajíčko


350 g hrubé mouky


sůl


1 vanilkový cukr


½ kila jablek


200 g másla


100 g cukru krystal


1 lžíce vody


1 lžička skořice


3 lžíce strouhanky


2 lžíce cukru krystal


oříšky

2016_01-Narod_v_akci-Sporak-Jabko_knedle_posypko-2A

VAŘTE TĚSTO

Uvařené brambory nastrouhejte, prolisujte a přidejte k nim tvaroh, vajíčko, špetku soli a půl vanilkového cukru. Zpracujte a přidejte hrubou mouku. Umíchejte těsto, vyválejte a vykrojte kolečka na knedlíky, například hrnečkem.

2016_01-Narod_v_akci-Sporak-Jabko_knedle_posypko-3A

NAPLŇTE

Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte stranou. V pánvi si připravte karamel. Společně rozpusťte 100 gramů másla a 100 gramů cukru, do karamelu přidejte jablka a poduste. Pak malinko podlijte vodou, přidejte ještě kousek másla a posypte skořicí. Směs nechejte chvíli vydechnout. Mezitím dejte vařit hrnec vody a osolte ji.

POSYPTE

Naplňte knedlíky jablečnou náplní a vařte v osolené vodě 10–12 minut. Připravte si posypku – smíchejte do zlatova opraženou strouhanku, druhou půlku vanilkového cukru, cukr krystal a nadrcené oříšky. Touto posypkou pak knedlíky posypte. Od toho je to ostatně posypka, že. 


* TIP

Těsto nechejte před válením 15 minut odležet a při válení ho poprašte hladkou moukou.

AddThis
0 comments

Zoom

Městské legendy, které se opravdu staly

Urban legends jsou takové ty příběhy, které se stávají kamarádovi bratrance vašeho kamaráda. Jezdí v nich černé sanitky a v tobogánech jsou nastražené žiletky. Problém je, že některé ty věci se skutečně staly…

Remix

Jak zachránit svět, verze milión

Nejoriginálnější bar v Česku, erotické svazování provazy, koncert Slipknotů a další kulturní pecky podle lednového výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 6 | Atlas braků

Blesková roláda bez chyby a lepku

Recept na tuhle roládu pamatuje hodně, ale zároveň je přísně trendy. Je totiž bezlepková. A taky rychlá, nadýchaná, ukrývá všechno dobré, zdravé i nezdravé. A pro jahody teď navíc nemusíte běhat daleko, rostou snad i v parku.

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.

2017 | 4 | Soumrak missek

Někdo to rád špenát

Většina z nás by vsadila svoje polobotky na to, že nejlepší karbanátky umí jeho máma. Až na nás. My se sázíme, že ty nejlepší dělá máma Iva a že si je zamilují žravci všeho druhu, i když jsou to špenátové karboše bez masa.
COOKIES
Google+