Sporák

Jabko knedlo posypko

Jaké ovocné knedlíky normálně baštíte? Švestkové, jahodové, meruňkové... Ale co když touhle dobou už máte ve sklepě leda tak pár jablek? Tak si udělejte knedlíky jablkové. Zimní dezert jako dělaný a kdo by se furt ládoval štrúdlem.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

350 g vařených brambor


200 g tvarohu


1 vajíčko


350 g hrubé mouky


sůl


1 vanilkový cukr


½ kila jablek


200 g másla


100 g cukru krystal


1 lžíce vody


1 lžička skořice


3 lžíce strouhanky


2 lžíce cukru krystal


oříšky

2016_01-Narod_v_akci-Sporak-Jabko_knedle_posypko-2A

VAŘTE TĚSTO

Uvařené brambory nastrouhejte, prolisujte a přidejte k nim tvaroh, vajíčko, špetku soli a půl vanilkového cukru. Zpracujte a přidejte hrubou mouku. Umíchejte těsto, vyválejte a vykrojte kolečka na knedlíky, například hrnečkem.

2016_01-Narod_v_akci-Sporak-Jabko_knedle_posypko-3A

NAPLŇTE

Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte stranou. V pánvi si připravte karamel. Společně rozpusťte 100 gramů másla a 100 gramů cukru, do karamelu přidejte jablka a poduste. Pak malinko podlijte vodou, přidejte ještě kousek másla a posypte skořicí. Směs nechejte chvíli vydechnout. Mezitím dejte vařit hrnec vody a osolte ji.

POSYPTE

Naplňte knedlíky jablečnou náplní a vařte v osolené vodě 10–12 minut. Připravte si posypku – smíchejte do zlatova opraženou strouhanku, druhou půlku vanilkového cukru, cukr krystal a nadrcené oříšky. Touto posypkou pak knedlíky posypte. Od toho je to ostatně posypka, že. 


* TIP

Těsto nechejte před válením 15 minut odležet a při válení ho poprašte hladkou moukou.

AddThis
0 comments

Zoom

Městské legendy, které se opravdu staly

Urban legends jsou takové ty příběhy, které se stávají kamarádovi bratrance vašeho kamaráda. Jezdí v nich černé sanitky a v tobogánech jsou nastražené žiletky. Problém je, že některé ty věci se skutečně staly…

Remix

Jak zachránit svět, verze milión

Nejoriginálnější bar v Česku, erotické svazování provazy, koncert Slipknotů a další kulturní pecky podle lednového výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.
Google+