Sporák

Vybublaná jablka

Čas lesních malin a dalšího sezonního ovoce skončil. Už už byste se loučili i s bublaninami. Těm ale ještě neodzvonilo. Naopak, tuhle buchtu si můžete upéct i během podzimního nečasu. Stačí sáhnout do špajzky pro pár jablek a máte zaděláno na rychlý dezert.
AddThis
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-2A
• Zadělat  
Vejce našlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Čím déle směs mixujete, tím je hustější a vláčnější. Přidejte hladkou a polohrubou mouku, do které ještě předtím vmíchejte prášek do pečiva. Rozehřejte máslo, nechte ho vychladnout a s trochou oleje jej vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte trochu smetany. 
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-3A
••Vylít 
Zatímco bude těsto odpočívat, vymažte plech a vysypte polohrubou moukou. Nastrouhejte jablka na plátky a obalte v moučkovém cukru. Pak vylijte těsto na připravený plech a naskládejte na něj jablka. 
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-4A
••• Upéct
Těsto s jablky nakonec posypte vanilkovým cukrem a podle chuti třeba i skořicí. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 15 až 20 minut na 180 °C. Vybublanou a dozlatova upečenou nádheru vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pusťte se do ní.
 

* Pokud to máte rádi šťavnaté, jablka nakrájejte na větší kousky. Nebo můžete přidat jedno navíc. Uvidíte, jak si pak všichni budou mlaskat!

 

 

 

 

 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Jak taky mohly vypadat kultovní filmy

Práce filmového scenáristy je nevděčná, zdlouhavá a plná nekonečného přepisování. Než se jeho vize zhmotní na plátně, nezbude z její první verze častokrát skoro nic. Občas to ovšem není na škodu.

Remix

Tanec i doják

Devadesátková nerdovina v telefonu, Nick Cave nebo třeba bar s holičem. Věci, které jsme objevili a které stojí za to vidět, najdete v říjnovém Čili.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+