Sporák

Vybublaná jablka

Čas lesních malin a dalšího sezonního ovoce skončil. Už už byste se loučili i s bublaninami. Těm ale ještě neodzvonilo. Naopak, tuhle buchtu si můžete upéct i během podzimního nečasu. Stačí sáhnout do špajzky pro pár jablek a máte zaděláno na rychlý dezert.
AddThis
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-2A
• Zadělat  
Vejce našlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Čím déle směs mixujete, tím je hustější a vláčnější. Přidejte hladkou a polohrubou mouku, do které ještě předtím vmíchejte prášek do pečiva. Rozehřejte máslo, nechte ho vychladnout a s trochou oleje jej vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte trochu smetany. 
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-3A
••Vylít 
Zatímco bude těsto odpočívat, vymažte plech a vysypte polohrubou moukou. Nastrouhejte jablka na plátky a obalte v moučkovém cukru. Pak vylijte těsto na připravený plech a naskládejte na něj jablka. 
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-4A
••• Upéct
Těsto s jablky nakonec posypte vanilkovým cukrem a podle chuti třeba i skořicí. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 15 až 20 minut na 180 °C. Vybublanou a dozlatova upečenou nádheru vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pusťte se do ní.
 

* Pokud to máte rádi šťavnaté, jablka nakrájejte na větší kousky. Nebo můžete přidat jedno navíc. Uvidíte, jak si pak všichni budou mlaskat!

 

 

 

 

 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Jak taky mohly vypadat kultovní filmy

Práce filmového scenáristy je nevděčná, zdlouhavá a plná nekonečného přepisování. Než se jeho vize zhmotní na plátně, nezbude z její první verze častokrát skoro nic. Občas to ovšem není na škodu.

Remix

Tanec i doják

Devadesátková nerdovina v telefonu, Nick Cave nebo třeba bar s holičem. Věci, které jsme objevili a které stojí za to vidět, najdete v říjnovém Čili.

Podobné články: Sporák

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.
Google+