Sporák

Vybublaná jablka

Čas lesních malin a dalšího sezonního ovoce skončil. Už už byste se loučili i s bublaninami. Těm ale ještě neodzvonilo. Naopak, tuhle buchtu si můžete upéct i během podzimního nečasu. Stačí sáhnout do špajzky pro pár jablek a máte zaděláno na rychlý dezert.
AddThis
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-2A
• Zadělat  
Vejce našlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Čím déle směs mixujete, tím je hustější a vláčnější. Přidejte hladkou a polohrubou mouku, do které ještě předtím vmíchejte prášek do pečiva. Rozehřejte máslo, nechte ho vychladnout a s trochou oleje jej vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte trochu smetany. 
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-3A
••Vylít 
Zatímco bude těsto odpočívat, vymažte plech a vysypte polohrubou moukou. Nastrouhejte jablka na plátky a obalte v moučkovém cukru. Pak vylijte těsto na připravený plech a naskládejte na něj jablka. 
 
010_16-CILICHILI-Instantni_strach-Sporak-Vybublana_jablka-4A
••• Upéct
Těsto s jablky nakonec posypte vanilkovým cukrem a podle chuti třeba i skořicí. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 15 až 20 minut na 180 °C. Vybublanou a dozlatova upečenou nádheru vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pusťte se do ní.
 

* Pokud to máte rádi šťavnaté, jablka nakrájejte na větší kousky. Nebo můžete přidat jedno navíc. Uvidíte, jak si pak všichni budou mlaskat!

 

 

 

 

 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Jak taky mohly vypadat kultovní filmy

Práce filmového scenáristy je nevděčná, zdlouhavá a plná nekonečného přepisování. Než se jeho vize zhmotní na plátně, nezbude z její první verze častokrát skoro nic. Občas to ovšem není na škodu.

Remix

Tanec i doják

Devadesátková nerdovina v telefonu, Nick Cave nebo třeba bar s holičem. Věci, které jsme objevili a které stojí za to vidět, najdete v říjnovém Čili.

Podobné články: Sporák

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
COOKIES
Google+