Sporák

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete na placky

2 střední cukety


120 g slaniny nebo šunky


sůl, pepř


2 stroužky česneku


hrnek hladké mouky


2 vejce


mléko, olej

 

Co potřebujete na zelí

1 cibuli


50 g másla


2 sklenice zelí


1 lžíci cukru


mouku na zaprášení


sůl, pepř

011_16-CILICHILI-Remeslnik_nova_slechta-Sporak-Cuketo_zelo_2A

Ostrouháme, vysmažíme

Cukety si nastrouháme nahrubo, přidáme slaninu nebo šunku nakrájenou na kostičky, osolíme, opepříme, přisypeme hladkou mouku a dochutíme vylisovaným česnekem. Nakonec přidáme vejce, a abychom to měli vláčnější, tak i trochu mléka. Pořádně promícháme a uplácáme si placičky velikosti dlaně, které dozlatova smažíme na rozpáleném oleji.

011_16-CILICHILI-Remeslnik_nova_slechta-Sporak-Cuketo_zelo_3C

••Dozelíme

Na másle si dorůžova osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme cukr, aby nám zkaramelizoval. Přimícháme kysané zelí, dochutíme solí a pepřem a lehce podusíme. Nakonec zelí poprášíme moukou, aby se zatáhlo. Servírujeme na cukeťáky nebo vedle nich.
Pokud vám cuketové placky přijdou až moc chuťově výrazné, nebojte se k cuketě přistrouhat jednu bramboru. Výsledek je pak mnohem jemnější.
 
Pokud vám cuketové placky přijdou až moc chuťově výrazné, nebojte se k cuketě přistrouhat jednu bramboru. Výsledek je pak mnohem jemnější.
AddThis
0 comments

Fenomén

Všechna poprvé se snažím zapomenout

Když se díváte, jak Martin Janecký pracuje, pravděpodobně vám to vyrazí dech. Disciplínu, kterou ovládá, je obtížné jen tak potkat, natož popsat. Stručně řečeno dělá sochy z foukaného skla a své jedinečné umění vyučuje po celém světě. V létě. V zimě fouká na Aljašce.

Remix

Co nesmíte před Vánoci minout, jinak budete u štědrovečerní tabule za blbce

Věci, které jsme objevili a které stojí za to vidět, slyšet, přečíst, stáhnout nebo objet.

Podobné články: Sporák

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.

2018 | 2 | Mohykáni silnic

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.
COOKIES
Google+