Sporák

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete na placky

2 střední cukety


120 g slaniny nebo šunky


sůl, pepř


2 stroužky česneku


hrnek hladké mouky


2 vejce


mléko, olej

 

Co potřebujete na zelí

1 cibuli


50 g másla


2 sklenice zelí


1 lžíci cukru


mouku na zaprášení


sůl, pepř

011_16-CILICHILI-Remeslnik_nova_slechta-Sporak-Cuketo_zelo_2A

Ostrouháme, vysmažíme

Cukety si nastrouháme nahrubo, přidáme slaninu nebo šunku nakrájenou na kostičky, osolíme, opepříme, přisypeme hladkou mouku a dochutíme vylisovaným česnekem. Nakonec přidáme vejce, a abychom to měli vláčnější, tak i trochu mléka. Pořádně promícháme a uplácáme si placičky velikosti dlaně, které dozlatova smažíme na rozpáleném oleji.

011_16-CILICHILI-Remeslnik_nova_slechta-Sporak-Cuketo_zelo_3C

••Dozelíme

Na másle si dorůžova osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme cukr, aby nám zkaramelizoval. Přimícháme kysané zelí, dochutíme solí a pepřem a lehce podusíme. Nakonec zelí poprášíme moukou, aby se zatáhlo. Servírujeme na cukeťáky nebo vedle nich.
Pokud vám cuketové placky přijdou až moc chuťově výrazné, nebojte se k cuketě přistrouhat jednu bramboru. Výsledek je pak mnohem jemnější.
 
Pokud vám cuketové placky přijdou až moc chuťově výrazné, nebojte se k cuketě přistrouhat jednu bramboru. Výsledek je pak mnohem jemnější.
AddThis
0 comments

Fenomén

Všechna poprvé se snažím zapomenout

Když se díváte, jak Martin Janecký pracuje, pravděpodobně vám to vyrazí dech. Disciplínu, kterou ovládá, je obtížné jen tak potkat, natož popsat. Stručně řečeno dělá sochy z foukaného skla a své jedinečné umění vyučuje po celém světě. V létě. V zimě fouká na Aljašce.

Remix

Co nesmíte před Vánoci minout, jinak budete u štědrovečerní tabule za blbce

Věci, které jsme objevili a které stojí za to vidět, slyšet, přečíst, stáhnout nebo objet.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+