Sporák

Milosti jsou boží

Možná jste se už na dovolené seznámili se španělskou sladkosti jménem churros. Je to smažené, ultra sladké, ale přitom lehké. A víte, že u nás máme českou obdobu? Boží milosti se dělaly hlavně o masopustu, tak se k nim pěkně vrátíme. Jsou super, jsou jednoduché, jsou tradiční, jsou... boží.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

 

20 dkg hladké mouky


4 žloutky


4 lžíce šlehačky


4 lžíce rumu (případně slivovice)


½ prášku do pečiva


1 lžíce cukru


½ vanilkového cukru


Co potřebujete dál

olej na smažení


5 lžic cukru moučky


1 vanilkový cukr

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-2A

Smíchat 

Příprava božích milostí je opravdu hračka. Dokonce je můžete začít dělat až ve chvíli, kdy už máte nějakou tu masopustní návštěvu doma. Ze všech ingrediencí určených na těsto umíchejte… těsto. Dejte ho asi na 20 minut odležet.

 

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-3A

Válet 

Pak z něj vyválejte placku silnou dva tři milimetry. Rádýlkem udělejte libovolné tvary, které se vám budou dobře jíst. Klasické jsou trojúhelníky nebo proužky, ale jinak je to na vás. Sousto by mělo být tak na dvě kousnutí. 

 

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-4A

Obalit 

Olej v hrnci rozpalte a smažte boží milosti do růžova, je to jenom chvilka. V míse smíchejte moučkový a vanilkový cukr a v této směsi pak ještě teplá cukrátka obalte. Šup s nimi do mísy po babičce a slavte masopust.

 

*TIP

Bacha, nepleťte si vanilkový a vanilínový cukr. Skutečná vanilka je jenom v tom prvním. V druhém je uhelný dehet a vanilky tak málo, že jde v zásadě o pekelně předražený cukr. Kdybyste si ho nekoupili pár gramů v malém pytlíčku, ale kilovku, vyšla by vás na nějakých osm stovek. Normálně cukr stojí přes dvacku. A když k němu doma přihodíte lusk z vanilky… 

 

 

AddThis
0 comments

Trendbox

Bun bó nam bo není všechno

Vietnamská kuchyně je mezi odborníky velmi ceněná. Je zdravá, chutná a dokáže beze zbytku zpracovat všechny suroviny. Asi i díky nátlaku prvních foodblogerů, kteří ji okusili v gastronomicky pokročilejších sousedních metropolích, začala před pár lety naše asijská bistra přiznávat barvu a ukázalo se, že leckterá „čína“ může být vlastně apoštolem vietnamské kuchyně u nás.

Remix

Šeptejte cizím lidem svoje úchylky

Filmový festival, nové sci-fi povídky, album odehrané pračkou a další kulturní pecky podle únorového výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 6 | Atlas braků

Blesková roláda bez chyby a lepku

Recept na tuhle roládu pamatuje hodně, ale zároveň je přísně trendy. Je totiž bezlepková. A taky rychlá, nadýchaná, ukrývá všechno dobré, zdravé i nezdravé. A pro jahody teď navíc nemusíte běhat daleko, rostou snad i v parku.

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.

2017 | 4 | Soumrak missek

Někdo to rád špenát

Většina z nás by vsadila svoje polobotky na to, že nejlepší karbanátky umí jeho máma. Až na nás. My se sázíme, že ty nejlepší dělá máma Iva a že si je zamilují žravci všeho druhu, i když jsou to špenátové karboše bez masa.
COOKIES
Google+