Sporák

Milosti jsou boží

Možná jste se už na dovolené seznámili se španělskou sladkosti jménem churros. Je to smažené, ultra sladké, ale přitom lehké. A víte, že u nás máme českou obdobu? Boží milosti se dělaly hlavně o masopustu, tak se k nim pěkně vrátíme. Jsou super, jsou jednoduché, jsou tradiční, jsou... boží.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

 

20 dkg hladké mouky


4 žloutky


4 lžíce šlehačky


4 lžíce rumu (případně slivovice)


½ prášku do pečiva


1 lžíce cukru


½ vanilkového cukru


Co potřebujete dál

olej na smažení


5 lžic cukru moučky


1 vanilkový cukr

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-2A

Smíchat 

Příprava božích milostí je opravdu hračka. Dokonce je můžete začít dělat až ve chvíli, kdy už máte nějakou tu masopustní návštěvu doma. Ze všech ingrediencí určených na těsto umíchejte… těsto. Dejte ho asi na 20 minut odležet.

 

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-3A

Válet 

Pak z něj vyválejte placku silnou dva tři milimetry. Rádýlkem udělejte libovolné tvary, které se vám budou dobře jíst. Klasické jsou trojúhelníky nebo proužky, ale jinak je to na vás. Sousto by mělo být tak na dvě kousnutí. 

 

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-4A

Obalit 

Olej v hrnci rozpalte a smažte boží milosti do růžova, je to jenom chvilka. V míse smíchejte moučkový a vanilkový cukr a v této směsi pak ještě teplá cukrátka obalte. Šup s nimi do mísy po babičce a slavte masopust.

 

*TIP

Bacha, nepleťte si vanilkový a vanilínový cukr. Skutečná vanilka je jenom v tom prvním. V druhém je uhelný dehet a vanilky tak málo, že jde v zásadě o pekelně předražený cukr. Kdybyste si ho nekoupili pár gramů v malém pytlíčku, ale kilovku, vyšla by vás na nějakých osm stovek. Normálně cukr stojí přes dvacku. A když k němu doma přihodíte lusk z vanilky… 

 

 

AddThis
0 comments

Trendbox

Bun bó nam bo není všechno

Vietnamská kuchyně je mezi odborníky velmi ceněná. Je zdravá, chutná a dokáže beze zbytku zpracovat všechny suroviny. Asi i díky nátlaku prvních foodblogerů, kteří ji okusili v gastronomicky pokročilejších sousedních metropolích, začala před pár lety naše asijská bistra přiznávat barvu a ukázalo se, že leckterá „čína“ může být vlastně apoštolem vietnamské kuchyně u nás.

Remix

Šeptejte cizím lidem svoje úchylky

Filmový festival, nové sci-fi povídky, album odehrané pračkou a další kulturní pecky podle únorového výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 10 | Holky & koně

Indické kuře z Bubenče

„Indická kuchyně je složitá a zdlouhavá. Pro koření abys letěl do Bombaje. A ještě to musíš péct v hliněné peci.“ Tak tyhle výmluvy jsou už vyčpělé jak česnek z Číny. Sumudu nám ukázala, že pravá Indie jde udělat i ve studentském bytě v pražské Bubenči, navíc z ingrediencí z místní sámošky.

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
Google+