Sporák

Milosti jsou boží

Možná jste se už na dovolené seznámili se španělskou sladkosti jménem churros. Je to smažené, ultra sladké, ale přitom lehké. A víte, že u nás máme českou obdobu? Boží milosti se dělaly hlavně o masopustu, tak se k nim pěkně vrátíme. Jsou super, jsou jednoduché, jsou tradiční, jsou... boží.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

 

20 dkg hladké mouky


4 žloutky


4 lžíce šlehačky


4 lžíce rumu (případně slivovice)


½ prášku do pečiva


1 lžíce cukru


½ vanilkového cukru


Co potřebujete dál

olej na smažení


5 lžic cukru moučky


1 vanilkový cukr

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-2A

Smíchat 

Příprava božích milostí je opravdu hračka. Dokonce je můžete začít dělat až ve chvíli, kdy už máte nějakou tu masopustní návštěvu doma. Ze všech ingrediencí určených na těsto umíchejte… těsto. Dejte ho asi na 20 minut odležet.

 

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-3A

Válet 

Pak z něj vyválejte placku silnou dva tři milimetry. Rádýlkem udělejte libovolné tvary, které se vám budou dobře jíst. Klasické jsou trojúhelníky nebo proužky, ale jinak je to na vás. Sousto by mělo být tak na dvě kousnutí. 

 

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-4A

Obalit 

Olej v hrnci rozpalte a smažte boží milosti do růžova, je to jenom chvilka. V míse smíchejte moučkový a vanilkový cukr a v této směsi pak ještě teplá cukrátka obalte. Šup s nimi do mísy po babičce a slavte masopust.

 

*TIP

Bacha, nepleťte si vanilkový a vanilínový cukr. Skutečná vanilka je jenom v tom prvním. V druhém je uhelný dehet a vanilky tak málo, že jde v zásadě o pekelně předražený cukr. Kdybyste si ho nekoupili pár gramů v malém pytlíčku, ale kilovku, vyšla by vás na nějakých osm stovek. Normálně cukr stojí přes dvacku. A když k němu doma přihodíte lusk z vanilky… 

 

 

AddThis
0 comments

Trendbox

Bun bó nam bo není všechno

Vietnamská kuchyně je mezi odborníky velmi ceněná. Je zdravá, chutná a dokáže beze zbytku zpracovat všechny suroviny. Asi i díky nátlaku prvních foodblogerů, kteří ji okusili v gastronomicky pokročilejších sousedních metropolích, začala před pár lety naše asijská bistra přiznávat barvu a ukázalo se, že leckterá „čína“ může být vlastně apoštolem vietnamské kuchyně u nás.

Remix

Šeptejte cizím lidem svoje úchylky

Filmový festival, nové sci-fi povídky, album odehrané pračkou a další kulturní pecky podle únorového výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+