Sporák

Milosti jsou boží

Možná jste se už na dovolené seznámili se španělskou sladkosti jménem churros. Je to smažené, ultra sladké, ale přitom lehké. A víte, že u nás máme českou obdobu? Boží milosti se dělaly hlavně o masopustu, tak se k nim pěkně vrátíme. Jsou super, jsou jednoduché, jsou tradiční, jsou... boží.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

 

20 dkg hladké mouky


4 žloutky


4 lžíce šlehačky


4 lžíce rumu (případně slivovice)


½ prášku do pečiva


1 lžíce cukru


½ vanilkového cukru


Co potřebujete dál

olej na smažení


5 lžic cukru moučky


1 vanilkový cukr

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-2A

Smíchat 

Příprava božích milostí je opravdu hračka. Dokonce je můžete začít dělat až ve chvíli, kdy už máte nějakou tu masopustní návštěvu doma. Ze všech ingrediencí určených na těsto umíchejte… těsto. Dejte ho asi na 20 minut odležet.

 

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-3A

Válet 

Pak z něj vyválejte placku silnou dva tři milimetry. Rádýlkem udělejte libovolné tvary, které se vám budou dobře jíst. Klasické jsou trojúhelníky nebo proužky, ale jinak je to na vás. Sousto by mělo být tak na dvě kousnutí. 

 

2016_02_Soumrak-hospod_Sporak-Milosti_jsou_bozi-4A

Obalit 

Olej v hrnci rozpalte a smažte boží milosti do růžova, je to jenom chvilka. V míse smíchejte moučkový a vanilkový cukr a v této směsi pak ještě teplá cukrátka obalte. Šup s nimi do mísy po babičce a slavte masopust.

 

*TIP

Bacha, nepleťte si vanilkový a vanilínový cukr. Skutečná vanilka je jenom v tom prvním. V druhém je uhelný dehet a vanilky tak málo, že jde v zásadě o pekelně předražený cukr. Kdybyste si ho nekoupili pár gramů v malém pytlíčku, ale kilovku, vyšla by vás na nějakých osm stovek. Normálně cukr stojí přes dvacku. A když k němu doma přihodíte lusk z vanilky… 

 

 

AddThis
0 comments

Trendbox

Bun bó nam bo není všechno

Vietnamská kuchyně je mezi odborníky velmi ceněná. Je zdravá, chutná a dokáže beze zbytku zpracovat všechny suroviny. Asi i díky nátlaku prvních foodblogerů, kteří ji okusili v gastronomicky pokročilejších sousedních metropolích, začala před pár lety naše asijská bistra přiznávat barvu a ukázalo se, že leckterá „čína“ může být vlastně apoštolem vietnamské kuchyně u nás.

Remix

Šeptejte cizím lidem svoje úchylky

Filmový festival, nové sci-fi povídky, album odehrané pračkou a další kulturní pecky podle únorového výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

Nachmelená jablka

Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.

2017 | 7 | Strach má velká křídla

Dokonalý broskvost!

Je léto. Takže po většinu času i vedro, že by se dalo dezertní vidličkou krájet. Když už ji máte po ruce, je dobré se s ní zabořit i do něčeho jiného, nejlépe sladkého, osvěžujícího a hlavně ne moc složitého na přípravu. Kdo by se s tím v tomhle počasí taky pekl. Jednoduchým řešením je tenhle skvostný nepečený broskvový dezert, na který budete každou chvíli chodit do lednice.
COOKIES
Google+