Téma

Hospoda je jak rodina

Venca Vejražka už sedmnáct let stojí za pípou malostranské hospody U Hrocha. Pokud nejste štamgast, tak se do ní nejspíš nedostanete, takže buďte rádi, že jsme z něj tahali moudra o české hospodě za vás.
AddThis

Potřebují Češi hospodu? 
Rozhodně. Vždyť bez ní by ani Češi nebyli. Vem si, kolik umělců chodí do hospody, kolik knížek v ní vzniklo. Kam by jinam chodili na nápady než do hospody. A to už vůbec nemluvím o tom, kam by se chodili lidi uklidnit a vypovídat se. Člověk si přece musí někde odfrknout a na to je česká hospoda nejlepší vynález. Ke mně chodí jeden štam­gast, kterej se pak odstěhoval na pár let do Švýcarska. Povídá mi: „Já ti se musel vrátit, protože jsem si neměl s kým popovídat. Švýcaři mají taky hospody, ale sednou si tam, dají si dvě piva a jdou domů. Nebaví se v ní, nic se tam neděje, a když se trochu nameteš a jdeš domů šejdrem, tak na tebe sousedi koukají skrz prsty jak na opilce. Copak se v takový zemi dá vydržet?“

Je česká hospoda v ohrožení?
Jak se to vezme. Pivo se pije pořád, ale poctivejch hospod ubývá. Pivovary by nás taky mohly víc podporovat. Bývalo to, že jsme zavolali obchoďákovi, že potřebujeme tolik a tolik půllitrů, tácky, účtenky, a druhej den jsme je tu měli. Dneska abysme se pomalu doprošovali, aby k nám vůbec zajeli, a když dojedou, tak přivezou účtenky, který protrhnu propiskou, a tácky, který můžu po jednom dni vyhodit. 

Není to tím, že pivovary rozjíždí řetězce vlastních hospod a všechny tyhle věci vznikají v počítači markeťáka?
Já ti nevím. Všechny tyhle Kozlovny, Lokály, Potrefený husy… Hele, když tam mají dobrý pivo, tak proč ne. Ale klasická hospoda s atmosférou to není. 

Co tu atmosféru dělá?
Ve správné hospodě se musí lidi znát. My jsme malej podnik, máme jen čtyři stoly a chodí k nám jen parta lidí, kteří se navzájem znají. Nemusí chodit ve stejnou dobu. Jedna parta chodí v úterý, ve středu přijdou kartáři, ale když se kdokoliv z nich staví jen tak náhodou, hned mezi dveřma uslyší „Nazdar, ty stará žluvo, tebe už jsem neviděl leta!“ Správná hospoda, to je jako rodina, která se taky sejde jednou za rok na Vánoce, ale všichni se stejně rádi vidí. V řetězcové hospodě se sice taky můžou scházet stejní lidi, ale i když se tu potkávají každý den, nemusí spolu nikdy promluvit, natož aby si spolu zazpívali nebo si začali navzájem kupovat panáky. Dobře je to vidět na tom, jak se hospoda po otvíračce zaplňuje. Správná česká se plní odprostřed, protože si lidi přisedávají jeden k druhému. Ty jakoby hospody se plní z krajů, protože si lidi sedají co nejdál od sebe. 

Dělá hospodu výčepní? 
Áále.. já nevím.

Odhoďte skromnost, já to na vás nikomu neřeknu. 
Tak asi jo. Zvlášť v menších podnicích, kam chodí hlavně štamgasti. Tam si musí výčepní tu svou partu poladit. Já mám třicet míst a obsazuji si je tak, aby mi k sobě hosti ladili. Nestojím o lidi z ulice, co budou sedět hodinu u jednoho malýho piva a mlčet nebo kecat nějaký kraviny. Do podniku si musíš pouštět lidi, který znáš, který jsou normální, je s nima sranda, chovaj se slušně, neotravujou a vždycky za sebe zaplatí. 

To je docela vysoké očekávání.
No jo, ale stejně vysoké očekávání oni kladou na mě. Budou ke mně chodit, jen když si budou jisti, že u mě potkají fajn lidi, že vždycky dostanou dobrý pivo a že se dobře nají. A hlavně, že jdou někam, kde to dobře znají. Vem si třeba hospodu U Jelínků. Tam jdeš, a ještě než rozhrneš ten závěs za dveřma, tak víš, že za pípou bude Bohoušek, kolem něho chlapi, se kterýma se rád pozdravíš, že tam dostaneš výbornou plzeň, a když budeš mít hlad, tak si dáš taliána. A to je všechno. Celý tajemství český hospody. 

Polovinu piva prý dělá výčepní. Co to znamená? 
Já nevim. Musíš mít samozřejmě dobrej chlaďák a dobrou pípu. Žádnou páku, ale klasickej kohout. Pak čistý půllitry, čistý trubky a trochu se o to starat. Takový ty rady, že je potřeba mít půllitr v pětačtyřicetistupňovým úhlu, to jsou kecy. Člověk musí mít grif, to jo, ale to se naučíš. 

S vychytávkami, jako je pivo v tanku, je to jednodušší? 
Víš co, já ho nemám moc rád. Připadá mi, že první je dobrý a pátý už mi chutná jako voda, protože je to pořád stejný. Já si držím sudy tlačený klasicky vzduchem a s tím se musí výčepní naučit pracovat. Už podle toho, jak mi to teče, poznám, kolikátý pivo točím, a každý pivo je taky trošičku jiný. Jedinečný. A k tomu se člověk musí dopracovat a nedokáže to každej. Z tanku jo, tam je to nachlazený, všechno pod kontrolou a čepovat z toho naučí kluka na víkendovým školení. 

Kdo to má výčepního naučit?
Výčepního si musí vychovat sami hosti. To si musíš zapamatovat. Jeden to chce postavit uchem k sobě, druhýmu vadí, když postavíš na stůl pět půllitrů a až pak je rozdáváš, třetí chce velký, čtvrtej malý, pátej jenom do svýho půllitru, dalšímu je to všechno jedno. 

Mají ještě štamgasti svoje půllitry?
Já konkrétně mám v regálu zhruba sedmdesát půllitrů a nad nima mám v polici stotřicet štamgastskejch. Ono to sice zdržuje, protože nemůžeš sklo točit, ale to k tomu tak nějak patří. 

Co říkáte na invazi nových piv? 
Někomu to chutná, někomu ne. Mně na tom vadí to, že takovou IPU si dáš jednu, dvě a pak máš dost a bolí tě z toho hlava. Když chceš prokecat celej večer s chlapama, tak u toho přece nebudeš cucat dvě piva. Taky, jak je to teď móda, tak je těch piv strašně moc a vaří se bůhví kde. Občas, když mi někdo přinese ochutnat nějaký nový pivo, tak se ptám, jestli mě doopravdy chtěl otrávit. 

Kolik piv by měla mít česká hospoda na pípě?
Jedno. Lidi k tobě přece chodí proto, že máš dobrý pivo, ne proto, že jich máš sedm. To je jak s vařením. Když má jídelní lístek dvacet stránek, tak tam taky něco nehraje. Jak říkám, do hospody se chodí za známýma a člověk musí vědět, co tam dostane. Kdybych na svoje hosty vyvalil: „Poslouchejte, dneska tu mám výbornou jedenáctku Benešov a zejtra budu točit Kácov,“ tak ke mně už v životě nepřijdou. Teď na Vánoce mi poslali vánoční nefiltrovanej speciál a já ty dva sudy nemohl vytočit. 

Vzniká v české hospodě nějaká svérázná kultura?
Ke mně třeba chodila parta starších pánů, malostranských rodáků, bylo jich celkem asi dvacet a říkali si Společnost za lepší počasí. Chodili různě po menších skupinkách, ale jednou za čas se domluvili na velké schůzi a vždycky přišli oblečení za nějaké slavné postavy. Je to pěstování kultury? Já ti nevím. Ale když se dvacet šedesátníků dokáže domluvit a přijít do hospody převlečený za Rychlý šípy, tak mi to připadá fajn. Vždyť kultura je vlastně společná zábava, ne?

V tom právě spočívá léčebnej účinek piva, že vás při něm nic nenapadá. 

Vladimír Páral

Pivo jest nápoj velice zdravý a velmi výživný, ducha našeho upevňuje a mysl utužuje a rozveseluje.

Tadeáš Hájek z Hájku

AddThis
0 comments

Rozjezd

Rozjezd

Rozjezd je tentokrát o tom, že majitelé autobazarů jsou největší poctivci v ČR, Facebook vyhlásil třetí stupeň nebezpečí závalu lavinou blbin a Poslanecká sněmovna přijala Zákon schválnosti.

Téma

Pivní cintáty

V hospodě se Češi vracejí ke svým prakořenům, pročež se v nich probouzí chuť čmárat po zdech. Akorát po sobě místo mamutů nechávají životní moudra.

Podobné články: Téma

2017 | 5 | Harddiskobolos

Clicky místo kliků

„Neseď už u toho kompjůtru a mazej se proběhnout ven.“ Tuhle větu zaslechlo snad každé dítě vyrůstající v době počítačové. Rodiče to mysleli dobře, protože jak známo, pohyb na čerstvém vzduchu je půl zdraví, a když v něm dítko nalezne zalíbení, existuje i šance, že coby profesionální sportovec někdy v budoucnu zajistí rodinu. Než ale začnete nahánět svou ratolest v pět ráno do vymrzlé lední haly, tak zpomalte. Možná že byste ho radši měli nechat v klidu pařit gamesy.

2017 | 5 | Harddiskobolos

Kolik máš APM?

Deset hodin denně, šest dní v týdnu - tak vypadá trénink špičkových e-sportovců.

2017 | 5 | Harddiskobolos

Jak vydělat na e-sportech

Hrajete gamesy a chcete, aby vám to hodilo nějakou tu kačku? Tak mrkněte na náš návod, jak se toho zhostit.
COOKIES
Google+