Sporák

Rozviň zavináče

Chtělo by to něco k pivu, na chleba, něco do kysela, něco tradičního, ale přitom moderně, lehce a pěkně podaného. No tak přestaneme mudrovat, nebo tu za chvíli začneme mluvit o vychucení a o tom, že nás jídlo baví. Nic, dáme si pořádnou chlapskou klasiku z doby, kdy se o jídle planě nežvanilo. Salát z kyselých rybiček.
AddThis

2016_04-cilichili-ajtaci_nam_vladnou-sporak-rozvin_zavinace_2a

Oloupat

Ryby vyndejte z nálevu, zbavte je všech koření, cibulí, mrkví, párátek, prostě všeho, do čeho je výrobci zavinuli. A taky je zbavte kůže. Čisté maso nakrájejte na kostičky a dejte do misky. 


2016_04-cilichili-ajtaci_nam_vladnou-sporak-rozvin_zavinace_3a

Ochutit

Šalotky pokrájejte najemno, jablko na malé kostičky a přidejte k rybě. Zalijte smetanou a dolaďte solí, pepřem a nakrájenou jarní cibulkou, pažitkou nebo petrželkou. Uvidíte, jak vám bylinka, kterou přidáte, pokaždé trochu změní chuť výsledného salátu. 


2016_04-cilichili-ajtaci_nam_vladnou-sporak-rozvin_zavinace_4a

Ochutnat

Nakonec všechno promíchejte, a můžete servírovat s chlebem buď jako neotřelý předkrm, šviháckou chuťovku k pivu, nebo i jako zdravou večeři. Rozhodně zdravější než kupovaný rybí salát.


 

Co potřebujete

1 balení sleďů nebo zavináčů v kyselém nálevu


2 šalotky


½ jablka


1 kelímek zakysané smetany


sůl, pepř


petrželku, jarní cibulku nebo pažitku

AddThis
0 comments

Zoom

Opravník obecně oblíbených omylů

Když člověk zaslechne formulku „každej přece ví“, měl by zbystřit. Může se totiž stát, že se právě stal svědkem fenoménu stokrát opakovaného nesmyslu, který se stal pravdou. Od vydání Obrazového opravníku Ludvíka Součka uplynulo už skoro pětatřicet let. Je nejvyšší čas udělat ve studnici všelidové moudrosti zase trochu pořádek.

Remix

Na krásném elektronickém Dunaji

Dětská kniha naruby, punk ze sekáče, hustá mobilní hra a další věci, které jsme objevili a které stojí za to vidět, slyšet, přečíst, sníst, objevit, obléct nebo objet.

Podobné články: Sporák

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
COOKIES
Google+