Sporák

Rozviň zavináče

Chtělo by to něco k pivu, na chleba, něco do kysela, něco tradičního, ale přitom moderně, lehce a pěkně podaného. No tak přestaneme mudrovat, nebo tu za chvíli začneme mluvit o vychucení a o tom, že nás jídlo baví. Nic, dáme si pořádnou chlapskou klasiku z doby, kdy se o jídle planě nežvanilo. Salát z kyselých rybiček.
AddThis

2016_04-cilichili-ajtaci_nam_vladnou-sporak-rozvin_zavinace_2a

Oloupat

Ryby vyndejte z nálevu, zbavte je všech koření, cibulí, mrkví, párátek, prostě všeho, do čeho je výrobci zavinuli. A taky je zbavte kůže. Čisté maso nakrájejte na kostičky a dejte do misky. 


2016_04-cilichili-ajtaci_nam_vladnou-sporak-rozvin_zavinace_3a

Ochutit

Šalotky pokrájejte najemno, jablko na malé kostičky a přidejte k rybě. Zalijte smetanou a dolaďte solí, pepřem a nakrájenou jarní cibulkou, pažitkou nebo petrželkou. Uvidíte, jak vám bylinka, kterou přidáte, pokaždé trochu změní chuť výsledného salátu. 


2016_04-cilichili-ajtaci_nam_vladnou-sporak-rozvin_zavinace_4a

Ochutnat

Nakonec všechno promíchejte, a můžete servírovat s chlebem buď jako neotřelý předkrm, šviháckou chuťovku k pivu, nebo i jako zdravou večeři. Rozhodně zdravější než kupovaný rybí salát.


 

Co potřebujete

1 balení sleďů nebo zavináčů v kyselém nálevu


2 šalotky


½ jablka


1 kelímek zakysané smetany


sůl, pepř


petrželku, jarní cibulku nebo pažitku

AddThis
0 comments

Zoom

Opravník obecně oblíbených omylů

Když člověk zaslechne formulku „každej přece ví“, měl by zbystřit. Může se totiž stát, že se právě stal svědkem fenoménu stokrát opakovaného nesmyslu, který se stal pravdou. Od vydání Obrazového opravníku Ludvíka Součka uplynulo už skoro pětatřicet let. Je nejvyšší čas udělat ve studnici všelidové moudrosti zase trochu pořádek.

Remix

Na krásném elektronickém Dunaji

Dětská kniha naruby, punk ze sekáče, hustá mobilní hra a další věci, které jsme objevili a které stojí za to vidět, slyšet, přečíst, sníst, objevit, obléct nebo objet.

Podobné články: Sporák

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.
Google+