Sporák

Když šunka vypění

Návštěva se rozseděla, povídá se, pije, veselí... chlebíčky došly, křupky taky, a co teď. Jestli jste tenhle moment předvídali a máte vše potřebné po ruce, máte vyhráno, protože šunkovou pěnu vyrobíte během chvíle. Navíc je tak skvělá, že ji hosté určitě budou mít za zlatý hřeb večera.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

300 g šunky v celku


250 g tvarohu


½ kelímku jogurtu


½ skleničky majonézy


1 kyselou okurku


1 cibuli


2 stroužky česneku


sůl, pepř

05-Lesk_a_bida_kulturaku-Cilichili-Sporak-Kdyz_sunka_vypeni-2A

Meleme

Šunku nakrájejte na špalíčky, které se vám budou dobře mlít, a prožeňte ji mlýnkem na maso. Můžete ji také nastrouhat na struhadle, ale půjde to o něco hůř. Pak přidejte nastrouhanou okurku, cibuli a rozetřený česnek. Nakonec do mísy vmíchejte tvaroh, jogurt a majonézu.

05-Lesk_a_bida_kulturaku-Cilichili-Sporak-Kdyz_sunka_vypeni-3A

Mícháme 

Všechno smíchejte. Můžete také všechny ingredience rozmixovat, pěna bude mít jemnější strukturu. Osolte a opepřete podle chuti a nakonec vmíchejte jarní cibulku nebo pažitku nakrájenou nadrobno. Namažte na pečivo a mějte se dobře.

05-Lesk_a_bida_kulturaku-Cilichili-Sporak-Kdyz_sunka_vypeni-4A

 

* Pokud byste chtěli pěnu ještě vláčnější, jemnější a nadýchanější, můžete do ní přidat trochu našlehané smetany. 
 

AddThis
0 comments

Fenomén

Napodobovat realitu je čím dál dražší

Production Designer bývá v závěrečných titulcích filmů a seriálů hodně vysoko. Málokdo ale ví, co dělá. Přitom by stačilo podívat se do kanclu k Ondřejovi Nekvasilovi. Všude nákresy a modely scén, dekorací a rekvizit od náklaďáku po snubní prsten. Bohužel se sem dostane málokdo, protože všechno tohle je tajné. Prozradit design nového dílu Underworldu před premiérou by byl průšvih jak vrata.

Remix

Fakt odporný komiks

Párty na střeše nad stověžatou Prahou, hadříky v mobilu nebo víkend potetovanců – i to jsou květnové tipy Čilichili na to, kam jít a jak zabít volný čas.

Podobné články: Sporák

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.
Google+