Sporák

Kefír a jahoda, to není náhoda

Mléko a ovoce prý nejdou dohromady. OK, klidně si tomu věřte, my si zatím dáme kefírové lívance s jahodovou pěnou a budeme si o tom myslet své. Mimochodem, ideální recept, když se potřebujete zbavit velkého množství jahod z bohaté úrody.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

Co potřebujete na lívance:

1 kefír (250 ml)


špetku soli


1 vanilkový cukr


1 vajíčko


250 g polohrubé mouky


1 větší kávovou lžičku jedlé sody


Na jahodovou pěnu:

4 bílky


1 vanilkový cukr


1 kávovou lžičku moučkového cukru


misku pěkných jahod

2016_06-CILICHILI-Vse_co_jsme_milovali-Sporak-Kefir_a_jahoda_to_neni_nahoda-2A

Lívance

Lívance jsou hračka. Všechny přísady lehce promícháme, necháme chvíli odstát a smažíme v lívanečníku. A máme je. 

 

2016_06-CILICHILI-Vse_co_jsme_milovali-Sporak-Kefir_a_jahoda_to_neni_nahoda-3A

Pěna

Ta nám dá zabrat o něco víc, ale nebojte se. Vyšlehejte 4 bílky spolu s vanilkovým cukrem a lžičkou moučkového cukru na sníh. Jahody v misce rozmačkejte a přidejte je do sněhu. Šetřit s nimi  opravdu nemusíte. 
 
2016_06-CILICHILI-Vse_co_jsme_milovali-Sporak-Kefir_a_jahoda_to_neni_nahoda-4A

 Zdobení 

Jakmile máte pěnu hotovou, rozložte si lívance na talíř, lehce je pocukrujte a na každý velkou lžící udělejte čepici ze sněhu. A bašta je na světě.

 

* Kdybyste neměli úplně sladké jahody, můžete do pěny přidat trochu jahodové marmelády. Určitě tím nic nezkazíte. Spíš naopak.

 

 

 

 

AddThis
0 comments

Fenomén

Osm hitů, které jsou o něčem jiném, než si myslíte

Někdy si říkáte, že alespoň v tomhle máte jasno. Tohle je prostě ta nejlepší písnička o lásce a tahle zase o rozchodu. A pak se někde náhodou dostanete třeba k vyjádření autora a zjistíte, že je všechno jinak.

Remix

Hvězdy na Metronome

Povídková sbírka, seriál s nahotinou, kvalitní zahraniční muzika nebo tip na super výlet. I tyhle kulturní pecky najdete v červnovém výběru Čilichili.

Podobné články: Sporák

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
COOKIES
Google+