Sporák

Bramboračka podle Uhrů

Pokud si myslíte, že se od bramboračky ničeho jiného než chuti sušených hub a brambor nedočkáte, budete překvapeni. Tahle vám vytře zrak, tedy vlastně chuťové pohárky. Kromě čerstvých hub v ní najdete to, co v žádné jiné – smetanu a červenou papriku. Ta ostatně může za to, že jí máma Iva říká Uherská bramboračka.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ

 

4 mrkve


2 petržele (kořen plus nať)


1/4 celeru


3 uvařené brambory 


1 lžíce másla


2 hrsti míchaných hříbků


4 lžičky sladké červené papriky


1,5 l zeleninového vývaru


špetka soli


pepř


1 stroužek česneku


1/4 l smetany na vaření


případně trochu jíšky

2016-09-Teenageri02-Sporak_Bramboracka_podle_Uhru-2A

Restujeme

Nejdřív se pusťte do kořenové zeleniny. Nakrájejte ji na kostičky a orestujte v hrnci na předem rozehřátém másle. Přidejte nakrájené houby a restujte dál, dokud nezměknou. Pak na směs nasypte červenou papriku a znovu pořádně promíchejte. 

2016-09-Teenageri02-Sporak_Bramboracka_podle_Uhru-4A

Vaříme

Orestovanou směs zalijte zeleninovým vývarem. Pokud je hodně silný, zjemněte ho troškou vody, aby nepřebil chuť hub. Nakrájejte na kostičky uvařené brambory, přihoďte je do hrnce a vařte tak 15 minut.
 
2016-09-Teenageri02-Sporak_Bramboracka_podle_Uhru-5A

DoChutíme

Nakonec přilijte smetanu a zatáhněte polévku lžičkou jíšky. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek podle chuti, pořádně promíchejte a můžete servírovat. K úplné dokonalosti bramboračku na talíři ozdobte nasekanou petrželovou natí.

 

TIP

Jestli se taky můžete utlouct po houbách jako my, pak určitě tenhle tip od mámy Ivy oceníte. Čím déle houby restujete na másle, tím víc šťávy pustí a chuť hub tak v polévce vynikne.

 

 

 

 

 

 

 

 
AddThis
0 comments

Zoom

Fakt víte, kolik planet má sluneční soustava?

V době, kdy se všechno kolem nás neustále mění, utíká stále víc lidí k neměnným hodnotám, věčným pravdám a velebnosti vesmíru. Ale už ani ten vesmír není, co býval.

Remix

Je to tvůj fesťák!

Nabitý fesťák, prase na Instagramu i ostravské koblihy - to jsou zářijové tipy Čilichili na to, kam jít, co vidět a jak zabít volný čas.

Podobné články: Sporák

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.
Google+