Sporák

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g srnčí kýty


1 cibule


300 g domácí slaniny


0,75 l červeného vína
(my máme svatomartinské – Modrý portugal), co zbyde, vypijete


1 l vývaru


sůl


pepř


bobkový list


2 lžíce zavařených brusinek


2 lžíce sádla


zvěřinové koření


případně solamyl nebo jíška

11_2017_CILICHILI_Heerci-lide-mnoha-tvari_Svatomartinska-divocin

Restujte

Kýtu očistěte a nakrájejte na větší kostky. Vedle si také na půlkolečka nakrájejte cibuli a na kostičky slaninku. Cibuli zpěňte na sádle, a jakmile vám zrůžoví, přihoďte slaninu a restujte téměř do křupava. Pak přidejte srnčí maso a opečte ze všech stran.

11_2017_CILICHILI_Heerci-lide-mnoha-tvari_Svatomartinska-divocin

DUSTE

Jakmile se maso zatáhne, přidejte dvě lžíce zvěřinového koření a důkladně promíchejte. Počkejte, až maso se slaninou pustí šťávu, a podlijte vínem (zhruba dvě deci) a litrem vývaru. Přiveďte k varu, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a minimálně hodinu duste doměkka.

11_2017_CILICHILI_Heerci-lide-mnoha-tvari_Svatomartinska-divocin

Dochuťte

Když je omáčka hotová, přilijte ještě trochu vína, ať je srnka řízná, a vmíchejte brusinky. Pokud máte rádi hustší omáčku, můžete ji ke konci zatáhnout solamylem nebo jíškou. Servírujte, jak je libo – s bramborovými knedlíky, rýží, bramboráčky nebo pečivem.

* TIP

Pokud také máte ke zvěřině rádi sladké, pak přidejte ještě portské víno. I jedna deci dokáže s omáčkou dělat divy – je pak také víc kořeněná a má grády!

AddThis
0 comments

Fenomén

Abbey Road: studio všech studií

„Nahrávací studia budou postupně zanikat, ale kdyby mělo zůstat jen jedno, tak je to Abbey Road,“ prohlásil kdysi Fatboy Slim. Tohle studio proslavili Beatles. Je ale unikátní opravdu jen díky nim?

Remix

Lynchova múza

Víme, že se každý měsíc opakujeme, ale tady zase máte kulturní přehled, který vám ukáže, čím se následující měsíce můžete zabavit, abyste se neukousali nudou.

Podobné články: Sporák

2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

Nachmelená jablka

Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.

2017 | 7 | Strach má velká křídla

Dokonalý broskvost!

Je léto. Takže po většinu času i vedro, že by se dalo dezertní vidličkou krájet. Když už ji máte po ruce, je dobré se s ní zabořit i do něčeho jiného, nejlépe sladkého, osvěžujícího a hlavně ne moc složitého na přípravu. Kdo by se s tím v tomhle počasí taky pekl. Jednoduchým řešením je tenhle skvostný nepečený broskvový dezert, na který budete každou chvíli chodit do lednice.
COOKIES
Google+