Sporák

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g srnčí kýty


1 cibule


300 g domácí slaniny


0,75 l červeného vína
(my máme svatomartinské – Modrý portugal), co zbyde, vypijete


1 l vývaru


sůl


pepř


bobkový list


2 lžíce zavařených brusinek


2 lžíce sádla


zvěřinové koření


případně solamyl nebo jíška

11_2017_CILICHILI_Heerci-lide-mnoha-tvari_Svatomartinska-divocin

Restujte

Kýtu očistěte a nakrájejte na větší kostky. Vedle si také na půlkolečka nakrájejte cibuli a na kostičky slaninku. Cibuli zpěňte na sádle, a jakmile vám zrůžoví, přihoďte slaninu a restujte téměř do křupava. Pak přidejte srnčí maso a opečte ze všech stran.

11_2017_CILICHILI_Heerci-lide-mnoha-tvari_Svatomartinska-divocin

DUSTE

Jakmile se maso zatáhne, přidejte dvě lžíce zvěřinového koření a důkladně promíchejte. Počkejte, až maso se slaninou pustí šťávu, a podlijte vínem (zhruba dvě deci) a litrem vývaru. Přiveďte k varu, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a minimálně hodinu duste doměkka.

11_2017_CILICHILI_Heerci-lide-mnoha-tvari_Svatomartinska-divocin

Dochuťte

Když je omáčka hotová, přilijte ještě trochu vína, ať je srnka řízná, a vmíchejte brusinky. Pokud máte rádi hustší omáčku, můžete ji ke konci zatáhnout solamylem nebo jíškou. Servírujte, jak je libo – s bramborovými knedlíky, rýží, bramboráčky nebo pečivem.

* TIP

Pokud také máte ke zvěřině rádi sladké, pak přidejte ještě portské víno. I jedna deci dokáže s omáčkou dělat divy – je pak také víc kořeněná a má grády!

AddThis
0 comments

Fenomén

Abbey Road: studio všech studií

„Nahrávací studia budou postupně zanikat, ale kdyby mělo zůstat jen jedno, tak je to Abbey Road,“ prohlásil kdysi Fatboy Slim. Tohle studio proslavili Beatles. Je ale unikátní opravdu jen díky nim?

Remix

Lynchova múza

Víme, že se každý měsíc opakujeme, ale tady zase máte kulturní přehled, který vám ukáže, čím se následující měsíce můžete zabavit, abyste se neukousali nudou.

Podobné články: Sporák

2018 | 7 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+