Sporák

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

5 větších brambor 


2 vejce
(1 celé plus žloutek navíc)


2 hrnky dětské krupice


1,5 hrnku hrubé mouky


olej


sůl


100 g mletého máku


100 g moučkového cukru


máslo

UložitUložit

02_17-2017_cilichilli-Tohle_budes_nosti_za_rok-Sporák_4B

• Zamíchejte

Brambory omyjte a uvařte ve slupce. Až vychladnou, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory lehce osolte, přidejte k nim vejce se žloutkem navíc, přisypte krupici s moukou, to vše zpracujte do těsta tak, aby se vám nelepilo, a uložte na půl hodiny v lednici.
 
02_17-2017_cilichilli-Tohle_budes_nosti_za_rok-Sporák_5B

•• Vyválejte

Když bude těsto odpočívat, napusťte si hrnec vodou, přilijte do ní panáka oleje, osolte a dejte vařit. Z vychlazeného těsta odebírejte menší kousky a uválejte z nich v dlaních šištičky.  

 

02_17-2017_cilichilli-Tohle_budes_nosti_za_rok-Sporák_6B

••• Vařte

Šišky vložte do vroucí vody a vařte cca 15–20 minut, dokud nevyplavou k hladině. Pak je zceďte, na talíři posypte mákem a cukrem a nakonec přelijte rozpuštěným máslem. 

 

* TIP

Ne každý stojí o mák. Pokud nepatří mezi vaše oblíbené přísady, zkuste tradiční posypku ze strouhanky. Na pánvi za stálého míchání opražte strouhanku na rozpuštěném másle, dokud nezezlátne. Na talíři si ji pak přislaďte moučkovým cukrem, jak je libo.

 
AddThis
0 comments

Kácíme modly

Kvanta nesmyslů

Vztah ezoteriků k vědě je složitá záležitost. Některé vědecké poznatky, například evoluci nebo kulatost zeměkoule, prohlašují naši milí šamani za podvrhy. Jiné, daleko složitější, si naopak rádi přivlastňují a ohýbají podle svých poněkud pokřivených představ. Těžko říct, co je horší.

Remix

Zakouřený popík z dovolené

Punkerka s pubertou, špionážní román i film o ňuňu kočičce. To vše tentokrát najdete v Konzumu Čilichili.

Podobné články: Sporák

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.
Google+