Sporák

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g králičího hřbetu


200 g bůčku nebo domácí


slaniny


1 velká cibule


3–4 stroužky česneku


2 vejce


lžíce soli 


lžička pepře


lžíce worcestrové omáčky


čerstvé bylinky (např. tymián)


hrnek strouhanky


sádlo na vymazání


100 g másla

03_17-2017_cilichilli-e-Bitka-Sporák_2B

• Melete

Chopte se mlýnku a pomelte králičí maso spolu s bůčkem nebo slaninou, přihoďte cibuli i stroužky česneku. Do směsi rozklepněte vajíčka a dochuťte solí, pepřem, worcestrovkou a přidat můžete i dvě snítky tymiánu.
 
03_17-2017_cilichilli-e-Bitka-Sporák_3B

••Hustíte

Pokud je směs řídká, přimíchejte hrst strouhanky. Čím víc směs promícháte, tím lépe se ingredience spojí a výsledek bude jemnější. Řezníci tomu říkají „důkladně vyprátovat“! Nakonec vytvarujte dva masové bochníky a obalte je ve strouhance.
 
03_17-2017_cilichilli-e-Bitka-Sporák_4B

•••Mastíte

Vymažte pekáč sádlem a dejte rozpustit v rendlíku máslo, kterým pak obě šišky polijete. Za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou sekanou pečte
cca 30 minut na 170 °C,
dokud nechytne nazlátlou barvu. Pak už můžete ukrajovat rovnou z pekáče!

* TIP

Na jaro to chce i něco zeleného. Jako přílohu k sekané zkuste třeba šťouchané brambory s jarní cibulkou. Uvidíte, jak jim to spolu bude na talíři slušet!

 

 

 

 

 

 
AddThis
0 comments

Zoom

Svět vzhůru nohama

Během ročního cestování po Novém Zélandu si člověk všimne, že je tady leccos jinak. Kiwi není jen výraz pro ovoce a nelétavého ptáka, ale označují se tak i obyvatelé Země dlouhého bílého oblaku, jak se pacifickému souostroví říká v maorštině. Barbie není panenka. A ve světě hlavou dolů má prádlo dost času na pověšení.

Remix

Písně pro servírky

Finský film pro intelektuály, appka, se kterou se neztratíte nebo nový seriál od slavného komika. To všechno najdete v remixu březnového Čili.

Podobné články: Sporák

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.
Google+