Sporák

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.
AddThis

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g králičího hřbetu


200 g bůčku nebo domácí


slaniny


1 velká cibule


3–4 stroužky česneku


2 vejce


lžíce soli 


lžička pepře


lžíce worcestrové omáčky


čerstvé bylinky (např. tymián)


hrnek strouhanky


sádlo na vymazání


100 g másla

03_17-2017_cilichilli-e-Bitka-Sporák_2B

• Melete

Chopte se mlýnku a pomelte králičí maso spolu s bůčkem nebo slaninou, přihoďte cibuli i stroužky česneku. Do směsi rozklepněte vajíčka a dochuťte solí, pepřem, worcestrovkou a přidat můžete i dvě snítky tymiánu.
 
03_17-2017_cilichilli-e-Bitka-Sporák_3B

••Hustíte

Pokud je směs řídká, přimíchejte hrst strouhanky. Čím víc směs promícháte, tím lépe se ingredience spojí a výsledek bude jemnější. Řezníci tomu říkají „důkladně vyprátovat“! Nakonec vytvarujte dva masové bochníky a obalte je ve strouhance.
 
03_17-2017_cilichilli-e-Bitka-Sporák_4B

•••Mastíte

Vymažte pekáč sádlem a dejte rozpustit v rendlíku máslo, kterým pak obě šišky polijete. Za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou sekanou pečte
cca 30 minut na 170 °C,
dokud nechytne nazlátlou barvu. Pak už můžete ukrajovat rovnou z pekáče!

* TIP

Na jaro to chce i něco zeleného. Jako přílohu k sekané zkuste třeba šťouchané brambory s jarní cibulkou. Uvidíte, jak jim to spolu bude na talíři slušet!

 

 

 

 

 

 
AddThis
0 comments

Zoom

Svět vzhůru nohama

Během ročního cestování po Novém Zélandu si člověk všimne, že je tady leccos jinak. Kiwi není jen výraz pro ovoce a nelétavého ptáka, ale označují se tak i obyvatelé Země dlouhého bílého oblaku, jak se pacifickému souostroví říká v maorštině. Barbie není panenka. A ve světě hlavou dolů má prádlo dost času na pověšení.

Remix

Písně pro servírky

Finský film pro intelektuály, appka, se kterou se neztratíte nebo nový seriál od slavného komika. To všechno najdete v remixu březnového Čili.

Podobné články: Sporák

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2017 | 1 | PF 2007

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.

2016 | 11 | Řemeslník – nová šlechta

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
COOKIES
Google+