Sporák

Blesková roláda bez chyby a lepku

Recept na tuhle roládu pamatuje hodně, ale zároveň je přísně trendy. Je totiž bezlepková. A taky rychlá, nadýchaná, ukrývá všechno dobré, zdravé i nezdravé. A pro jahody teď navíc nemusíte běhat daleko, rostou snad i v parku.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

4 vejce


4 lžíce moučkového cukru


4 lžíce mletých vlašských


ořechů


pečicí papír


2 kelímky šlehačky


2 banány


10 velkých jahod

2017-06-CILICHILI-Tema-Atlas_braku-Sporak_Bleskova_rola_bez_chyb

•  Šleháme 

Rozklepneme si všechna čtyři vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do pěny s cukrem a přisypeme mleté ořechy. Vedle si ušleháme sníh z bílků a opatrně jej zapracujeme do žloutkového krému.

2017-06-CILICHILI-Tema-Atlas_braku-Sporak_Bleskova_rola_bez_chyb

•• Pečeme

Mezitím dáme vyhřát troubu na 160 °C a připravíme si plech. Rozložíme na něj pečicí papír a nalijeme těsto, které rovnoměrně rozetřeme do všech stran. Vložíme plech do trouby a pečeme 7 minut. 
2017-06-CILICHILI-Tema-Atlas_braku-Sporak_Bleskova_rola_bez_chyb

••• ROLUJEme

Než náš bezlepkový korpus zchladne, vyšleháme šlehačku do tuha a nakrájíme ovoce na plátky. Pak na placku šlehačku naneseme a rozetřeme a postupně pokládáme vrstvu banánů a vrstvu jahod. Celé to srolujeme, dáme do ledničky. A když roláda vychladne, tak ji sníme.
 

* TIP

Věřte nebo ne, i takové šlehání žloutků může být věda. My ale víme, jak na ně – čím déle je šleháte, tím lépe. Tedy až do doby, kdy získají světlou barvu a zvětší objem. A když přidáte lžíci vlažné vody, bude výsledek ještě nadýchanější.
AddThis
0 comments

Kácíme modly

Plochá země a pokřivený selský rozum

Až vyrazíte o dovolené směrem na jih, dávejte si pozor, abyste nezajeli moc daleko. Mohli byste totiž narazit do zdi ohraničující okraj světa, popřípadě být zastřeleni agentem NASA. Aspoň tak nás varují lidé, kteří jsou přesvědčeni, že nežijeme na zeměkouli, ale zeměplacce.

Remix

Jáchym Topol jako citlivka

Přečtěte si nové knížky, stáhněte nové aplikace a zajděte si někam za kulturou, ať vám nezakrní mozek. Doporučení najdete v červnovém Čili.

Podobné články: Sporák

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.

2017 | 4 | Soumrak missek

Někdo to rád špenát

Většina z nás by vsadila svoje polobotky na to, že nejlepší karbanátky umí jeho máma. Až na nás. My se sázíme, že ty nejlepší dělá máma Iva a že si je zamilují žravci všeho druhu, i když jsou to špenátové karboše bez masa.

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.
COOKIES
Google+