Sporák

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl
  • Text: Helena Suchá

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g telecích ledvinek


1/2 l mléka


1 cibule


200 g slaniny


3 hrsti mandlí


1 litr vývaru


1 panák koňaku


lžička worcestrové omáčky


2 lžíce smetany


2 stroužky česneku


sůl a pepř


olej

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-2A

• Nakládáme a zakládáme

Ledvinky necháme přes noc namočené v mléce. Druhý den je pořádně očistíme od žláz a nakrájíme na proužky. Pak si připravíme základ – nakrájíme cibulku a slaninu na kostičky a dozlatova je orestujeme v hrnci na rozpáleném oleji. Přidáme ledvinky a nasekané mandle. 
 
01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-3A

•• Restujeme

Až se ledvinky osmahnou, směs v hrnci osolíme – čím déle je restujete, tím více šťávy pustí. Nakonec směs zalijeme vývarem a necháme dusit asi 15 minut do měkka. 

 

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-4A

••• Dusíme

Přidáme trochu koňaku, dochutíme pepřem a lžičkou worcestrovky, případně podle chuti dosolíme a necháme probublávat ještě dalších 40 minut. Na závěr můžeme omáčku zjemnit smetanou a přidat vylisované stroužky česneku pro výraznější chuť. Servírujeme s rýží nebo chlebem. 
 

* Tip

Praním ledvinek v mléce si ušetříte nejen nos od nepříjemného zápachu, ale i práci. Odblaňování a čištění vnitřností od bílých vláken vám pak totiž půjde daleko líp od ruky.
AddThis
0 comments

Zoom

Úžasný umělý úd

Ještě před pár lety jsme považovali za nejlepší protézu na světě umělou paži šíleného profesora Orfanika z Tajemného hradu v Karpatech. Během posledních několika let ale věda udělala slušný pokrok a nechává jeho dílo daleko za sebou.

Remix

Jak zabalit hudbu

Mrkněte do našeho kulturního přehledu toho, co byste mohli zkusit. Třeba projet instagram nejvíc sexy doktorovi planety, stáhnout si nový seriál nebo skočit na výstavu koček.

Podobné články: Sporák

2017 | 6 | Atlas braků

Blesková roláda bez chyby a lepku

Recept na tuhle roládu pamatuje hodně, ale zároveň je přísně trendy. Je totiž bezlepková. A taky rychlá, nadýchaná, ukrývá všechno dobré, zdravé i nezdravé. A pro jahody teď navíc nemusíte běhat daleko, rostou snad i v parku.

2017 | 5 | Harddiskobolos

Candát plave v citronu

Candát je lahodná ryba. Zvláště když je marinovaný ve všem, co je dobré, a hlavně zdravé. A podle nás tenhle salát s candátem bude chutnat i těm, kterým ryby normálně nevoní.

2017 | 4 | Soumrak missek

Někdo to rád špenát

Většina z nás by vsadila svoje polobotky na to, že nejlepší karbanátky umí jeho máma. Až na nás. My se sázíme, že ty nejlepší dělá máma Iva a že si je zamilují žravci všeho druhu, i když jsou to špenátové karboše bez masa.
COOKIES
Google+