Sporák

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl
  • Text: Helena Suchá

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g telecích ledvinek


1/2 l mléka


1 cibule


200 g slaniny


3 hrsti mandlí


1 litr vývaru


1 panák koňaku


lžička worcestrové omáčky


2 lžíce smetany


2 stroužky česneku


sůl a pepř


olej

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-2A

• Nakládáme a zakládáme

Ledvinky necháme přes noc namočené v mléce. Druhý den je pořádně očistíme od žláz a nakrájíme na proužky. Pak si připravíme základ – nakrájíme cibulku a slaninu na kostičky a dozlatova je orestujeme v hrnci na rozpáleném oleji. Přidáme ledvinky a nasekané mandle. 
 
01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-3A

•• Restujeme

Až se ledvinky osmahnou, směs v hrnci osolíme – čím déle je restujete, tím více šťávy pustí. Nakonec směs zalijeme vývarem a necháme dusit asi 15 minut do měkka. 

 

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-4A

••• Dusíme

Přidáme trochu koňaku, dochutíme pepřem a lžičkou worcestrovky, případně podle chuti dosolíme a necháme probublávat ještě dalších 40 minut. Na závěr můžeme omáčku zjemnit smetanou a přidat vylisované stroužky česneku pro výraznější chuť. Servírujeme s rýží nebo chlebem. 
 

* Tip

Praním ledvinek v mléce si ušetříte nejen nos od nepříjemného zápachu, ale i práci. Odblaňování a čištění vnitřností od bílých vláken vám pak totiž půjde daleko líp od ruky.
AddThis
0 comments

Zoom

Úžasný umělý úd

Ještě před pár lety jsme považovali za nejlepší protézu na světě umělou paži šíleného profesora Orfanika z Tajemného hradu v Karpatech. Během posledních několika let ale věda udělala slušný pokrok a nechává jeho dílo daleko za sebou.

Remix

Jak zabalit hudbu

Mrkněte do našeho kulturního přehledu toho, co byste mohli zkusit. Třeba projet instagram nejvíc sexy doktorovi planety, stáhnout si nový seriál nebo skočit na výstavu koček.

Podobné články: Sporák

2017 | 11 | Hééérci, lidé mnoha tváří

Svatomartinská divočina

Nadívané kejháky, kaldoun, husí jatýrka… Zkrátka husy, kam se poslední dva měsíce v roce podíváte. Co takhle protentokrát nechat opeřence hospodám a připravit svým hostům doma prvotřídní zvěřinu? Je to jednodušší, než se zdá, jen pozor, ať to svatomartinské nevypijete ještě před podléváním!

2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

Nachmelená jablka

Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.

2017 | 9 | Rodiče, k tabuli!

Karbanátky paní nadlesní

Že jsou karboše moc obyčejné? Pak zkuste tyhle ze zvěřiny, a hlavně do nich nezapomeňte přihodit houby. Vytáhněte honem mlýnek na maso, ať se do nich můžete zakousnout. My jsme se o poslední sousto poprali. Fakt.
COOKIES
Google+