Sporák

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl
  • Text: Helena Suchá

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g telecích ledvinek


1/2 l mléka


1 cibule


200 g slaniny


3 hrsti mandlí


1 litr vývaru


1 panák koňaku


lžička worcestrové omáčky


2 lžíce smetany


2 stroužky česneku


sůl a pepř


olej

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-2A

• Nakládáme a zakládáme

Ledvinky necháme přes noc namočené v mléce. Druhý den je pořádně očistíme od žláz a nakrájíme na proužky. Pak si připravíme základ – nakrájíme cibulku a slaninu na kostičky a dozlatova je orestujeme v hrnci na rozpáleném oleji. Přidáme ledvinky a nasekané mandle. 
 
01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-3A

•• Restujeme

Až se ledvinky osmahnou, směs v hrnci osolíme – čím déle je restujete, tím více šťávy pustí. Nakonec směs zalijeme vývarem a necháme dusit asi 15 minut do měkka. 

 

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-4A

••• Dusíme

Přidáme trochu koňaku, dochutíme pepřem a lžičkou worcestrovky, případně podle chuti dosolíme a necháme probublávat ještě dalších 40 minut. Na závěr můžeme omáčku zjemnit smetanou a přidat vylisované stroužky česneku pro výraznější chuť. Servírujeme s rýží nebo chlebem. 
 

* Tip

Praním ledvinek v mléce si ušetříte nejen nos od nepříjemného zápachu, ale i práci. Odblaňování a čištění vnitřností od bílých vláken vám pak totiž půjde daleko líp od ruky.
AddThis
0 comments

Zoom

Úžasný umělý úd

Ještě před pár lety jsme považovali za nejlepší protézu na světě umělou paži šíleného profesora Orfanika z Tajemného hradu v Karpatech. Během posledních několika let ale věda udělala slušný pokrok a nechává jeho dílo daleko za sebou.

Remix

Jak zabalit hudbu

Mrkněte do našeho kulturního přehledu toho, co byste mohli zkusit. Třeba projet instagram nejvíc sexy doktorovi planety, stáhnout si nový seriál nebo skočit na výstavu koček.

Podobné články: Sporák

2017 | 3 | e-Bitka

Máma mele králíka

„Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

2017 | 2 | Tohle budeš nosit za rok

Mákněte na šiškách

Sedíte si takhle doma, lednice vyjedená, ve spíži jen pár brambor, venku mráz, že byste tam ani psa nevyhnali, a o vás se pokouší dotěrná chuť na sladké. I na tyhle nepříjemné chvilky máme s naší Ivou páku – poctivé šišky s mákem, takové ty, co nám dělávaly babičky.

2016 | 11 | Řemeslník – nová šlechta

Cuketo-zelo

Někomu už čerstvě naložené zelí smrdí ve sklepě, jiní ho fasují od babiček nebo ze supermarketů. Stačí si jen vybrat, jestli si ho dáte s husou, nebo kachnou. My jsme se tentokrát rozhodli pár kejháků ušetřit a připravit si ho v tak trochu zdravějším stylu. S cuketovými plackami přijde k chuti v každém počasí – v zimě hřeje, v teple chutná!
COOKIES
Google+