Sporák

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl
  • Text: Helena Suchá

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g telecích ledvinek


1/2 l mléka


1 cibule


200 g slaniny


3 hrsti mandlí


1 litr vývaru


1 panák koňaku


lžička worcestrové omáčky


2 lžíce smetany


2 stroužky česneku


sůl a pepř


olej

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-2A

• Nakládáme a zakládáme

Ledvinky necháme přes noc namočené v mléce. Druhý den je pořádně očistíme od žláz a nakrájíme na proužky. Pak si připravíme základ – nakrájíme cibulku a slaninu na kostičky a dozlatova je orestujeme v hrnci na rozpáleném oleji. Přidáme ledvinky a nasekané mandle. 
 
01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-3A

•• Restujeme

Až se ledvinky osmahnou, směs v hrnci osolíme – čím déle je restujete, tím více šťávy pustí. Nakonec směs zalijeme vývarem a necháme dusit asi 15 minut do měkka. 

 

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-4A

••• Dusíme

Přidáme trochu koňaku, dochutíme pepřem a lžičkou worcestrovky, případně podle chuti dosolíme a necháme probublávat ještě dalších 40 minut. Na závěr můžeme omáčku zjemnit smetanou a přidat vylisované stroužky česneku pro výraznější chuť. Servírujeme s rýží nebo chlebem. 
 

* Tip

Praním ledvinek v mléce si ušetříte nejen nos od nepříjemného zápachu, ale i práci. Odblaňování a čištění vnitřností od bílých vláken vám pak totiž půjde daleko líp od ruky.
AddThis
0 comments

Zoom

Úžasný umělý úd

Ještě před pár lety jsme považovali za nejlepší protézu na světě umělou paži šíleného profesora Orfanika z Tajemného hradu v Karpatech. Během posledních několika let ale věda udělala slušný pokrok a nechává jeho dílo daleko za sebou.

Remix

Jak zabalit hudbu

Mrkněte do našeho kulturního přehledu toho, co byste mohli zkusit. Třeba projet instagram nejvíc sexy doktorovi planety, stáhnout si nový seriál nebo skočit na výstavu koček.

Podobné články: Sporák

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.

2018 | 2 | Mohykáni silnic

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.
COOKIES
Google+