Sporák

Koňáček do ledvinek

Tohle je jedno z jídel, kterým u mnohých z nás zkazila pověst školní jídelna. Neprávem. Ledvinky jsou lahůdka, zvláště pak ty mladé telecí, které navíc máma Iva vylepšila kapkou koňaku.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl
  • Text: Helena Suchá

Máma Iva MÁMA IVA

PRO ČILICHILI VAŘÍ MÁMA IVA Z PENZIONU V POLÍCH

WWW.PENZIONVPOLICH.CZ
 

500 g telecích ledvinek


1/2 l mléka


1 cibule


200 g slaniny


3 hrsti mandlí


1 litr vývaru


1 panák koňaku


lžička worcestrové omáčky


2 lžíce smetany


2 stroužky česneku


sůl a pepř


olej

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-2A

• Nakládáme a zakládáme

Ledvinky necháme přes noc namočené v mléce. Druhý den je pořádně očistíme od žláz a nakrájíme na proužky. Pak si připravíme základ – nakrájíme cibulku a slaninu na kostičky a dozlatova je orestujeme v hrnci na rozpáleném oleji. Přidáme ledvinky a nasekané mandle. 
 
01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-3A

•• Restujeme

Až se ledvinky osmahnou, směs v hrnci osolíme – čím déle je restujete, tím více šťávy pustí. Nakonec směs zalijeme vývarem a necháme dusit asi 15 minut do měkka. 

 

01_17-2017_cilichilli-PF2007_Sporak_Konacek_do_ledvinek-4A

••• Dusíme

Přidáme trochu koňaku, dochutíme pepřem a lžičkou worcestrovky, případně podle chuti dosolíme a necháme probublávat ještě dalších 40 minut. Na závěr můžeme omáčku zjemnit smetanou a přidat vylisované stroužky česneku pro výraznější chuť. Servírujeme s rýží nebo chlebem. 
 

* Tip

Praním ledvinek v mléce si ušetříte nejen nos od nepříjemného zápachu, ale i práci. Odblaňování a čištění vnitřností od bílých vláken vám pak totiž půjde daleko líp od ruky.
AddThis
0 comments

Zoom

Úžasný umělý úd

Ještě před pár lety jsme považovali za nejlepší protézu na světě umělou paži šíleného profesora Orfanika z Tajemného hradu v Karpatech. Během posledních několika let ale věda udělala slušný pokrok a nechává jeho dílo daleko za sebou.

Remix

Jak zabalit hudbu

Mrkněte do našeho kulturního přehledu toho, co byste mohli zkusit. Třeba projet instagram nejvíc sexy doktorovi planety, stáhnout si nový seriál nebo skočit na výstavu koček.

Podobné články: Sporák

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.
Google+