Sporák

Turek chytá lilky

Spousta lidí si pod pojmem turecké speciality představí akorát kebab a turecký med. Přitom je kuchyně z Blízkého východu pestřejší než anatolský koberec. S Turkem Bedirem jsme se chvíli vyžívali v lilku. A co nám z toho vyšlo? Turecká kuchyně je jednoduchá, lahodná a dobře stravitelná – vyzkoušejte sami.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl
1_18_cilichilli-Spolubydlici-Sporák_3C

Kde se tu vzal Bedir?

Za vším hledejte ženu. Bedira do Česka nepřilákala svíčková ani krutopřísná zima, ale Češka jak Brno (navíc z Ústí), se kterou se poznal na Erasmu. Do té doby vedl pokojný život v Ankaře, kde svému otci pomáhal s vedením vydavatelství. Tíhu rodinné firmy však vyměnil za lehkost bytí v Praze. Tady se živí jako art director v reklamce a se svou přítelkyní po večerech paří na PlayStationu.

1_18_cilichilli-Spolubydlici-Sporák_2CSpolubydlící

 

1 — Na začátek takový trik. Lilky omyjte a ze všech stran na střídačku podélně oloupejte. Udělejte prostě takové asi 1,5 cm široké pruhy. Vložte je do mísy s osolenou studenou vodou a nechte je alespoň třicet minut „koupat“. Díky těm pruhům se do nich dostane sůl.

2 — Mezitím nakrájejte na kostičky cibuli a papriku. Cibulku zpěňte na oleji, přihoďte papriku a po chvíli i mleté hovězí. Osolte, opepřete a důkladně míchejte, aby se vám neudělaly hrudky. Nakonec přilijte decku vody a zhruba dvacet minut na mírném plameni duste.

3 — Vysvoboďte lilky ze slané lázně, osušte je a rozpulte. Na větší pánvi rozpalte olej a lilky z obou stran opečte. Jakmile jsou zlatohnědé a měkké, přesuňte je na plech s pečicím papírem, položte řeznou stranou nahoru a nechte vychladnout.

4 — A jde se plnit. Lilky uprostřed nařízněte a dvěma lžícemi rozevřete asi na 2 cm. Naplňte masovou směsí a navrch položte plátky rajčat a půlky stroužků česneku. 

5 — V hrnku smíchejte rajčatový protlak a paprikovou pastu s 1,5 dcl horké vody a lilky červeným sosem po lžičkách zakápněte. Vložte plech do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte zhruba 25 minut. Podávejte s rýží, bramborem nebo jen tak – jako my!

Co bude potřeba

3 lilky, 2 cibule, 1 červená paprika, 2 rajčata, 3 stroužky česneku
300 gramů mletého hovězího
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce paprikové pasty (Bedir má něco, co se jmenuje Biber Salçası, ale prý je to totéž, co ajvar, který u nás běžně koupíte)
sůl, pepř, olej

AddThis
0 comments

Zoom

Opravdoví Frankensteinové

Vědcům vděčíme za mnohé, ale pořád jsou to jenom lidi. Na hranici dělící vědce geniálního od vědce šíleného mnozí víc než balancují. A provádějí při tom věci…

Remix

Shame nejsou ostuda

I v lednu máte kam jít, co zhlédnout a co si přečíst. Abyste nemuseli dělat složitý kulturní výběr, dali jsme si s ním práci za vás. Takže co za to stojí?

Podobné články: Sporák

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+