Sporák

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.
AddThis
  • Text: Helena Suchá

Filipínka z Chodova

„Proč zrovna Česko? Ani nevím, chtěla jsem pryč, poznat svět. Chtěla jsem do Dubaje, a nakonec mě to zaválo sem.“ Potřeba pomáhat druhým Kamille dostala do sirotčince v Saúdské Arábii, k nám ji přivedla nabídka práce pečovatelky o seniory. Dnes dělá v anglické školce, kde také potkala svého přítele, britského hudebníka Steva. On jí komponuje, ona mu vaří a společně na Chodově chovají želvy. (Nikoli pro gastronomické účely!)

2_18_cilichilli-Mohykani-silnic_Sporák_1A

Lilková omeleta

(tortang talong)

1 –––  Opláchněte lilky, podélně rozpulte a pečte v troubě na 180 °C zhruba 40 minut, dokud nezměknou. Mezitím si připravte rýži. Propláchněte ji a pak v hrnci zalijte studenou vodou, přidejte špetku soli a rukama promíchejte (doporučený poměr rýže : voda je 1 : 1,5). Vařte ji zhruba 10 minut. 

2 ––– Když bude lilkům zbývat asi deset minut, připravte ostatní ingredience. Rozklepněte vejce do mísy, přidejte špetku soli a pepře a rozšlehejte. Vedle nakrájejte na kostičky rajče a cibuli, na drobno nasekejte koriandr a vše zamíchejte s vejci. 

3 ––– Vyndejte lilky z trouby, a když vychladnou, tak vnitřek lehce rozmačkejte vidličkou. Vložte je nejprve do vaječné směsi a pak do pánve s rozpáleným olejem. Navrch každého lilku naneste ještě zbytek zeleniny z mísy a smažte z obou stran, dokud se vajíčko nezatáhne. Na talíř servírujte s kopečkem rýže.


soté z hořkého melounu

(ginisang ampalaya)

1 –––  Dva hořké melouny podélně rozpulte, vydlabejte z nich zrníčka, nakrájejte na plátky a dejte do mísy. Posolte je a promíchejte (meloun je pak méně hořký). Nakrájejte na drobno půlku zázvoru a česnek, cibuli zase na plátky a rajčata na větší kusy. V míse si rozšlehejte vejce, přidejte špetku soli, pepř a lžičku oregana s bazalkou. 

2 ––– Na pánvi si orestujte cibuli do sklovata, přidejte česnek se zázvorem a po chvíli míchání i rajčata. Když změknou, tak je lehce vařečkou rozmačkejte a nakonec přidejte i hořký meloun. Po chvíli dušení zalijte zeleninu rozšlehanými vejci. Nechte je lehce zatáhnout a promíchejte. Nakonec směs zakápněte citronovou šťávou a míchejte, dokud směs neztuhne. A je hotovo!

Hořký Meloun

Vypadá jako okurka, ale okurka to není. Hořký meloun neboli momordika chutná tak, jak se jmenuje, ale špatně vám po něm rozhodně nebude. Tahle zelenina z Asie a Jižní Ameriky léčí řadu neduhů, jako jsou astma, vysoký tlak, příznaky cukrovky či žaludeční obtíže, a dokonce prý zabíjí rakovinné buňky. Až vám příště bude šoufl, místo do lékárny to vezměte do nejbližší vietnamské tržnice, třeba do pražské Sapy!

Co bude potřeba:

Tortang talong

–  2 lilky
–  2 hrnky rýže
–  5 vajec
–  1 rajče
–  1 cibule
–  hrst čerstvého koriandru
–  sůl a pepř
–  olivový olej

Ginisang ampalaya

–  2 hořké melouny
–  asi 7 cm oloupaného zázvoru
–  2 stroužky česneku
–  1 cibule
–  2 rajčata
–  3 vejce
–  1 lžička směsi sušeného oregana a bazalky
–  1/2 citronu
–  sůl a pepř
–––  olivový olej

AddThis
0 comments

Zoom

Pohádky o perverzních prasátcích

Možná vám to uniklo, ale před pár týdny se YouTube rozhodlo zakročit proti skupině velmi sledovaných videokanálů, které zahlcují internet úchylnými parodiemi oblíbených dětských pohádek. Možná vám také uniklo, že to zdaleka není to nejhorší, co vaše děti může na internetu potkat.

Remix

U nás doma

V únoru můžete ledatak spát, jíst nebo někam zajít za kulturou. Někam, kde je teplo. Třeba na výstavu nebo do knihkupectví pro knížku. Tak se mrkněte na naše tipy a neprohloupíte.

Podobné články: Sporák

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+