Sporák

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Co budete potřebovat

Na těsto:
––– 450 g hladké mouky

– 2 vejce
– 160 ml vody
– 1/2 lžičky soli

Na zelnou náplň:

– 1 cibuli
– olej
– 1/4 hlávky zelí
– 1 mrkev
– lžičku soli
– špetku pepře

Na tvarohovou náplň:

– 200 g tvrdého tvarohu
– 1 vejce
– 2 lžičky soli

A na závěr:

– 100 g uzeného vepřového boku
– zakysaná smetana k dochucení

1 – Míchejte a hněťte

Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte všechny ingredience a míchejte a hněťte, až je těsto tuhé a hladké. Vodu však přidávejte postupně. Pokud máte doma kuchyňský robot s hnětacím hákem, práci vám to ulehčí. Vypracované těsto rozdělte na dva bochánky, nechte je odpočívat (zhruba 30 minut) a pusťte se do náplní.

2 – Duste a mačkejte

Nakrájejte cibuli na kostičky a na rozpáleném oleji ji nechte zesklovatět. Přidejte zelí a mrkev nakrájené na nudličky, lžičku soli, špetku pepře a duste zeleninu doměkka. Jakmile máte hotovo, nechte směs vychladnout a chopte se tvarohu. Ten si rozmačkejte v míse, přidejte celé vejce, osolte a míchejte. Jakmile se tvaroh spojí s vajíčkem, máte náplně hotové.

3 – Vařte a smažte

Vezměte si jeden bochánek těsta a na pomoučeném válu rozválejte na placku zhruba 3 mm tenkou. Skleničkou nebo kruhovým vykrajovátkem vykrájejte z těsta kolečka. Na každé pak naneste po lžičce zelné směsi, přeložte kolečko do půlměsíce a prsty přimáčkněte okraje, aby se slepily. Totéž udělejte i s druhou půlkou těsta, kolečka však naplňte tvarohem. Naplněné taštičky vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou, jakmile vyplavou na hladinu, počítejte ještě tak pět minut, než je děrovanou naběračkou vyjmete z vody. Na talíři pak varenyky polijte orestovanými kostičkami bůčku s výpekem nebo rozpuštěným máslem a ozdobte lžící zakysané smetany.


3_2018_CILICHILI_Svet_ve_vate_Sporak-3A

Ukrajinka z Volyně

„Český jazyk, vaše tradice i lidové písně mne provázely už od malička, takže když jsme se s manželem rozhodli přestěhovat do Prahy, rozhodně to pro mě nebyl krok do neznáma,“ konstatuje Anastasia, která vyrůstala na ukrajinském venkově mezi volyňskými Čechy. Poprvé se do Prahy vydala před více než deseti lety, tehdy zde studovala na Karlovce češtinu pro cizince. Po návratu do Kyjeva nastoupila na český konzulát, později svou znalost českého jazyka i kultury zúročila v Českých centrech. A dnes už i v Praze, kde nyní žije se svou rodinou.
AddThis
0 comments

Letem světem

Šanghajská romance

Z romantických filmů známe hodně klišovitých balicích hlášek, ale tady v Šanghaji hollywoodské skvosty volně přechází v realitu. To, co vy pošlete svému ex ve tři ráno v alkoholovém opojení, je slabý čajíček oproti tomu, co za perly dokážou vyplodit asijští chlapci. A někdy i za střízliva.

Remix

Pankáč z Černé hvězdy

Březen nemusí být další nudný měsíc, kdy se válíte doma a nevíte coby. Můžete nám poděkovat, protože program vyřešíme za vás - našimi kulturními tipy v remixu.

Podobné články: Sporák

2018 | 7 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+