Sporák

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Co na to potřebujete:

0,5 kg hovězích kostek na guláš


1 kg kuřecích horních stehen (1 rodinné balení)


2 celé makrely (ideálně čerstvé nevykuchané, případně mražené)


1,5 kg rajčat


2 cibule


3 až 5 čerstvých chilli papriček


1 rajčatový protlak (150 g)


1–2 kostky bujonu


olivový olej 


kari a bylinky, co dům dá: tymián, sušený česnek, zázvor, rozmarýn…


sušené chilli papričky podle chuti


sůl a pepř

Do velkého hrnce nalijte litr vody, vložte do ní hovězí kostky a dejte vařit. Přidejte zhruba dvě lžíce kari, lžičku tymiánu, rozmarýnu, sušeného česneku, zázvoru, osolte a opepřete. Hovězí se dělá nejdéle, proto jde na řadu jako první. Jakmile se zatáhne, přidejte do hrnce kuře. Společně se budou dusit asi hodinu, pak vyndejte kuře a nechte ještě hovězí vyvářet, ať je měkké. 


A pusťte se do ryb. Makrely nakrájejte na válečky (celkem 6 až 8 kusů), vložte je do vody a vytáhněte, přesněji palci vytlačte, ze středu vnitřnosti. Uvidíte, že je to jednodušší, než to vypadá. Získáte tak duté rybí válečky, ty ještě očistěte a opláchněte.


Je čas na základ. Nakrájejte rajčata na menší kousky, spolu s jednou nakrájenou cibulí a chilli papričkami je šoupněte do mixéru, dolijte trochu vody a vše rozmixujte do hustého pyré. To přelijte do čistého hrnce a dejte vařit. Až začne omáčka probublávat, vmíchejte do ní protlak – zvýrazní chuť i barvu. Vařte ji tak dlouho, dokud se nevyvaří voda a omáčka není hustá.


Vedle si na rozpáleném oleji orestujte druhou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Jakmile zesklovatí, vmíchejte ji do omáčky. Asi po 10 minutách přidejte kostku až dvě bujonu. Vývar z druhého hrnce přelijte přes cedník k omáčce, podle gusta dochuťte sušenými chilli papričkami, osolte a nechte probublávat. Přidejte rybu i hovězí, kuře vložte až po 10 minutách. Ještě chvíli vařte na mírném plameni, dokud nebude ryba hotová a hovězí tak akorát. Podávejte s rýží nebo bramborem. Přejeme vám „ounje ajeye o“!


* Tip:

Základem afrického dušeného jsou tři ingredience – rajčata, cibule a olej. Jaké maso použijete, je pak už jen na vás. Někdo dává sušené ryby, někdo zase králičí nebo kozí maso, které si v Nigérii málokdo může dovolit. Patří ale mezi největší lahůdky.

4-2018_CiliChili-Vypestuj-si-raj_Sporak-2A

Vlasová diva z Nigérie

Jessica odjela z Nigérie za lepším – to našla v roce 2010 u nás v Česku, což je dobrá zpráva pro nás, co chceme být krásní, protože s vlasy umí zázraky. Jako vlasová stylistka sbírá jednu cenu za druhou, přesto se v kadeřnictví pořád vzdělává. Jedna perla na závěr: během výletu do Plzně byla tak znuděná, že si z něj odvezla budoucího manžela. Asi ji nalákal na pivo!
AddThis
0 comments

Zoom

Zpomal, bedno!

Kdybychom vám řekli, že vám pustíme osmihodinový záběr na norské pobřeží, kývli byste na to? Kývli! Protože drama už lidi dávno omrzelo, teď frčí o poznání pomalejší zábava. Slow TV.

Remix

Létající koberec

Duben, za kultůrou půjdem. Třeba do kina, na výstavu a tak. Mrkněte na naše tipy.

Podobné články: Sporák

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.

2018 | 2 | Mohykáni silnic

Filipínská vejce

Naše hostitelka Kamille je na rozdíl od svých masožravých krajanů z Filipín vegetariánka. Ale problém to nebyl. Připravila nám tradiční filipínský oběd složený ze dvou specialit. Až tortang talong a ginisang ampalayu sami ochutnáte, jistě uznáte, že to nejsou jenom vajíčka ve dvou podobách, ale důležitou roli hraje i lilek, zázvor a další skvělé chutě a vůně.

2018 | 1 | Spolubydlící

Turek chytá lilky

Spousta lidí si pod pojmem turecké speciality představí akorát kebab a turecký med. Přitom je kuchyně z Blízkého východu pestřejší než anatolský koberec. S Turkem Bedirem jsme se chvíli vyžívali v lilku. A co nám z toho vyšlo? Turecká kuchyně je jednoduchá, lahodná a dobře stravitelná – vyzkoušejte sami.
COOKIES
Google+