Sporák

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Co budete potřebovat

1 hlávku kysaného zelí (máme pro vás TIP, jak na něj)


15 dkg sušeného masa (použili jsme pršut, ale můžete sáhnout po uzeném mase nebo klobáse)


500–600 g mletého hovězího masa


1 hrnek rýže


sůl, pepř a uzená paprika


kelímek zakysané smetany

Zabalte

Mleté maso rukama uhněťte v míse a přisypte neuvařenou rýži. Osolte, opepřete a důkladně všechno promíchejte, dokud se rýže nespojí s masem. Z hlávky zelí odřízněte listy a odkrojte tuhé středové žebro, aby se vám pak dobře skládaly. Listy si pak rozložte na prkýnku, a položte do středu trochu masové směsi a zelí zaviňte – nejprve ohněte spodní a vrchní okraj listu a pak začněte neohnutou stranu rolovat tak, aby vám vznikly pevné závitky.

Podestelte

Zbytek zelných listů (zhruba šest) nakrájejte na drobné plátky, stejně tak i sušené maso, slaninu nebo klobásu. Část zelí odeberte hned a pokryjte jí dno středně velkého hrnce, navrch pak nasypte pár plátků uzenin. Zelnou podestýlku ještě můžete posypat uzenou paprikou.

Duste

Na zelnou vrstvu naskládejte závitky – pěkně na stojáka postupně podél obvodu hrnce a těsně vedle sebe (to aby se listy nerozbalily), dokud není hrnec plný. Navrch nasypte zbytek nakrájeného zelí i sušené maso nebo uzeninu, zalijte zelnou šťávou, která vám zbyla z pytlíku, a dolijte vodou tak, aby sahala do výšky závitků. Opět posypte špetkou uzené papriky a dejte vařit. Náš Rade doporučuje vařit minimálně dvě hodiny, aby zelné listy dostatečně změkly.

Snězte

Sarmu pak servírujte, jak hrdlo ráčí, tradiční je ale s bramborovou kaší a nezapomeňte na ni kápnout zakysanku. Rade radí – sarma je den ode dne lepší, nebojte se proto ohřívat všechny závitky najednou, i když víte, že všechny najednou nesníte.


 

ARŤÁK RADE

O tom, že láska k jídlu (a vůbec láska) i hory přenáší, by Rade mohl vyprávět. Do Česka nejdřív jezdil za zážitky a jídlem, později za Tomášem. Před třemi roky se uhnízdil v Praze a za jídlem zas kluci jezdí do Srbska, kde jim Radova mamka navaří a naloží jídla na cestu jak pro celý regiment. Co se doma naučil, v Praze Rade zužitkoval jako Art Director v reklamkách. Doufáme, že až ho to omrzí, otevře si hladové okno s pljeskavicí!

TIP

Naše kysané zelí bývá krájené. Ale i celou nakládanou hlávku u nás seženete. V obchodech s balkánskými potravinami. Můžete si je ale také jednoduše připravit doma. V horní části hlávky vydlabejte košťál (do hloubky zhruba 6 cm), ještě ji křížem nařízněte a do zářezů nasypte sůl. Hlávky naskládejte do sudu nebo velké sklenice, zalijte vodou a nechte minimálně 14 dní kvasit. Pokud nechcete dva týdny čekat, použijte v receptu syrové zelí. Oddělte pár listů od hlávky a deset minut povařte ponořené ve vodě se dvěma deci octa a lžicí solí. Po scezení je zchlaďte studenou vodou a můžete závitkovat. Dno hrnce pak vyložte klasickým českým kysaným zelím, stejně tak jím na konci pokryjte i závitky.

AddThis
0 comments

Fenomén

Budete žasnout! Vystupuje tisíc slonů!

Na YouTube existuje speciální disciplína nazvaná „trailer reactions“. Spočívá v tom, že si uživatelé pustí trailer na dlouho očekávaný biják a natáčí se, jak roní slzy, jásají a upadají do vzrušených mdlob. Legrační je, že filmy samotné takto nadšené reakce často nesklidí. Na tom ale nesejde. Žijeme totiž v době, kdy o úspěchu a tržbách filmu rozhoduje právě veličenstvo trailer.

Remix

Definitivní návraty

V květnu bude krásně a máte toho hodně co dělat. Jakou kulturu oběhnout? To se dozvíte v našem remixu.

Podobné články: Sporák

2018 | 9 | Země All Inclusive

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.
Google+