Sporák

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Co budeme potřebovat:

Na základní vývar:
3 litry vody


500 gramů hovězího masa a kostí (hovězí směs na polévku)


1 menší bulva celeru


1 pórek


2 mrkve


1 kořenová petržel


2 bobkové listy


4 kuličky nového koření


sůl


pepř

 

Na finální okurkovku:
600 gramů kvašáků (kvašených okurek)


8 středně velkých brambor


1 svazek kopru


1 kelímek zakysané smetany


250 gramů uzeného boku (nakrájeného na kostičky)


400 g uzených klobás (na kolečka)

 

Nejdřív se pusťte do vývaru. Oloupejte kořenovou zeleninu a spolu s celým pórkem a kousky hovězího masa vložte do hrnce se studenou vodou. Přidejte nové koření, bobkové listy a přiveďte polévku pozvolna k varu. Pamatujte, že by se vývar neměl úplně vařit, zhruba 3 hodiny jej táhněte, aby lehce probublával. Na hladině se vám ze začátku vytvoří pěna – tu s děravou naběračkou sbírejte.


Jakmile je vývar hotový, sceďte ho po naběračkách přes husté síto do jiného hrnce. Podle gusta můžete třeba nakrájet na kostičky vyvařenou mrkev a hovězí a vrátit do hrnce s polévkou. Ostatní zeleninu vyhoďte. 


Základ máte připravený, teď už z něj jen udělat ogórkowou. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky a vařte je ve vývaru zhruba 20 minut. Na pánvi orestujte kostičky uzeného boku a klobásu (pustí více šťávy) a přidejte je do hrnce. Nastrouhejte si vedle kvašáky, a jakmile jsou brambory v polévce dostatečně měkké, přidejte okurky do polévky a dalších 20 minut vařte. Na závěr dochuťte solí, pepřem a na drobno nasekaným koprem. Předtím než se do polévky pustíte, vmíchejte do své porce lžíci zakysanky.

Požitkář Grzegorz Kucharski

Místní styl života a samozřejmě dobré pivo, které si den co den nadšeně vychutnává, byly důvody, proč se mladý Polák už před čtyřmi roky usadil na pražském Žižkově. Živí ho cestování (nejen po českých pivnicích) a psaní o životě. Ve svém volném čase objevuje místní kulturu a vaří pro své kamarády jídla, která mu připomínají polský domov.

 

Tip:

Pokud chcete polévku kyselejší, nastrouhané kvašáky nejprve orestujte na másle a pak teprve vmíchejte do polévky. Pustí šťávu a zvýrazní tak chuť.

AddThis
0 comments

Fenomén

Nejnudnější hry na světě

Když se řekne videohra, nejspíš si většina z vás představí magické souboje s obřími draky, vrcholové fotbalové zápasy, vysokooktanové závody, stavby gigantických měst, řízení epických bitev nebo střílení po zombies, nacistech, zombie nacistech a vůbec po všem, co se hýbe. Všechny tyhle videohry spojuje jedna věc. Vzrušení. Jsou ale i videohry, které mají ke vzrušení stejně blízko jako Danielle Steelová k dobré literatuře.

Remix

Přiostřený mikrofon

V červnu byste neměli chybět na našem speciálním stand-upu. A to jako vážně!

Podobné články: Sporák

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.

2018 | 3 | Svět ve vatě

Enyky, benyky varenyky

V březnovém Čili pro změnu zavítáme do ukrajinské kuchyně. Teda ona je to kuchyně v Česku, ale vládne v ní ukrajinská kuchařka. A to dost dobře.
Google+