Sporák

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
AddThis
  • Foto: Michael Kratochvíl

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

Na deset porcí potřebujete:

1,5 hrnku kukuřičné mouky
1,5 hrnku vody
200 gramů balkánského sýra
1 cibule
1 steak z vysokého roštěnce (tloušťka 2–2,5 cm)
1 lžíce olivového oleje
sůl
1 plechovka Frijoles Negros Refritos (což je vlastně pasta nebo krém ze smažených černých fazolí, najdete  ho běžně v supermarketech, např. od značky La Costeňa)
1 lahvička omáčky Salsa Verde (případně jakákoli jiná pikantní salsa)

Zadělejte na tortilly

Smíchejte v míse kukuřičnou mouku s vodou (1:1). Uhnětené tužší těsto pak rozdělte na deset částí a uválejte z nich kuličky o velikosti golfového míčku. Postupně pak uválejte placky o tloušťce 2 mm. Eduardo doporučuje placku vylisovat třeba mezi dvěma dřevěnými prkýnky (jde to prý i s knihami), dělejte to ale přes mikrotenový sáček, ať se vám těsto nelepí. V Mexiku placky dokonce tvarují mezi dlaněmi, chce to ale grif. Tortilly pak pečte na suché pánvi – několikrát otočte (tak po 20 vteřinách) dokud placka neztvrdne. 

Krájejte a restujte

Tortilly jsou hotové, teď už to bude rychlovka. Nakrájejte cibuli na kostičky a vedle v misce vidličkou rozmačkejte balkán. Na uleželou roštěnou vezměte pořádně ostrý nůž, nakrájejte šikmo na tenké plátky a lehce osolte. Maso pak zprudka orestujte na lžičce olivového oleje a dejte stranou.

Vrstvěte

Základ i ingredience máte připravené, teď jen tohle umělecké dílo dotáhnout. Vychladlé tortillky položte na rozehřátou čistou pánev, prvních pět potřeme pastou z černých fazolí z plechovky, posypte balkánem a cibulkou a na závěr položte několik hovězích nudliček. To samé udělejte i se zbylými tortillami, jen místo fazolí placky potřete velkou vrstvou salsy verde. Skvělá je i varianta bez masa!

7_2018_CILICHILI_Sporak_Chodici_1C.psd

 

 

Mexičan jako malovaný

Uhrančivé oči, úsměv od ucha k uchu a obdivuhodná čeština s hispánským přízvukem. Eduardo své kořeny nezapře, stejně tak ani svou lásku k Česku. Mexický výtvarník přijel poprvé do Prahy před 15 lety na výstavu. O pár měsíců později mu přibyly česká slovíčka v  slovní zásobě i čeští kamarádi (později dokonce potomci). Na Mexiko ale nezanevřel – několikrát do roka tam vyráží vystavovat a vést kurzy grafiky. Eduardovy realistické malby vám vyrazí dech stejně jako jeho vaření – obojí je pestré, vydatné a akorát pikantní.

AddThis
0 comments

Zoom

Už víme, co na tom upíři mají

Hraběnka Bathoryová se podle pověstí koupávala v krvi mladých panen s nadějí na obnovení mládí a krásy. Na první pohled je to projev psychopatie. Na ten druhý to začíná vypadat, že Čachtická paní předběhla dobu a mladá krev může opravdu prodlužovat mládí.

Remix

Temná krása

V létě žádné kulturní prázdniny nejsou, naopak je toho fůra, co můžete podniknout, vidět nebo slyšet. Tak se nechte inspirovat našimi tipy.

Podobné články: Sporák

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!

2018 | 4 | Vypěstuj si ráj

Nigerijské dušení

„Lidé v Nigérii jsou možná chudí, ale také jsou vděční, milující a vstřícní. Takže když už se doma něco vaří, nevaří se jen pro blízkou rodinu, ale pro celou ulici. Dveře jsou otevřené a každý může přijít a najíst se – takhle se to dělá v Africe.“ A tak jsme se s věčně usměvavou Jessicou rozhodli udělat tradiční „stew“ čili dušené maso pro celé pražské Modřany. Kdyby to totiž bylo jenom na nás, tak tam sedíme a jíme ještě dnes.
Google+