|

PDF

OBSAH

ROZJEZD

TÉMA

    ČTENÍ

       

      Sporák

      Uplácejte si tortilly

      Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
      AddThis
      • Foto: Michael Kratochvíl

      Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

      Na deset porcí potřebujete:

      1,5 hrnku kukuřičné mouky
      1,5 hrnku vody
      200 gramů balkánského sýra
      1 cibule
      1 steak z vysokého roštěnce (tloušťka 2–2,5 cm)
      1 lžíce olivového oleje
      sůl
      1 plechovka Frijoles Negros Refritos (což je vlastně pasta nebo krém ze smažených černých fazolí, najdete  ho běžně v supermarketech, např. od značky La Costeňa)
      1 lahvička omáčky Salsa Verde (případně jakákoli jiná pikantní salsa)

      Zadělejte na tortilly

      Smíchejte v míse kukuřičnou mouku s vodou (1:1). Uhnětené tužší těsto pak rozdělte na deset částí a uválejte z nich kuličky o velikosti golfového míčku. Postupně pak uválejte placky o tloušťce 2 mm. Eduardo doporučuje placku vylisovat třeba mezi dvěma dřevěnými prkýnky (jde to prý i s knihami), dělejte to ale přes mikrotenový sáček, ať se vám těsto nelepí. V Mexiku placky dokonce tvarují mezi dlaněmi, chce to ale grif. Tortilly pak pečte na suché pánvi – několikrát otočte (tak po 20 vteřinách) dokud placka neztvrdne. 

      Krájejte a restujte

      Tortilly jsou hotové, teď už to bude rychlovka. Nakrájejte cibuli na kostičky a vedle v misce vidličkou rozmačkejte balkán. Na uleželou roštěnou vezměte pořádně ostrý nůž, nakrájejte šikmo na tenké plátky a lehce osolte. Maso pak zprudka orestujte na lžičce olivového oleje a dejte stranou.

      Vrstvěte

      Základ i ingredience máte připravené, teď jen tohle umělecké dílo dotáhnout. Vychladlé tortillky položte na rozehřátou čistou pánev, prvních pět potřeme pastou z černých fazolí z plechovky, posypte balkánem a cibulkou a na závěr položte několik hovězích nudliček. To samé udělejte i se zbylými tortillami, jen místo fazolí placky potřete velkou vrstvou salsy verde. Skvělá je i varianta bez masa!

      7_2018_CILICHILI_Sporak_Chodici_1C.psd

       

       

      Mexičan jako malovaný

      Uhrančivé oči, úsměv od ucha k uchu a obdivuhodná čeština s hispánským přízvukem. Eduardo své kořeny nezapře, stejně tak ani svou lásku k Česku. Mexický výtvarník přijel poprvé do Prahy před 15 lety na výstavu. O pár měsíců později mu přibyly česká slovíčka v  slovní zásobě i čeští kamarádi (později dokonce potomci). Na Mexiko ale nezanevřel – několikrát do roka tam vyráží vystavovat a vést kurzy grafiky. Eduardovy realistické malby vám vyrazí dech stejně jako jeho vaření – obojí je pestré, vydatné a akorát pikantní.

      AddThis
      0 comments

      Podobné články: Sporák

      2016 | 3 | Co nám dělá dobře

      Ovčí rolování

      Ovečky jsou roztomilé. Někdo je ale radši vidí na talíři. A jestli se chcete pomnít, rozhodně zkuste tenhle recept na ovčí rolování.

      2014 | 11 | Rodina na dobu určitou

      Vánoční rybovka

      Vánoce jsou za bukem, takže je načase naučit se tu rybí polívku už konečně pořádně. Klidně si ji zkuste před svátky dvakrát třikrát nanečisto. Uvidíte, že si na ní s chutí pošmáknou i ti, co říkají, že oni teda rybí asi raději neeee. Uděláme ji z té nejlepší české sladkovodní ryby, což kupodivu není tradiční kapr, ale candát. Kapr se jenom válí v bahně, candát je dravec. Ten se mrská.

      2017 | 10 | Úžasná robobudoucnost

      Nachmelená jablka

      Taky vás rodiče kárali, že když budete pít na ovoce, bude vás bolet břicho? S tímhle receptem to krásně obejdete, protože pivo ani rum nebudete pít, ale jíst. A ráno vám pak špatně rozhodně nebude. Až vyzkoušíte tahle jablka v pivním těstíčku, nebudete je chtít jinak.
      Google+