|

PDF

OBSAH

ROZJEZD

TÉMA

    ČTENÍ

       

      Sporák

      Uplácejte si tortilly

      Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.
      AddThis
      • Foto: Michael Kratochvíl

      Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

      Na deset porcí potřebujete:

      1,5 hrnku kukuřičné mouky
      1,5 hrnku vody
      200 gramů balkánského sýra
      1 cibule
      1 steak z vysokého roštěnce (tloušťka 2–2,5 cm)
      1 lžíce olivového oleje
      sůl
      1 plechovka Frijoles Negros Refritos (což je vlastně pasta nebo krém ze smažených černých fazolí, najdete  ho běžně v supermarketech, např. od značky La Costeňa)
      1 lahvička omáčky Salsa Verde (případně jakákoli jiná pikantní salsa)

      Zadělejte na tortilly

      Smíchejte v míse kukuřičnou mouku s vodou (1:1). Uhnětené tužší těsto pak rozdělte na deset částí a uválejte z nich kuličky o velikosti golfového míčku. Postupně pak uválejte placky o tloušťce 2 mm. Eduardo doporučuje placku vylisovat třeba mezi dvěma dřevěnými prkýnky (jde to prý i s knihami), dělejte to ale přes mikrotenový sáček, ať se vám těsto nelepí. V Mexiku placky dokonce tvarují mezi dlaněmi, chce to ale grif. Tortilly pak pečte na suché pánvi – několikrát otočte (tak po 20 vteřinách) dokud placka neztvrdne. 

      Krájejte a restujte

      Tortilly jsou hotové, teď už to bude rychlovka. Nakrájejte cibuli na kostičky a vedle v misce vidličkou rozmačkejte balkán. Na uleželou roštěnou vezměte pořádně ostrý nůž, nakrájejte šikmo na tenké plátky a lehce osolte. Maso pak zprudka orestujte na lžičce olivového oleje a dejte stranou.

      Vrstvěte

      Základ i ingredience máte připravené, teď jen tohle umělecké dílo dotáhnout. Vychladlé tortillky položte na rozehřátou čistou pánev, prvních pět potřeme pastou z černých fazolí z plechovky, posypte balkánem a cibulkou a na závěr položte několik hovězích nudliček. To samé udělejte i se zbylými tortillami, jen místo fazolí placky potřete velkou vrstvou salsy verde. Skvělá je i varianta bez masa!

      7_2018_CILICHILI_Sporak_Chodici_1C.psd

       

       

      Mexičan jako malovaný

      Uhrančivé oči, úsměv od ucha k uchu a obdivuhodná čeština s hispánským přízvukem. Eduardo své kořeny nezapře, stejně tak ani svou lásku k Česku. Mexický výtvarník přijel poprvé do Prahy před 15 lety na výstavu. O pár měsíců později mu přibyly česká slovíčka v  slovní zásobě i čeští kamarádi (později dokonce potomci). Na Mexiko ale nezanevřel – několikrát do roka tam vyráží vystavovat a vést kurzy grafiky. Eduardovy realistické malby vám vyrazí dech stejně jako jeho vaření – obojí je pestré, vydatné a akorát pikantní.

      AddThis
      0 comments

      Podobné články: Sporák

      2015 | 1 | Konec dobrý, všechno dobré

      Omáčka jako křen

      Jsou jídla, která z restaurací a hospod skoro zmizela – a je to věčná škoda. Tak třeba křenová omáčka. Pikantní, a přitom jemná. Ideální s hovězím masem a knedlíkem. Takže jestli si ji nemůžete dát na každém rohu, je ideální čas ji vrátit do hry aspoň doma, třeba o nedělním obědu. Uvidíte, že babička bude zírat – sama ji už jistě léta nejedla.

      2017 | 3 | e-Bitka

      Máma mele králíka

      „Zase králíka, každý den máme králíka,“ zní hláška ze Slunce, seno, jahody a možná si to říká každý, kdo měl babičku s králíkárnou. Ta ho ale nepřipravovala po našem: pěkně vymletého a vymaštěného. Po takovém se zapráší dřív, než stačíte říct „máma mele maso“.

      2015 | 7 | Čtení je v kurzu

      Tele na grilu

      Češi v posledních letech grilují skoro víc než Australani. Grily se vylouply na zahradách, terasách, balkónech, v ulicích a my třeba máme jeden raději i v práci. Tak jsme si řekli, že je čas udělat si něco nového, aby to pořád dokola nebyly jenom ty krkovice nebo kuřecí stehna. Zkusili jsme telecí špízy s letním bramborovým salátem. A od grilu už nás nikdo do zimy neodtrhne.
      Google+