Sporák

Argentinský dort z brkaše

Pro Argentince je důležité, když se můžou dobře najíst. A tak přijmou jakoukoliv záminku k setkání ať už s rodinou, nebo přáteli, protože setkání je v Argentině hlavně o jídle a grilování. To nám Adrian vyprávěl, když hostům holešovické kavárny rožnil šťavnaté steaky, zatímco mu v troubě zlátl tradiční argentinský pokrm Pastel de Papa, tedy BBD – báječný bramborový dort.
AddThis
  • Foto:: Michael Kratochvíl
2018_CILICHILI_Zeme All Inclusive_Sporak_Argentinsky-dort-z-brka

Argentinec z Knihkopce

Adriana do Česka přitáhla samozřejmě žena. Zuzanu poznal, když pracoval nedaleko Barcelony. Pak se každý vydal domů, Adrian ale na sebe nenechal dlouho čekat, prodal všechno, co měl, a vyrazil za Zuzkou do pražských Holešovic. Pracoval pak jako kamelot deníku Metro a aktuality ze světa hlásal ve svém rodném jazyce, čeština pro něj tehdy ještě byla úplná záhada. Svoje rodné zvyky si oživil v argentinské restauraci jako číšník. Oblíbil si nakonec ale jiný podnik, kam nejprve chodil na pivo a nyní každé úterý a čtvrtek na letní grilování. V holešovickém Knihkopci tak můžete Adriana spatřit za grilem, jak připravuje boží steaky s domácí omáčkou chimichurri a salsou criolla.
 

Co na Pastel de papa potřebujete:

2 kila brambor
1 kilo mletého masa (hovězí nebo vepřové)
cca 200 gramů nastrouhaného sýra s vyšším obsahem tuku
1 červenou papriku
1 cibuli 
2 stroužky česneku
hrst petrželové natě
4 vajíčka natvrdo
sádlo
lžička strouhaného muškátového oříšku
sůl a pepř


osmahněte

Brambory oloupejte a vařte v hrnci s osolenou vodou. Mezitím si na jemno nakrájejte cibuli, papriku a česnek s petrželkou. Zeleninu na pánvičce osmahněte dozlatova (začněte cibulkou a postupně přihazujte další), přidejte mleté maso a společně restujte asi 15 minut. Směs dejte stranou, osolte, opepřete a vmíchejte do ní nastrouhaný sýr (trochu sýra si ale dejte stranou na finále) a dvě nadrobno nakrájená vajíčka.

šťouchejte

Z uvařených brambor si připravte bramborové pyré: rozšťouchejte je s trochou sádla (můžete je také vyšlehat s kapkou mléka do kaše). Zbývající nakrájená vajíčka zapracujte do bramborového pyré, dochuťte muškátovým oříškem a solí a pořádně promíchejte.

Pečte

Připravte si dortovou formu (případně pekáč), vymažte ji sádlem a začněte vrstvit. Spodek vyložte polovinou bramborového pyré, na ni naneste veškerou masovou směs a rozetřete až ke kraji a navrch dejte zbytek pyré. Posypte dort sýrem a nechte jej péct dozlatova – zhruba 30 minut na 160 °C.

AddThis
0 comments

Zoom

Mistrem světa snadno a rychle

Chcete se stát sportovní celebritou, ale netoužíte cedit pot a krev při tréninku? Není problém. Stačí si vybrat dostatečně obskurní sport, ve kterém nepanuje moc velká konkurence, a cesta za vavříny je otevřená.

Remix

Stromy všude, kam se zaposloucháte

Věci, které jsme objevili a které stojí za to vidět, slyšet, přečíst, stáhnout nebo objet.

Podobné články: Sporák

2018 | 8 | Chodiči

Uplácejte si tortilly

Tradiční mexická kuchyně je rychlá, úsporná (tedy používá minimum surovin), často bezlepková a nepohrdnou jí ani vegani. Pro mexické ingredience už navíc nemusíte chodit daleko, seženete je na internetu i ve větších sámoškách. My jsme byli nadšení z tzv. sopes, minitortillek se vším možným dobrým, které si náš hostitel Eduardo dělává k snídani. Mrkněte na jeho umění v kuchyni. Nebo kuchyni v umění? Eduardo je totiž umělec.

2018 | 6 | Kdo chce hasit, musí hořet

Ogórkowa sezóna

Žádné pirohy ani bigos… Když jsem se našeho polského hostitele ptala, co z jejich rodinné kuchařky nám uvaří, vytáhl z lednice sklenici okurek. Pokud prý chceme ochutnat něco, co se jí v mnoha polských domácnostech, ale není to tak světoznámé jako třeba žurek, pak je to jednoznačně „zupa“ z kvašáků. Polévky jsou v Polsku totiž hodně oblíbené – zasytí, vydrží a skoro nic nestojí. Pokud si ji tedy neuděláte stejně vydatnou, jak tomu bylo u nás.

2018 | 5 | Ti druzí

Tohle zelí je maso

Tentokrát jsme se nechali pozvat do česko-srbského ráje kulinářského umění. Láska k jídlu je u Rada a Tomáše vidět v každém koutě bytu. Dokonce i na záchodě. Tam si můžete číst recepty. Už jen sledovat tenhle pár vařit je zážitek. Hlad a chuť zabořit se vidličkou do srbské sarmy, zelných závitků s mletým masem, se zvyšuje s každým poodkrytím pokličky. Přípravu máte cobydup, na výsledek si ale chvíli musíte počkat – stojí to za to!
Google+